• Τράπεζες

    Αlpha Bank: Και η EBRD στην αύξηση κεφαλαίου- Ψήφος εμπιστοσύνης στη Διοίκηση Ψάλτη

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ανοδικό περιθώριο 30% στη μετοχή της Alpha Bank βλέπει η JPMorgan

    Βασίλης Ψάλτης, CEO Alpha Bank


    Με… γκoλ από τα αποδυτήρια ξεκινά η αύξηση κεφαλαίου της Αlpha Bank. Η πρώτη με ξεκάθαρα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά μετά από… 13 διαδοχικές ΑΜΚ συστημικών τραπεζών, που έγιναν στην τελευταία οκταετία και είχαν ως βασικό ζητούμενο την κεφαλαιακή τους θωράκιση.

    Αυτήν τη φορά το μήνυμα αισιοδοξίας, το οποίο είναι συνάμα και μια ψήφος εμπιστοσύνης προς τις στρατηγικές επιλογές της Διοίκησης Βασίλη Ψάλτη, εκπέμπεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. Και τούτο γιατί η EBRD έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank, μέσω της οποίας θα αντληθούν έως 800 εκατ. ευρώ.

    Η κίνηση αυτή της EBRD έχει εκ των πραγμάτων ιδιαίτερο ενδιαφέρον και εξέχουσα σημειολογική σημασία, καθώς μετά από αρκετό διάστημα αποφασίζει να λάβει μέρος σε μια ΑΜΚ ευρωπαϊκής τράπεζας. Γεγονός που εκλαμβάνεται ως έμπρακτο  δείγμα αποδοχής του αναπτυξιακού story που ενσωματώνει η Alpha Bank.

    H Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης έχει δηλώσει ότι ως παλαιός μέτοχος της Alpha Bank θα ασκήσει κατ’ αρχήν το προτιμησιακό της δικαίωμα στην κατανομή των νέων μετοχών. Αν ληφθεί υπόψη ότι στην ανακεφαλαιοποίηση του 2015 η EBRD είχε τοποθετήσει 65 εκατ. ευρώ, τότε η θέση της αυτή μεταφράζεται σε υφιστάμενο ποσοστό 2,10%. Τουλάχιστον επί του παρόντος μένει ανοικτό το ερώτημα αν πέρα από το ποσοστό αυτό η EBRD θα θελήσει να κάνει ακόμη πιο έντονο το μετοχικό αποτύπωμα, λαμβάνοντας μέρος και στις προεγγραφές για τα τυχόν αδιάθετα υπόλοιπα της ΑΜΚ.

    Η έναρξη της συνδυασμένης προσφοράς, η οποία θα γίνει με Δημόσια Προσφορά στην Ελλάδα και ιδιωτική τοποθέτηση με τη διαδικασία του διεθνούς Βιβλίου Προσφορών (book building) στο εξωτερικό, θα εξαρτηθεί από την έγκριση του ενημερωτικού δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αν αυτό γίνει σήμερα, όπως και αναμένεται, τότε η τριήμερη διαδικασία της ΑΜΚ της Alpha Bank θα αρχίσει να «τρέχει» από την προσεχή Δευτέρα 28 Ιουνίου. Σε διαφορετική περίπτωση θα πάει μια μέρα πίσω.

    Στο υπό έγκριση ενημερωτικό δελτίο η τράπεζα προτίμησε να ορίσει όχι εύρος τιμών, αλλά την ανώτατη τιμή διάθεσης των νέων μετοχών. Η οποία θα είναι το 1,20 ευρώ, όταν χθες στο χρηματιστήριο η μετοχή έκλεισε στα 1,142 ευρώ…

    Στην τιμή αυτή θα γίνονται και οι εγγραφές στην ΑΜΚ. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αυτή θα είναι και η τελική τιμή διάθεσης. Η οποία θα προκύψει με βάση τις εντολές που θα συγκεντρωθούν από τη διαδικασία του book building.

    Πού «παίζει» η τελική τιμή διάθεσης των νέων μετοχών

    Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη υπάρξει βολιδοσκόπηση των προθέσεων των μεγάλων funds, δίκην σκιώδους Βιβλίου Προσφορών, από όπου και προκύπτει μια ζητούμενη τιμή άνω του 1 ευρώ. Κάτω από αυτές τις συνθήκες το πιθανότερο είναι η τιμή διάθεσης να κινεί τελικά από οριακά του 1 ευρώ έως και το 1,10. Οτιδήποτε πάνω από αυτό, συνιστά επί του παρόντος ηχηρή έκπληξη, αλλά στις αγορές όλα «παίζονται».

    Με βάση τα τελευταία στοιχεία, οι συνολικά 191 μεγαλύτεροι μέτοχοι της τράπεζας, που κατέχουν πάνω από 1 εκατ. μετοχές, συγκεντρώνουν αθροιστικά το 68,2% της Alpha Bank. Σε αυτούς συγκαταλέγεται και το ΤΧΣ που κατέχει το 10,94%, έχει δηλώσει αρχικά ότι θα ασκήσει πλήρως τη συμμετοχή του στην ΑΜΚ, ωστόσο αυτό μένει να διακριβωθεί και τελεσίδικα. Καθώς ψιθυρίζονται διάφορα στην αγορά για το γραφειοκρατικό ιερατείο του Ταμείου, που θα πρέπει να έχουν μια ξεκάθαρη απάντηση για το μέλλει γενέσθαι.

    Στην αύξηση κεφαλαίου θα έχουν συμμετοχή και μια σειρά από δεκάδες funds, που είτε κατέχουν μετοχές από παλιά, είτε τις απέκτησαν το τελευταίο διάστημα, όπου υπήρξαν αρκετές και ουσιώδεις εναλλαγές θέσεων. Πλήρως αναμένεται να  εξασκήσει το ποσοστό του και ο Τζον Πόλσον, το family office του οποίου κατέχει το 5,6%.

    Σε ότι αφορά το ελληνικό στοιχείο, έχει αθροιστικά το 21% από το οποίο το 7% είναι σε θεσμικά χαρτοφυλάκια και το υπόλοιπο 14% σε ιδιώτες.

    Εκ των πραγμάτων και καθώς οι χρηματιστηριακές τιμές είναι σε πολύ μικρή απόσταση από αυτές τις ΑΜΚ, μπορεί να αφήσουν ένα «κενό» ειδικά σε ότι αφορά τη συμμετοχή των Ελλήνων επενδυτών ή και ορισμένων άλλων. Κάτι όμως που ανοίγει το δρόμο για τα ξένα χαρτοφυλάκια, που δείχνουν διάθεση να «σκουπίσουν» ότι υπόλοιπο μπορεί να υπάρξει.

    Διαβάστε επίσης:

    Alpha Bank: Στο 1,20 ευρώ το ανώτατο εύρος τιμής για την ΑΜΚ

    Ψηλά βάζει τον πήχη η Alpha Bank σε ότι αφορά την αύξηση κεφαλαίου – Θα συμμετέχει και ο John Paulson

    Αρθρο παρέμβαση: Ο Βασίλης Ψάλτης της ALPHA BANK δικαίωσε τις προσδοκίες- Πλήρης επιβεβαίωση του mononews

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ