• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Λιγότερες εισηγμένες με κεφαλαιοποίηση πάνω από 5 δισ. σημαίνει developed market

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Γιάννος Κοντόπουλος, CEO της ΕΧΑΕ

    Γιάννος Κοντόπουλος, CEO της ΕΧΑΕ


    Στο σταυροδρόμι των αναβαθμίσεων μέσα στον επόμενο χρόνο πορεύεται το Χρηματιστήριο της Αθήνας.

    Από τον Σεπτέμβριο και μετά, οπότε και αναμένεται η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από κάποιον ξένο οίκο, θεωρείται δεδομένο, σύμφωνα με πηγές στην ΕΧΑΕ ΕΧΑΕ -100,00% , ότι πλησιάζει ο χρόνος που η αγορά μας θα αλλάξει πίστα εισερχόμενη στις ώριμες αγορές.

    Στις 4/8 αναμένεται η αξιολόγηση του γερμανικού οίκου Scope Ratings (μη επιλεγμένος οίκος ως τώρα από τις Κεντρικές Τράπεζες)  που είναι πιθανό να αποδώσει την επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα, προεξοφλώντας ότι μια ανάλογη κίνηση θα γίνει από άλλο ήδη επιλεγμένο οίκο στο εγγύς μέλλον (την DBRS στις 8/9 ή την  S&P στις 20/10).

    Έστω ότι θα ακολουθήσει η DBRS στο πρώτο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται η έκπληξη της έκτακτης αναβάθμισης μέχρι τότε, ο χρόνος μετράει αντίστροφα και για το Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.), αφού τον Σεπτέμβριο ο οίκος FTSE, στον οποίο εδώ κι ένα χρόνο οι αρμόδιες χρηματιστηριακές αρχές έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα ένταξης στα ώριμα χρηματιστήρια, μπορεί να πει ότι μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο θα παρακολουθείται η ελληνική αγορά.

    Σημειώνεται ότι σε πρόσφατες συνεντεύξεις τους τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο οικονομικός του σύμβουλος κ. Άλεξ Πατέλη έχουν σταθεί στο γεγονός αναβάθμισης της αγοράς στο επόμενο διάστημα.

    Κι όταν γράφουμε «επόμενο διάστημα» εννοούμε εντός διετίας.

    Κάτι το οποίο έχει υποστηρίξει και ο ίδιος ο CEO της ΕΧΑΕ κ. Γιάννος Κοντόπουλος.

    Ο κ. Κοντόπουλος έχει υποστηρίξει προσφάτως ότι μπορεί μεν η διαδικασία ένταξης του Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.) στις ανεπτυγμένες διεθνείς κεφαλαιαγορές να αποτελεί μακροπρόθεσμη υπόθεση, ωστόσο το 60%-70% των σχετικών κεφαλαίων που θα μπορούσαν να προσελκυσθούν από το εξωτερικό θα προκύψει με τη λήψη της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα (πολύ πιθανόν φέτος), ενώ ένα ακόμη μεγάλο τμήμα του όλου οφέλους θα επέλθει με την ανακοίνωση της πρόθεσης αναβάθμισης του Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.), δηλαδή δώδεκα μήνες πριν την επίσημη ημερομηνία αναβάθμισης.

    Τον ερχόμενο Ιούνιο κι εφόσον η επενδυτική βαθμίδα έχει ανακτηθεί το Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.) έχει μπροστά του μία ακόμα αναβάθμιση, αυτή του MSCI.

    Σύμφωνα με πηγές στην ΕΧΑΕ ΕΧΑΕ -100,00% , ήδη, η ελληνική αγορά και δέκα μετοχές, ΟΤΕ ΟΤΕ -100,00% , ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ -100,00% , Alpha ΑΛΦΑ -100,00% , ETE ΕΤΕ 0,12% 8,08 , Εurobank ΕΥΡΩΒ -100,00% , Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ -1,73% 18,21 , Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ 0,05% 38,50 , Jumbo και Μότορ Όιλ ΜΟΗ -1,02% 27,22 , αλλά μετέχει στον MSCI των αναδυόμενων αγορών της Τουρκίας.

    Η ένταξη στον MSCI των αναπτυγμένων αγορών προϋποθέτει λιγότερο αριθμό μετοχών, πέντε και μεγαλύτερο ύψος κεφαλαιοποιήσεων, πάνω από 5 δις. δολ.

    Και μόνο η ανακοίνωση της ημερομηνίας ένταξης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, μπορεί να πυροδοτήσει επενδυτικό ενδιαφέρον σε τέτοιο βαθμό με στόχο την προσέγγιση κεφαλαιοποίησης περί τα 5 δις. ευρώ για να καταφέρουν οι ελληνικές εισηγμένες να κλείσουν θέση στον MSCI των ώριμων αγορών.

    Διαβάστε επίσης

    Alpha Bank: Πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών έως €3/μετοχή

    Εθνική Τράπεζα: Buyback έως 15 ευρώ, τι είπε ο Παύλος Μυλωνάς για το μέρισμα

    Mytilineos: Αγορά ιδίων μετοχών αξίας €734.435



    ΣΧΟΛΙΑ