• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Το rebalancing στην Alpha απογειώνει τον τζίρο, πάνω από 5% τα κέρδη για την Ελλάκτωρ

    Ευθύμιος Μπουλούτας, CEO Ελλάκτωρ

    Ευθύμιος Μπουλούτας, CEO Ελλάκτωρ


    Στασιμότητα και αναμονή στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά που από τις 14 Ιουνίου και από τα υψηλά των 927 μονάδων δεν έχει πείσει ότι μπορεί να επανέλθει με αποφασιστικότητα.

    Ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών διατήρησε τις 870 μονάδες, κλείνοντας στις 871,07 μονάδες, με κέρδη μόλις 0,16%. Οι δε συναλλαγές ξεπέρασαν τα 114 εκατ. ευρώ, με 10,07 εκατ. ευρώ πακέτα.

    Το rebalancing με αιχμή την Alpha Bank, μετά την είσοδό της στους δείκτες της Morgan Stanley, οι εν εξελίξει ομολογιακές εκδόσεις ή αυξήσεις κεφαλαίου (βλ. ΔΕΗ, Prodea, Premia) συνολικού ύψους 1,1 δισ. σε μόλις μερικά 24ωρα (!), αλλά και η ανησυχία για την έκταση της μετάλλαξης Δέλτα, τη στιγμή που η ο τουρισμός έχει ανοίξει, οδηγούν σε δεύτερες σκέψεις τους συναλλασσόμενους.

    Η μετοχή της Alpha Bank παραμένει στο κέντρο της προσοχής, με αυξημένες συναλλαγές οι οποίες έχουν καλύψει το 60% του συνολικού όγκου της αγοράς λόγω της ένταξης της στον Morgan Stanley Capital International – MSCI standard – από σήμερα 14/7. Μόνο χθες χθες (13/7) στις τελικές δημοπρασίες ο όγκος συναλλαγών ξεπέρασε τα 220 εκατ. μετοχές ενώ σήμερα συνεχίζονται οι κινήσεις καθώς, όπως λένε οι επαγγελματίες, υπάρχει «ουρά» τοποθετήσεων.

    Ταυτόχρονα, μετά το κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης πραγματοποιείται και η αλλαγή στους δείκτες FTSE που συμμετέχει η Alpha Bank, εξέλιξη που σηματοδοτεί νέες ροές κεφαλαίων. Σύμφωνα με την απόφαση του οίκου, δεν αλλάζει η στάθμιση αλλά μεταβάλλεται ο αριθμός των μετοχών λόγω της αύξησης κεφαλαίου.

    Η στάθμιση παραμένει στο 88,99% με τον αριθμό των μετοχών να είναι πλέον 2,35 δισ. μετοχές από 1,55 δισ. μετοχές.

    Τονίζεται ότι το χαρτί συμπεριλαμβάνεται στους δείκτες FTSE All World, FTSE MPF All World, FTSE Global Mid Cap και FTSE Emerging.

    Fitch

    Η εβδομάδα έχει συνέχεια ακόμα ως προς το μέτωπο των προσδοκιών. Την Παρασκευή έρχεται και η αξιολόγηση από την Fitch η οποία προς το παρόν βαθμολογεί το αξιόχρεο με ΒΒ και τις προοπτικές σταθερές. Δεν αποκλείεται να υπάρξει αναβάθμιση των προοπτικών, αν και η μετάλλαξη Δέλτα φαίνεται ότι απειλεί τον τουρισμό και τα πιθανά έσοδα που θα μπορούσαν να προκύψουν. Υπενθυμίζεται ότι το ΒΒ ισοδυναμεί με δύο βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα.

    Άλλα ομολογιακά

    Κατά τα άλλα, στο 3,375% διαμορφώθηκε το επιτόκιο στο ομολογιακό δάνειο της ΔΕΗ, από όπου αντλήθηκαν 500 εκατ. ευρώ.

    Τα έσοδα από την Προσφορά θα χρησιμοποιηθούν για την μερική αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού

    Ύστερα από την ισχυρή ζήτηση η οποία εκδηλώθηκε με αποτέλεσμα να καλυφθεί έως πέντε φορές η έκδοση, η διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να επεκτείνει τα αντλούμενα κεφάλαια σε 500 εκατ. ευρώ, έναντι 350 εκατ. ευρώ που ήταν το αρχικό ποσό.

    Σημαντικά κέρδη +11% καταγράφει η Premia καθώς από σήμερα 14/7 τρέχει η αύξηση κεφαλαίου με τιμή 1,44 ευρώ ανά μετοχή.

    Με τη μέθοδο των τραπεζών έχει επιλέξει η Premia να πραγματοποιήσει την αύξηση κεφαλαίου, αφού δεν αποκόπτεται δικαίωμα και καταργείται το δικαίωμα προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων.

    Θα διατεθούν σχεδόν 33 εκατ. νέες μετοχές με τιμή 1,44 ευρώ ανά μετοχή, με δημόσια προσφορά σε ειδικούς και ιδιώτες επενδυτές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

    Επιπλέον παρέχεται δικαίωμα κατά προτεραιότητα κατανομής νέων μετοχών στους μετόχους της εταιρείας με αναλογία 1 παλιά για 1,5 νέες μετοχές.

    Επίσης,  σήμερα 14/7 ξεκινάει η  δημόσια προσφορά για το ομόλογο 300 εκατ. ευρώ επταετούς διάρκειας της Prodea, με εύρος απόδοσης 2,20% έως 2,60%.

    Ταμπλό

    Η μετοχή της Alpha έκλεισε πάνω από 1,11 ευρώ, διακινώντας πάνω από 31 εκατ. τεμάχια και την κεφαλαιοποίηση στα 2,6 δισ. ευρώ. Πιέσεις λίγο πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα βγήκαν και στην Εθνική, με το χαρτί να υποχωρεί με 1,2 εκατ. τεμάχια, στα επίπεδα των 2,37 ευρώ. Οριακά θετικό το πρόσημο για την Eurobank στα 0,83 ευρώ και σχεδόν αμετάβλητη η Πειραιώς, στο 1,39 ευρώ, τιμή που άλλαξε στις δημοπρασίας αποκομίζοντας κέρδη πάνω από 1%, στο 1,40 ευρώ.

    Πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα, η πτώση στην Aegean, η οποία, ωστόσο, είχε ξεκινήσει θετικά, στα 5,20 ευρώ, για να κλείσει στα 5,10 ευρώ, καθώς φαίνεται ότι υπάρχει ανησυχία από την μετάλλαξη Δέλτα και κατά πόσο αυτή θα επηρεάσει τον τουρισμό και τα ταξίδια.

    Πάνω από 1% η πτώση για τη Βιοχάλκο και την Μότορ Όιλ.

    Από εκεί και πέρα, διαλίσθησε στα 8,81 ευρώ η ΔΕΗ με 208 χιλιάδες κομμάτια και στα 5,77 ευρώ τα ΕΛΠΕ.

    Κέρδη πάνω από 1% για την Coca Cola.

    Κέρδη για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που ξεκίνησε υποτονικά, αγγίζοντας τα 9,41 ευρώ στο κλείσιμο.

    Η μετοχή της μεγάλης κεφαλαιοποίησης που έκανε τη διαφορά την Τετάρτη ήταν της Ελλάκτωρ, που έκλεισε με άνοδο πάνω από 5%, στο 1,493 ευρώ, καθώς η Επ. Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση κεφαλαίου των 120 εκατ. ευρώ, μέσα στον Ιούλιο.

    Πάνω από 2% η αντίδραση στον ΟΤΕ, στα 13,76 ευρώ ενισχύθηκε οριακά το Jumbo, αλλά και ο ΟΠΑΠ, στα 11,92 ευρώ.

    Από τις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις, νέα υψηλά για τα Πλαστικά Θράκης, με κλείσιμο στα 7,25 ευρώ και κέρδη πάνω από 5%.

    Πάνω από 2% η άνοδος για την Reds, πάνω από 5,75% τα κέρδη για την Ιντρακόμ και πάνω από 3,7% για την Ιντρακάτ.

    Διαβάστε επίσης

    Wall Street: Ανοδικό άνοιγμα με βοήθεια από Τζερόμ Πάουελ, ξεπέρασε τις 35.000 μονάδες ο Dow Jones

    ΔΕΗ: Στο 3,375% το κουπόνι για το 7ετές ομόλογο – Το παρασκήνιο της έκδοσης

    Bitcoin: Ο συγγραφέας του «Μαύρου Κύκνου» Nassim Taleb αποκαθηλώνει το κρυπτονόμισμα – ‘Εχει μηδενική αξία



    ΣΧΟΛΙΑ