• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Κόβει μέρισμα ο ΟΤΕ και κόβεται η φόρα του δείκτη – Alpha Bank και Lamda στο προσκήνιο

    Χρηματιστήριο: Πως “χάθηκε” εντολή πώλησης 350 χιλ. τεμαχίων στην Eurobank, focus σε ΟΠΑΠ και ΜΟΗ

    Χρηματιστήριο


    Το… μέρισμα που κόπηκε σήμερα στον ΟΤΕ και βεβαίως η τιμή στην οποία θα πραγματοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank είναι οι βασικότεροι λόγοι για την οπισθοχώρηση του γενικού δείκτη στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και επτά συνεδριάσεις, στις 904 μονάδες με πτώση 0,6%. Αυτό παρά το γεγονός ότι οι ασιατικές αγορές υπεραπέδωσαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια βρίσκονται σε φάση αναζήτησης κατεύθυνσης υπό τον φόβο του πληθωρισμού και της ανόδου των επιτοκίων.

    Με τις συναλλαγές στα 3 εκατ. ευρώ, επιχειρείται αντίδραση στον ΟΤΕ της κεφαλαιοποίησης των 6,8 δισ. ευρώ, παρά το χαμηλό στα 14,92 ευρώ.

    Στα 1,11 ευρώ υποχωρεί η Alpha Bank ΑΛΦΑ -1,21% 1,63 με πτώση 2,3%, ενώ σε πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα ανέρχονται οι απώλειες στα ΕΛΠΕ.

    Στα 14,48 υποχωρεί η Μότορ Όιλ, στα 0,85 ευρώ η Eurobank, στο 1,50 ευρώ η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,31% 3,88, στα 9,11 ευρώ η ΔΕΗ, που στοχεύει σε EBITDA πάνω από 1,1 δισ. ευρώ το 2023, κάτω από τα 31 ευρώ η μετοχή της Coca Cola, στα 5,62 ευρώ η Aegean και στα 4,47 ευρώ με πτώση πάνω από 1% η Βιοχάλκο.

    Η μεσαία κεφαλαιοποίηση αναδεικνύεται πλάντως και ειδικά ο κατασκευαστικός κλάδος. Πάνω από 1,4% τα κέρδη για την Άβαξ στο 1,12 ευρώ, καθώς η διοίκηση της εταιρείας μετά την ανάληψη της Γραμμής 4 του μετρό της Αθήνας, διεκδικεί και νέα έργα. Κέρδη πάνω από 1% για Ιντρακάτ και Ιντρακόμ, πάνω από 5,7% τα κέρδη για την Reds και πάνω από 3% για την Τεχνική Ολυμπιακή, στο 1,76 ευρώ. Αμετάβλητη στα 12,06 ευρώ η Τέρνα Ενεργειακή, αλλά και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στα 9,62 ευρώ.

    Αντίδραση βγαίνει στον Μυτιληναίο, μετά τη χθεσινή αποκοπή του μερίσματος.

    Κατά τα άλλα, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά η διοίκηση της Alpha Βank έδωσε χθες το πράσινο φως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου, στο ενημερωτικό δελτίο της αύξησης και τους όρους που θα τη διέπουν και μετά το πέρας της χρηματιστηριακής συνεδρίασης θα υπάρξει και η σχετική ενημέρωση προς το επενδυτικό κοινό. Ανώτατη τιμή ορίστηκε το 1,2 ευρώ ανά μετοχή.

    Το βιβλίο προσφορών (book building) για τους ξένους επενδυτές αλλά και η δημόσια προσφορά για την ελληνική αγορά θα ξεκινήσουν πιθανότατα τη Δευτέρα 28 Ιουνίου και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021. Το ύψος της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου έχει προσδιοριστεί στα 800 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ζήτηση που έχει εκδηλωθεί είναι ιδιαίτερα μεγάλη.

    Ως ημερομηνία καταγραφής (record date) των υφιστάμενων μετόχων, προκειμένου αυτοί να τύχουν της κατά προτεραιότητα διανομής των νέων μετοχών μέσω της ΑΜΚ, ορίζεται η 28η Ιουνίου 2021. Πρακτικώς, αυτό σημαίνει ότι κατά προτεραιότητα κατανομή μέχρι του ποσοστού που κατέχουν, θα έχουν οι υφιστάμενοι μέτοχοι που θα έχουν εκκαθαρίσει τις συναλλαγές τους μέχρι την παραπάνω ημερομηνία, δηλαδή την 28η Ιουνίου.

    Στο ίδιο ενημερωτικό υπογραμμίζεται πως οι μέτοχοι θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους και τους χρόνους που χρειάζεται το Χρηματιστήριο Αθηνών για την εκκαθάριση των συναλλαγών, συνήθως Τ+2, δηλαδή τη δεύτερη ημέρα μετά τη συναλλαγή. Εκτιμάται, συνεπώς, πως απολύτως κατοχυρωμένες είναι οι συναλλαγές που θα έχουν πραγματοποιηθεί έως και την Πέμπτη, 24 Ιουνίου.

    Ελληνικό

    Σήμερα πάντως, είναι μια σημκαντική μέρα για την αγορά και την οικονομία, αφού επιτέλους, μπαίνουν οι υπογραφές στη τελική σύμβαση μεταβίβασης του ακινήτου του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό από το ΤΑΙΠΕΔ στην παραχωρησιούχο Lamda Development, ολοκληρώνοντας μια επταετία ωρίμανσης της συμφωνίας, η οποία αφορά στη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στη χώρα και την Ευρώπη.

    Η μετοχή υποχωρεί οριακά την Παρασκευή στα 7,86 ευρώ.

    Ταυτόχρονα με της υπογραφές, η Lamda Develοpment θα καταβάλει την πρώτη δόση του συνολικού τιμήματος των 915 εκατ. ευρώ, ποσού 300 εκατ., και παράλληλα θα παραδοθεί στο ΤΑΙΠΕΔ η εγγυητική επιστολή, ποσού 347 εκατ., της το ελληνικό Δημόσιο. Σημειώνεται πως ο όμιλος θα εκμεταλλευτεί την έκταση για τα επόμενα 99 χρόνια.

    H διοίκηση της Lamda Develοpment, κατά της πρόσφατες δηλώσεις, βρίσκεται «1,5 χρόνο μπροστά» όσον αφορά την προετοιμασία της επένδυσης, η οποία αναμένεται να ξεπεράσει τα 8 δις. ευρώ. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, μέσα στον Ιούλιο αναμένονται οι πρώτες δημοπρατήσεις έργων υποδομής της τάξης των 500 εκατ. ευρώ, ενώ προχωρούν ήδη οι συμφωνίες και οι σχεδιασμοί για έργα της πρώτης 5ετίας.

    OTE

    Τέλος, χωρίς δικαίωμα στο μέρισμα (ημέρα αποκοπής του δικαιώματος στο μέρισμα) θα διαπραγματεύονται την Παρασκευή, 25 Ιουνίου 2021, οι μετοχές του ΟΤΕ. Το καθαρό προς είσπραξη ποσό από τους μετόχους θα ανέλθει στο ύψος των 0,6534841 ευρώ ανά μετοχή.

    Διαβάστε επίσης:

    Γιατί Ελλάκτωρ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Άβαξ μπαίνουν στο μικροσκόπιο των θεσμικών

    Αlpha Bank: Και η EBRD στην αύξηση κεφαλαίου- Ψήφος εμπιστοσύνης στη Διοίκηση Ψάλτη

    Ελλάκτωρ: Στο 9,798% το ποσοστό της Atlasinvest Holding



    ΣΧΟΛΙΑ