• Τράπεζες

    Εθνική Τράπεζα: Buyback έως 15 ευρώ, τι είπε ο Παύλος Μυλωνάς για το μέρισμα

    • NewsRoom
    Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας

    Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας


    Βuyback και στην Εθνική Τράπεζα για το 1,5% του μετοχικού κεφαλαίου με προτεινόμενο εύρος 1-15 ευρώ εγκρίνουν οι μέτοχοι στο πλαίσιο της ετήσιας τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων.

    Το συνολικό κόστος του buyback δεν θα ξεπεράσει τα 30 εκατ. ευρώ.

    Περαιτέρω ζητείται από τους μετόχους να εξουσιοδοτήσουν το ΔΣ να καθορίσει, κατά την κρίση του, οποιαδήποτε άλλη λεπτομέρεια, για την υλοποίηση του προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών.

    Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί υπό την αίρεση λήψης εγκρίσεων από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) και το ΤΧΣ.

    Οι μετοχές που θα αποκτηθούν από την τράπεζα, στο πλαίσιο της επαναγοράς, μπορούν να χρησιμοποιηθούν, για το προτεινόμενο πρόγραμμα επιβράβευσης στελεχών, μέσω δωρεάν διάθεσης ιδίων μετοχών. Mε βάση την εισήγηση, μπορεί να διατεθεί στο πλαίσιο του προγράμματος επιβράβευσης (stock award) ως και το σύνολο των ιδίων μετοχών (σ.σ. ως το 1,5% του μετοχικού κεφαλαίου). Τo πρόγραμμα αφορά σε εκτελεστικά μέλη ΔΣ, ανώτατα στελέχη και προσωπικό.

    Νωρίτερα, κατά την ομιλία του ο CEO της τράπεζας, κ. Παύλος Μυλωνάς, απευθυνόμενος προς τους μετόχους είπε ότι η άνοδος των επιτοκίων δεν φαίνεται να επηρεάζει την πορεία της εγχώριας οικονομίας και κατ’ επέκταση τις τραπεζικές εργασίες. Τα εταιρικά κέρδη παραμένουν ισχυρά, οι εξαγωγές αυξάνονται, η ανεργία υποχωρεί, όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Μάλιστα, η διοίκηση της τράπεζας δεν βλέπει κινδύνους νέας ροής μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Στον αντίποδα παραμένουν καλές οι προοπτικές, για περαιτέρω ανάπτυξη των εν Ελλάδι εργασιών της.

    Μέρισμα

    Ως προς τη διανομή μερίσματος, ο κ. Μυλωνάς άφησε να εννοηθεί ότι η Εθνική Τράπεζα θα μπορούσε να διανείμει μέρισμα, με βάση τα κέρδη της απελθούσας χρήσης, λόγω της ισχυρής κεφαλαιακής της επάρκειας (CET1 15,7%, δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας 16,8%), της πλεονάζουσας ρευστότητας κατά την 31η Δεκεμβρίου και της συνεχόμενης δημιουργίας εσωτερικού κεφαλαίου, όπως προκύπτει από τις δημοσιευμένες καταστάσεις ως και την 31η Μαρτίου 2023.

    Όμως, ο δρόμος για τη διανομή μερίσματος τρέχουσας χρήσης είναι ανοικτός, εφόσον βέβαια δοθεί η έγκριση από πλευράς επόπτη.

    «Δημιουργούμε σταθερά, τρίμηνο με τρίμηνο, πρόσθετα –εποπτικά– κεφάλαια» ανέφερε ο κ. Μυλωνάς, συμπληρώνοντας σε άλλο σημείο της ομιλίας του ότι δεν είναι στο χέρι μόνο της τράπεζας η διανομή μερίσματος. Πρέπει να το εγκρίνει και ο επόπτης.

    Διαβάστε επίσης

    Χατζηδάκης: Προστασία μόνο στους ευάλωτους δανειολήπτες και όχι σε “μαϊμού” φτωχούς

    Ευρωπαϊκή παγίδα για τραπεζίτες και δανειολήπτες



    ΣΧΟΛΙΑ