• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ψηφιακό ευρώ: Η ΕΚΤ έτοιμη για το επόμενο επαναστατικό βήμα της Ευρωζώνης

    • Bloomberg


    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να κάνει το επόμενο βήμα για την…  επανεφεύρεση των χρημάτων της περιοχής, καθώς βαδίζει στη δημιουργία ενός ψηφιακού ευρώ.

    Σύμφωνα με το Bloomberg, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα αποφασίσουν την Τετάρτη εάν θα μεταβούν σε μια διερευνητική φάση, η οποία όπως εκτιμά η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, θα διαρκέσει περίπου δύο χρόνια. Τελικά, οι πολίτες της ευρωζώνης θα μπορούσαν να έχουν στα χέρια τους ένα εικονικό νόμισμα της κεντρικής τράπεζας έως τα μέσα αυτής της δεκαετίας.

    «Θα επηρεάσει τη ζωή των ανθρώπων με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο», δήλωσε η Λαγκάρντ στην τηλεόραση του Bloomberg την Κυριακή. «Αυτό που έχουμε ακούσει από τους πολίτες είναι ότι θέλουν να προστατεύεται η ιδιωτικότητα τους. Αλλά ταυτόχρονα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα επιταχύνεται η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Έτσι από κάθε άποψη πρέπει να επιτύχουμε τη σωστή ισορροπία».

    Digital Ambitions

    Εάν η ΕΚΤ  βαδίσει σε αυτή τη διαδρομή, θα ακολουθήσει τα βήματα της Κίνας, όπου έχουν ξεκινήσει δοκιμές σε αρκετές πόλεις. Τα νησιά της Ανατολικής Καραϊβικής που έχουν μία κεντρική τράπεζα, συμπεριλαμβανομένης της Γρενάδας και του Αγίου Χριστόφορου και Νέβις, έχουν ήδη κυκλοφορήσει το δικό τους ψηφιακό νόμισμα.

    Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Τράπεζα της Αγγλίας εξετάζουν επίσης αυτή την πιθανότητα για τις οικονομίες τους.

    Ενώ ένα ψηφιακό ευρώ δεν είναι σίγουρο, τα πιθανά χαρακτηριστικά του είναι ήδη ξεκάθαρα.

    Οι έρευνες και οι επίσημες παρατηρήσεις απεικονίζουν ένα σύστημα πληρωμών που είναι γρήγορο, εύκολο στη χρήση, ασφαλές – και, κυρίως  για την Λαγκάρντ, η οποία έχει ασκήσει κριτική στα κρυπτονομίσματα- δεν θα είναι σαν το Bitcoin. Αυτά γνωρίζουμε μέχρι τώρα.

    Η ιδιωτικότητα

    Ο ιστότοπος της ΕΚΤ αναφέρει ότι ένα ψηφιακό ευρώ θα είναι «σαν τραπεζογραμμάτια αλλά ψηφιακά». Στην πραγματικότητα, το βασικό χαρακτηριστικό των χαρτονομισμάτων και κερμάτων – η δυνατότητα πραγματοποίησης πληρωμών που είναι ταυτόχρονα ανώνυμες και εκτός σύνδεσης – θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί.

    Η ΕΚΤ ανέφερε σε μια έκθεση πέρυσι ότι «το Ευρωσύστημα θα ήταν το καλύτερο μέρος για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ευρωπαίων πολιτών σε ένα εργαλείο πληρωμών χωρίς σύνδεση» και ότι «η ανωνυμία ενδέχεται να πρέπει να αποκλειστεί».

    Ωστόσο, εκτιμά ότι υπάρχει χώρος για μία «επιλεκτική» προσέγγιση της ιδιωτικότητας. Το σύστημα θα μπορούσε να επιτρέψει την εκτέλεση ορισμένων τύπων συναλλαγών χωρίς να καταχωρηθεί η ταυτότητα του πληρωτή και του δικαιούχου.

    Η ΕΚΤ έχει υποσχεθεί πάντως ότι «το ψηφιακό ευρώ δεν θα αντικαταστήσει τα μετρητά, αλλά θα λειτουργήσει συμπληρωματικά».

     

    Διαβάστε ακόμα:

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

     



    ΣΧΟΛΙΑ