• Ενέργεια

    ΔΕΗ: Στο 3,375% το κουπόνι για το 7ετές ομόλογο – Το παρασκήνιο της έκδοσης (upd)

    ΔΕΗ: Στο 3,375% το κουπόνι για το 7ετές - Το παρασκήνιο της έκδοσης

    Γιώργος Στάσσης, επικεφαλής ΔΕΗ


    Στο 3,3750% έκλεισε το κουπόνι για το 7ετές ομόλογο της ΔΕΗ.

    Η ζήτηση ήταν τόσο μεγάλη που κατατέθηκαν προσφορές 2,3 δισ. ευρώ, καθώς καταγράφηκε κάλυψη 6,5 φορές.

    Πολλοί ξένοι επενδυτές γράφονταν στο 3,5%, αλλά η ζήτηση για το ομόλογο της ΔΕΗ ήταν τόσο μεγάλη που η απόδοση έπεσε πιο κάτω, στο 3,375%, ενώ κάποιοι από τους ξένους απέσυραν την προσφορά τους. Συνολικά πάντως η συμμετοχή των ξένων επενδυτών έφτασε στο 70% (real money investors).

    Το ομόλογο είναι χωρίς εξασφαλίσεις, συνδέεται δε με ρήτρα αειφορίας (sustainability-linked bonds) και λήγει το 2028.

    Η εικόνα είναι ενθουσιώδης στα γραφεία της Επιχείρησης στην οδό Χαλκοκονδύλη στο κέντρο της Αθήνας, αφού το ομόλογο υπερκαλύφθηκε τουλάχιστον τρεις φορές. Και όχι μόνο αυτό, αλλά η ζήτηση ήταν τόσο μεγάλη που από 350 εκατ. ευρώ που ζητούσε η ΔΕΗ, αύξησε το όριο κατά 150 εκατ. ευρώ, αντλώντας συνολικά από τις αγορές 500 εκατ. ευρώ.

    Η εμπιστοσύνη επέστρεψε για τα καλά σε μία Επιχείρηση που επί ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στα όρια της χρεοκοπίας με 1 δισ. ευρώ ζημιές.

    Τα έσοδα από την Προσφορά θα χρησιμοποιηθούν για την μερική αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού και για την πληρωμή των δαπανών και εξόδων της Προσφοράς. Δεν είναι δυνατό να διασφαλιστεί η πραγματοποίηση της Προσφοράς ούτε και το προαναφερθέν ύψος αυτής. Η ΔΕΗ σκοπεύει στην εισαγωγή των Ομολογιών στο Χρηματιστήριο του Δουβλίνου προς διαπραγμάτευση στη Διεθνή Χρηματιστηριακή Αγορά (Global Exchange Market) αυτού, ή σε κάποιον άλλο τόπο διαπραγμάτευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    H Goldman Sachs Bank Europe SE και η HSBC Continental Europe ενήργησαν ως από κοινού Διεθνείς Συντονιστές και Κύριοι Διαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών, η Citigroup Global Markets Europe AG ενεργεί ως από κοινού Διεθνής Συντονιστής και Συνδιαχειριστής του Βιβλίου Προσφορών, και οι Alpha Bank Α.Ε., Ambrosia Capital Limited, AXIA Ventures Group Limited, Credit Suisse Securities, Sociedad de Valores, S.A., Eurobank Α.Ε., J.P. Morgan AG, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. και Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. ως από κοινού Συνδιαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών σε σχέση με την Προσφορά. Η HSBC Continental Europe επίσης ενήργησε ως Σύμβουλος Διάρθρωσης για Ομολογίες με Ρήτρα Αειφορίας (Sustainability-Linked Bond Structuring Advisor).

    Το ομόλογο έχει ρήτρα μείωσης των εκπομπών CO2 κατά 57% την περίοδο 2019-2023. Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη έκδοση του 5ετούς S-L Bond του Μαρτίου, η ρήτρα μείωσης των εκπομπών CO2 ήταν 40% για την περίοδο 2019-2022.

    Στην έκδοση συμμετείχαν όλοι οι μεγάλοι διεθνείς επενδυτές, οι οποίοι είχαν συμμετάσχει και στην προηγούμενη έκδοση 5ετούς διάρκειας τον Μάρτιο και νέοι μεγάλοι επενδυτές του εξωτερικού, που συμμετέχουν πρώτη φορά σε έκδοση της ΔΕΗ.

    Η ΔΕΗ είναι η πρώτη εταιρεία στην Ευρώπη που εξέδωσε SUSTAINABILITY LINKED BOND τον περασμένο Μάρτιο και τώρα η πρώτη εταιρεία στην Ευρώπη με 2 εκδόσεις S-L Bonds μέσα στον ίδιο χρόνο.

    Παράλληλα η ΔΕΗ είναι η τρίτη εταιρεία στην Ελλάδα διαχρονικά, που εκδίδει ομόλογο 7ετίας (είχαν προηγηθεί ο ΟΤΕ και η ΤΙΤΑΝ με αξιολόγηση υψηλότερη από τη ΔΕΗ).

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Επιστροφή στην κανονικότητα – Τέλος τα μερίσματα και το rebalancing

    Τι θα κομίσουν στο τραπέζι των συζητήσεων οι τράπεζες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις – Σήμερα η νέα συνάντηση με φορείς και κυβέρνηση

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ