• ΑΓΟΡΕΣ

    UBS: Eπενδύστε σε μετοχές αξίας, τι συμβαίνει με τις μετοχές τεχνολογίας

    Ralph Hamers, CEO UBS


    Υψηλά επίπεδα αστάθειας προβλέπει η τράπεζα στα τρία «R», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, δηλαδή σε τιμές, ύφεση και κινδύνους.

    «Τα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ την Τρίτη ήταν συνεπή με την άποψή μας, ότι η οικονομία θα επιβραδυνθεί αλλά δεν θα πέσει σε ύφεση», αναφέρει η UBS στην έκθεσή της «Equity rebound goes into reverse» της 25ης Μαΐου.

    Η τράπεζα σημειώνει ότι οι «value stocks», οι μετοχές αξίας, μόλις πρόσφατα άρχισαν να αναστρέφουν μια περίοδο χαμηλών επιδόσεων με πιθανή μια άνοδο, ενώ τα τελευταία 10 χρόνια, σε παγκόσμιο επίπεδο, οι μετοχές growth είχαν υπεραπόδοση.

    «Οι μετοχές value διαπραγματεύονται στον δείκτη P/E με discount της τάξης του 51%, σε αντίθεση με τις μετοχές growth, μετοχές ανάπτυξης, που έχουν έναν μέσο όρο 29% από το 2007. Η μέση αναστροφή τόσο ακραίων αποτιμήσεων μπορεί να οδηγήσει σε υπεραπόδοση των value», αναφέρεται στην έκθεση.

    «Τι να περιμένουμε»

    «Οι ελπίδες για ένα rebound στις μετοχές υποχώρησαν την Τρίτη εν μέσω ανησυχιών που επανήλθαν για την επιδείνωση της δυναμικής των κερδών, τα οικονομικά δεδομένα και τις γεωπολιτικές εντάσεις. Ο S&P 500 έκλεισε 0,8% χαμηλότερα, ενώ ο EuroStoxx 50 υποχώρησε 1,6%, και ο κινεζικός CSI 300 υποχώρησε 2,3%», αναφέρει η τράπεζα.

    Στην έκθεση γίνεται αναφορά και στα ελληνικά αλλά και ιταλικά ομόλογα, που είδαν άνοδο μετά τις δηλώσεις της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ για αύξηση των επιτοκίων, ακόμα και ελαφρώς πάνω από το μηδέν.

    Η UBS παρατηρεί ότι για να φτάσει σε ένα βιώσιμο επίπεδο το αίσθημα των επενδυτών, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί η πολιτική που θα ακολουθήσει η κεντρική τράπεζα για τα επιτόκια, για να επιβεβαιωθεί αν μια ύφεση μπορεί να αποφευχθεί και εάν οι κίνδυνοι από τον πόλεμο στην Ουκρανία καθώς και οι ανησυχίες σχετικά με την πολιτική της  Κίνας μπορούν να αμβλυνθούν.

    Σύμφωνα πάντως με την έκθεση τα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ, επιβεβαιώνουν την πρόβλεψη της τράπεζας για επιβράδυνση της οικονομίας και όχι για ύφεση.

    «Πώς επενδύουμε»

    Προειδοποιεί για συνεχή αστάθεια η UBS, αναφέροντας ότι η μέση ταλάντωση στον S&P 500 τον Μάιο, στο 1,4% είναι διπλάσια του μέσου όρου που είχε καταγραφεί τα πέντε προηγούμενα χρόνια. «Ο δείκτης VIX της τεκμαρτής αστάθειας των μετοχών των ΗΠΑ ανέβηκε ξανά πάνω 30 την Τρίτη, με ημερήσιες κινήσεις περίπου 1,9%. Γι’ αυτό προτείνουμε στους επενδυτές μια στρατηγική ρευστότητας»

    Να επενδύσουν στις value μετοχχές προτείνει η τράπεζα σημειώνοντας ότι αναμένουν καλύτερες αποδόσεις κατά τη τρέχουσα κατάσταση. «Ο πληθωρισμός είναι πιθανόν να υποχωρήσει από τα υψηλότερα που έχει καταγράψει σε όλο τον κόσμο, κατά την άποψή μας, καθώς εξασθενούν και οι στρεβλώσεις που προκλήθηκαν από τη πανδημία», αναφέρει.

    Προειδοποιεί πάντως ότι μια πτώση σε επίπεδα του 3% από τα τρέχοντα επίπεδα του 8% είναι «λίγο μακριά».

    Η ανησυχία για τις μετοχές τεχνολογίας

    Η απώλεια των κερδών που καρπώθηκαν κατά την πανδημία οι μετοχές τεχνολογίας αποτελεί μία διαρκή ανησυχία για τους επενδυτές παρατηρεί η τράπεζα.

    «Ενώ συνεχίζουμε να βλέπουμε κάποιες ευκαιρίες σε μετοχές τεχνολογίας, -η ζήτηση εξακολουθεί να είναι ισχυρή για τις επιχειρήσεις πληροφορικής και σε ημιαγωγούς-, ο κλάδος φαίνεται «λιγότερο ιδιαίτερος» σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια», αναφέρεται.

    Πάντως η UBS χαρακτηρίζει ακόμα «ακριβές»  τις μετοχές τεχνολογίας. «Η προθεσμιακή τιμή παραμένει στο 21x, από 28x τον Δεκέμβριο, και δεν φαίνεται φθηνή, σύμφωνα με την άποψη μας», αναφέρει.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Coca Cola, Mυτιληναίος, Εθνική έφεραν τον δείκτη πάνω από τις 873 μονάδες – Tα βλέμματα στα αποτελέσματα ά 3μήνου

    Χρηματιστήριο: Alpha Bank, ETE, Πειραιώς, ΟΤΕ στέλνουν τον δείκτη πάνω από τις 870 μονάδες



    ΣΧΟΛΙΑ