• ΑΓΟΡΕΣ

    Citigroup: Ποιες μετοχές υπόσχονται κέρδη 31% μετά το sell-off

    • Bloomberg

    Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της CitiGroup, Τζέιν Φρέιζερ


    Μετά το sell-off, είναι ώρα να αγοράσουμε μετοχές που έχει πέσει η τιμή τους, λέει η Cigroup Ιnc, δείχνοντας προς Ευρώπη και αναδυόμενες αγορές.

    Οι υπεύθυνοι στρατηγικής με επικεφαλής τον Robert Buckland ανέφεραν σε ένα σημείωμα ότι στη λίστα τους για την περίοδο  bear market στις αγορές υπήρχαν μόνο έξι «κόκκινες σημαίες από τις συνολικά 18.

    Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι κίνδυνοι είναι πολύ πιο περιορισμένοι σε σχέση με την περίοδο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, όπου οι «κόκκινες σημαίες ήταν 13 στις 18 ή την περίοδο του μεγάλου sell-off το 2000-2003, όπου οι κόκκινες σημαίες άγγιζαν τις 17,5.

    «Στο παρελθόν, οι επενδύσεις σε μετοχές όταν ο δείκτης των κόκκινων σημαιών της αγοράς έπεφτε σε παρόμοια επίπεδα είχε δημιουργήσει «υγιή» κέρδη 12 μηνών της τάξης του 31% κατά μέσο όρο», ανέφερε η τράπεζα.

    Ποιες αγορές αποδίδουν

    Δεν είναι όμως όλες οι αγορές κερδοφόρες τη δεδομένη στιγμή. Το Χρηματιστήριο στις ΗΠΑ πυροδότησε ανησυχίες στη παραπάνω λίστα της Citi, σε σύγκριση με της ευρωπαϊκές αλλά και τις αναδυόμενες αγορές.

    Γι’ αυτό το λόγο οι αναλυτές προβλέπουν φθηνότερες αποτιμήσεις στη δεύτερη κατηγορία.

    Ο S&P 500 και ο Stoxx 600 υποχωρούν περίπου 16% ο καθένας φέτος σε όρους δολαρίων ΗΠΑ, ενώ ο MSCI EM Index έχει υποχωρήσει 17%.

    «Για αυτούς τους επενδυτές που ενδιαφέρονται είναι πολύ νωρίς για να κάνουν μια βουτιά στην αγορά των ΗΠΑ», προειδοποίησαν οι αναλυτές της τράπεζας στο σημείωμά τους.

    Αντίθετα, ανέφεραν ότι « ίσως η αγορά των μετοχών που έχει πέσει η τιμή τους (dip buy) στην Ευρώπη και στις αναδυόμενες αγορές είναι μια ασφαλέστερη επιλογή.

    Αστάθεια στις αγορές

    Οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές έχουν αναστατωθεί φέτος υπό τους φόβους για επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.

    Η ανησυχία αφορά το να οδηγηθεί η οικονομία σε ύφεση, σε μια περίοδο που  ο πληθωρισμός εκτινάσσεται.

    Οι αναλυτές εμφανίζονται διχασμένοι για το αν έχει έρθει η ώρα να επιστρέψουν οι επενδυτές στις μετοχές, με εταιρείες όπως η Morgan Stanley και η Bank of America Corp. να λένε ότι ενδέχεται να υπάρξουν περισσότερες απώλειες.

    Η BlackRock Investment Institute μείωσε τις μετοχές της αναπτυγμένης αγοράς σε ουδέτερες αυτήν την εβδομάδα.

    Ωστόσο, οι επενδυτές μπορεί να χρειαστεί να είναι υπομονετικοί καθώς η λίστα Citi, η οποία μεταξύ άλλων παραγόντων περιλαμβάνει την αποτίμηση, τα πιστωτικά περιθώρια, την ανοδική τάση των αναλυτών, την κερδοφορία, τις αρχικές δημόσιες προσφορές και τη δραστηριότητα των συναλλαγών, δεν αποτυπώνει, απαραίτητα, το πότε είναι το σωστό timing για επιστροφή στις αγορές.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Η Eurobank περνάει τη σκυτάλη στην Alpha και την ΕΤΕ, αντίδραση για τη ΔΕΗ

    UBS: Eπενδύστε σε μετοχές αξίας, τι συμβαίνει με τις μετοχές τεχνολογίας



    ΣΧΟΛΙΑ