• Business

    Τράπεζες: Νέα δάνεια μόνο με επιστροφή καταθέσεων

    • NewsRoom
    Τράπεζες


    Οι χαμηλές ταχύτητες με τις οποίες συνεχίζεται η επιστροφή των καταθέσεων στα γκισέ προβληματίζει τις τράπεζες, που αναζητούν λύσεις για τη διεύρυνση της αποταμιευτικής βάσης καθώς αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης και για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας μέσω των δανείων.

    Σύμφωνα τραπεζικές πηγές, εκτιμούν ότι το 2017 θα κλείσει με αύξηση των υπολοίπων κατά 5 δισ. ευρώ, στα επίπεδα των 125-126 δισ. ευρώ. Στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου οι καθαρές εισροές διαμορφώθηκαν στα 2,3 δισ. ευρώ περίπου, με βάση τα στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος.

    Ο Νοέμβριος, παρότι ήταν δύσκολος μήνας λόγω των αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων των ιδιωτών (ΕΝΦΙΑ, τελευταία δόση φόρου εισοδήματος), αναμένεται να είναι οριακά θετικός (200-300 εκατ. ευρώ) για τα φυσικά πρόσωπα.

    Το τελικό… σκόρ για φέτος θα κριθεί από τις επιδόσεις του τελευταίου μήνα της χρονιάς, που παραδοσιακά είναι έντονα ανοδικός, παρότι κατά τη διάρκειά του πληρώνονται τέλη κυκλοφορίας και ΕΝΦΙΑ. Με βάση συντηρητικές εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, ο Δεκέμβριος είναι εφικτό να κλείσει με άνοδο των καταθέσεων περί τα 2,7 δισ. ευρώ. Κι αυτό διότι θα καταβληθούν 1,2 δισ. ευρώ στους αγρότες από κοινοτικές επιδοτήσεις, θα δοθεί το κοινωνικό μέρισμα ύψους 720 εκατ. ευρώ, ενώ θα καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζομένους, περί τα 1,6 δισ. ευρώ.

    Η προέλευση των εισροών

    Ενα μεγάλο μέρος των θετικών ροών το 2017, που αντιστάθμισε τη μείωση των υπολοίπων λόγω των φορολογικών βαρών, προήλθε από τις καταθέσεις αποθησαυρισμένων χαρτονομισμάτων.

    Στη συγκεκριμένη πηγή αποδίδεται σχεδόν το 60% των εισροών που σημειώθηκαν, ενώ το υπόλοιπο 40% σχετίζεται με ρευστοποιήσεις αμοιβαίων κεφαλαίων ξένων οίκων, που είχαν αποκτηθεί κυρίως από μεσαία πορτοφόλια, το πρώτο εξάμηνο του 2015.

    Θετική είναι επίσης η συμβολή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των επαγγελματιών από τον περασμένο Μάιο. Ο λόγος είναι ότι τα μετρητά που δέχονται από τους καταναλωτές, μεγάλο μέρος των οποίων βρισκόταν στο… στρώμα, τα καταθέτουν στον λογαριασμό τους. Ετσι, οι μικροί του επιχειρείν έχουν καταστεί βασικός διαμεσολαβητής για την ανάκτηση των… χαμένων, λόγω αναλήψεων, τραπεζογραμματίων. Πρόκειται για μία σαφή ένδειξη βελτίωσης της εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα.

    Και το ερώτημα είναι τι θα γίνει με τις καταθέσεις την ερχόμενη χρονιά. Τραπεζικοί κύκλοι, σύμφωνα με το Βήμα εκτιμούν ότι σε ένα βασικό σενάριο τα υπόλοιπα θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά επιπλέον 5 δισ. ευρώ, σκαρφαλώνοντας για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2015 πάνω από τα 130 δισ. ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Παρασκήνιο: Ποιοι αγοράζουν τώρα Ελληνικά ομόλογα. Ο Χρησμός της UBS

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σοκ και δέος: Μειώνονται έως και 350 ευρώ οι συντάξεις από τον επανυπολογισμό

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κοινωνικό Μέρισμα: Άνοιξε πάλι η πλατφόρμα-Τελευταία ευκαιρία να διορθωθούν αδικίες!



    ΣΧΟΛΙΑ