• ΑΓΟΡΕΣ

    Χ. Γκότσης: Τέλη Ιανουαρίου η έξοδος στις αγορές με επιτόκια 3,5%-3,7%

    • NewsRoom
    Χαράλαμπος Γκότσης. πρώην Πρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

    Χαράλαμπος Γκότσης. πρώην Πρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς


    Αυτό που ζούμε το τελευταίο δεκαήμερο, με την απόδοση των 10ετών ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου να έχει υποχωρήσει κάτω από το 4% και των διετών κάτω από το 2%, αποτελεί πρωτόγνωρη εξέλιξη, ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κ. Χαράλαμπος Γκότσης, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του Συνδέσμου Επενδυτών Διαδικτύου.

    Σύμφωνα με τον κ. Γκότση, οι τρεις βασικοί λόγοι που οδήγησαν στην υποχώρηση των αποδόσεων ήταν αφενός η επιτυχής ανταλλαγή (swap) των 20 ομολόγων του PSI με 5 νέα ομόλογα, το γεγονός ότι μεγάλα funds έχουν βάλει στο ραντάρ τους τα ελληνικά ομόλογα για το 2018 και, τέλος, η πορεία της τρίτης αξιολόγησης που φαίνεται ότι θα κλείσει μέσα στον Ιανουάριο.

    Η χώρα θα μπορέσει να βγει στις αγορές για να δανειστεί πιθανότατα Ιανουάριο με αρχές Φλεβάρη με επιτόκια γύρω στο 3,5%-3,7%.

    Μάλιστα, υπάρχει η αισιοδοξία ότι η Ελλάδα από το καλοκαίρι και μετά θα μπορεί να χρηματοδοτείται μόνο από τις αγορές, έχοντας ήδη δημιουργήσει ένα «μαξιλάρι» ρευστότητας.

    Crowdfunding και νέα προϊόντα

    Ο κ. Γκότσης είπε επίσης ότι στόχος της Επιτροπήε Κεφαλαιαγοράς δεν είναι μόνο η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και η προστασία των επενδυτών, αλλά και το λανσάρισμα νέων προϊόντων, όπως το crowdfunding που δίνει τη δυνατότητα σε μικρές επιχειρήσεις να αντλούν κεφάλαια περιορισμένου ύψους.

    Επίσης, η ΕΚ επέλυσε το πρόβλημα που υπήρχε για την έκδοση εταιρικών ομολόγων και σήμερα πέραν των ήδη οκτώ διαπραγματεύσιμων, να υπάρχουν ακόμη ένα ή δύο που βρίσκονται σε διαδικασία έκδοσης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Fitch: Αθήνα και δανειστές στοχεύουν σε «καθαρή έξοδο»

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τράπεζες: Νέα δάνεια μόνο με επιστροφή καταθέσεων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πανέτοιμες οι ελληνικές τράπεζες για την «μάχη» των stress tests – Τα καλά νέα από την Ευρώπη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γιατί είναι ώρα να επενδύσει κανείς στις ελληνικές τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ