• ΑΓΟΡΕΣ

    Citi & Pantelakis Securities για Mytilineos: Έρχονται αναβαθμίσεις στις εκτιμήσεις των αναλυτών

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και CEO της Mytilineos

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και CEO της Mytilineos


    Η αμερικανική Citi και η εγχώρια χρηματιστηριακή Pantelakis Securities επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματα της Mytilineos «ανοίγουν τον δρόμο» για αυξήσεις στις εκτιμήσεις των αναλυτών.

    Η Citi εκτιμά ότι η διαχρονική αύξηση στον τομέα της ενέργειας αποτελεί το βασικό παράγοντα για τη διατήρηση των επιδόσεων της Mytilineos, ενώ ο τομέας μετάλλων παρείχε σταθερά EBITDA στο τρίμηνο. Η σύσταση για τη μετοχή είναι buy με τιμή στόχο τα 46 ευρώ ανά μετοχή και το θετικό σενάριο της αμερικανικής τράπεζας, η τιμή στόχος φτάνει τα 53,3 ευρώ. (Στο αρνητικό σενάριο η τιμή στόχος πέφτει στα 25,7 ευρώ).

    Ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας διατηρεί μια ισχυρή ανάπτυξη, με την εγκατεστημένη δυναμικότητα να υπερβαίνει τις προσδοκίες της Citi. H εμπορία του φυσικού αερίου φαίνεται να έχει αποφέρει ισχυρά κέρδη παρά τη μεταβλητότητα στις τιμές του και βλέπει ότι η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πιθανότατα θα διατηρήσει την ανοδική πορεία το 2024, αν και με πιο ήπιο ρυθμό λόγω της υψηλότερης βάσης.

    H Pantelakis Securities, από την πλευρά της, επισημαίνει ότι τα κέρδη του 2023 ξεπέρασαν το στόχο, χάρη στις καλύτερες του αναμενόμενου επιδόσεις στον τομέα της ενέργειας. Η μετοχή παραμένει με σύσταση overweight και 41 ευρώ τιμή στόχο. Ωστόσο, η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι θα πρέπει να αυξήσει τις προβλέψεις της για τα κέρδη και την τιμή-στόχο, μετά τα αποτελέσματα.

    «Τα αποτελέσματα του 2023 εδραιώνουν περαιτέρω την πεποίθησή μας για ουσιαστική βελτίωση των κερδών του ομίλου από το 2023 και μετά. Κατά την άποψή μας, η Mytilineos είναι βέβαιο ότι θα αποφέρει κέρδη ελαφρώς άνω του 1,1 δισ. ευρώ κατά τα επόμενα δύο χρόνια. Τα αποτελέσματα ξεπέρασαν ελαφρώς τις προβλέψεις μας, χάρη σε μια ισχυρότερη από την αναμενόμενη απόδοση του εμβληματικού τομέα ενέργειας. Η διοίκηση ανακοίνωσε μέρισμα ύψους €1,50 έναντι €1,24 πέρυσι, το οποίο συνεπάγεται απόδοση 3,8%. Επιπλέον, παρά το ρεκόρ υψηλών κεφαλαιουχικών δαπανών άνω του 1 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια του 2023, υψηλότερων κατά σχεδόν 50% σε ετήσια βάση, ο καθαρός δανεισμός (παρέμεινε υπό έλεγχο, ανερχόμενος σε 1,5 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου) και ισοδυναμεί με έναν ‘άνετο’ δείκτη 1,5 φορά τα EBITDA», καταλήγει η χρηματιστηριακή.

    Οι λειτουργικές επιδόσεις των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ήταν ισχυρές το 4ο τρίμηνο

    «Η Mytilineos ανέφερε εγκατεστημένη ισχύ ανανεώσιμων πηγών ενέργειας 845MW στο τέλος του 2023, πάνω από τις προσδοκίες μας για 800MW, υποδηλώνοντας καλύτερη από την αναμενόμενη εκτέλεση για τα ηλιακά έργα που βρίσκονται στο στάδιο της προετοιμασίας.

    Ωστόσο, αυτό αντισταθμίστηκε από τη χαμηλότερη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη θερμική δραστηριότητα, δεδομένων των λιγότερο ευνοϊκών τάσεων ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια στην Ελλάδα το 4ο τρίμηνο.

    Βλέπουμε ότι ο καλύτερος ρυθμός εκτέλεσης των έργων είναι υποστηρικτικός για υψηλότερη δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το 2024, με το στόχο για 13,8GW να παραμένει σταθερός», υπογραμμίζει ο Krishan Agarwal της Citi.

    Η επιχείρηση μετάλλων θα δει τη μετάβαση στην παροχή ενέργειας το 2024

    Η παραγωγή αλουμίνας και αλουμινίου το τρίμηνο ήταν σε γενικές γραμμές σταθερή, παρέχοντας EBITDA για το σύνολο του έτους 248 εκατ. ευρώ, έναντι 270 εκατ. ευρώ πέρυσι, επωφελούμενη σε μεγάλο βαθμό από την υψηλή ορατότητα της τιμολόγησης και του ενεργειακού κόστους παρά την αδυναμία στη spot αγορά. Το 2024 είναι ένα μεταβατικό έτος για τον όμιλο που απομακρύνεται από την προμήθεια ενέργειας σε σταθερές τιμές από την κρατική εταιρεία κοινής ωφέλειας.

    Η εταιρεία έχει καθαρή θέση αγοράς ενέργειας και ως εκ τούτου οι προμήθειες είναι πιθανό να είναι ιδιαίτερα σταθερές, η δυναμική των τιμών παραμένει το κλειδί που πρέπει να παρακολουθείται. Η αύξηση της τιμής της αλουμίνας στην αγορά spot είναι καθαρά θετική για τον όμιλο.

    Οι ταμειακές ροές εμφανίζονται καλύτερες από τις αναμενόμενες

    Η Mytilineos ανακοίνωσε καθαρό χρέος 1,45 δισ. ευρώ, ελαφρώς καλύτερο από τις προσδοκίες της Citi για 1,6 δισ. ευρώ. Αυτό φαίνεται να οφείλεται στις χαμηλότερες επενδύσεις σε κεφάλαιο κίνησης σε σχέση με τις προσδοκίες της και πιθανό όφελος από τις πωλήσεις έργων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

    Ο καθαρός δανεισμός προς EBITDA στις 1,5 φορές παραμένει άνετος προς το παρόν, ενώ οι εκροές κεφαλαίου κίνησης θα πρέπει να μειωθούν το 2024 από τα αυξημένα επίπεδα που παρατηρήθηκαν το 2023.

    «Βλέπουμε τα αποτελέσματα ως μια επανάληψη του επιχειρηματικού μοντέλου της Mytilineos, με σταθερή παραγωγή μετρητών από τις μεταλλικές και θερμικές δραστηριότητες, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η καλύτερη από την αναμενόμενη εγκατεστημένη ισχύ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ο ρυθμός εκτέλεσης έργων αποτελούν βασικό καταλύτη για την αναβάθμιση των κερδών, ενώ η λιανική προμήθεια ενέργειας και η εμπορία φυσικού αερίου συνεχίζουν να ξεπερνούν τις προσδοκίες μας για την εξομάλυνση της κερδοφορίας», καταλήγει η τράπεζα.

    Διαβάστε επίσης:

    Euroxx για Mytilineos: Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις – Τιμή στόχος τα €48 και μερισματική απόδοση 4%

    Εθνική Χρηματιστηριακή για Jumbo: Η ανταμοιβή των μετόχων θα συνεχιστεί

    Αλέξης Πατέλης: Κάλεσμα στα ιδιωτικά πανεπιστήμια να έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ