• ΑΓΟΡΕΣ

    Αγορά: Η ανησυχία για το discount στην αύξηση κεφαλαίου της Lamda και ο… προϋπολογισμός

    Σπύρος Λάτσης ναυτιλία

    Σπύρος Λάτσης


    Μία ιδιαίτερα δύσκολη εβδομάδα είναι αυτή που ξεκινάει τη Δευτέρα. Ήδη, η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά καταγράφει απώλειες της τάξης του 10% από τα υψηλά της, μειώνοντας τα κέρδη από την αρχή του χρόνου από περίπου 42%, σε 34%, ενώ μόνο μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, οι απώλειες πλησίασαν το 6% σε επίπεδο δείκτη, με πολλά από τα χαρτιά να διαπραγματεύονται σε χαμηλά μηνός.

    Την ερχόμενη εβδομάδα η αγορά, σύμφωνα με τους χρηματιστές, έχει στραμμένη την προσοχή της στην Δευτέρα και την Πέμπτη. Τη Δευτέρα κατατίθεται στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Τυχόν αποκλίσεις από τα στοιχεία που ζητούν οι θεσμοί, ανησυχεί την αγορά ότι θα επιφέρει νέα γκρίνια και μάλιστα σε μία ιδιαίτερη συγκυρία, παρεμβάσεων των κεντρικών τραπεζών, αρνητικών προβλέψεων για ύφεση, το Brexit.

    Ο απερχόμενος επίτροπος Οικονομικών της Ευρωζώνης, Πιέρ Μοσκοβισί, που βρέθηκε την Παρασκευή στην Αθήνα, ήταν σαφής: Καμία απόκλιση από τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% για το 2020 και προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Η ελληνική κυβέρνηση ωστόσο, νομοθετεί φοροελαφρύνσεις, με τους δανειστές να ανεβάζουν το δημοσιονομικό κενό στο 1,8 δισ. ευρώ, όταν η κυβέρνηση θεωρεί, όπως έχει γράψει το mononews.gr, ότι το κενό του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς είναι 800 εκατ. ευρώ και κλείνει, όπως προκύπτει από την αλληλογραφία με τις Βρυξέλλες.

    Η δεύτερη κρίσιμη ημερομηνία, είναι επιχειρηματική. Και αφορά στην προώθηση του εμβληματικού έργου του Ελληνικού. Την ερχόμενη Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου πραγματοποιείται η κρίσιμη γενική συνέλευση της Lamda Development με αντικείμενο την έγκριση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου μέχρι 650 εκατ. ευρώ. Η πλευρά Λάτση με τους υπόλοιπους μετόχους, κ.κ. Π. Γερμανό και Β. Κάτσο, καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να χρηματοδοτήσουν το project, παίρνοντας με το μέρος τους βεβαίως και τις τράπεζες. Ήδη, τις τελευταίες μέρες υπάρχει μεγάλη κινητικότητα για να ξεκινήσουν τα έργα μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020, τόσο με την έκδοση της (τελευταίας;) ΚΥΑ την περασμένη Πέμπτη, όσο και με την κατάθεση των προσφορών για τη λειτουργία του καζίνο από τα σχήματα Mohegan  – ΓΕΚ/Τερνα και Hard Rock.    

    Ο λόγος της ανησυχίας της αγοράς έγκειται στο αν θα δοθεί discount σε σχέση με την τρέχουσα τιμή προκειμένου να υλοποιηθεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Την Παρασκευή, η μετοχή της Lamda τερμάτισε στα 7,53 ευρώ, με όγκο 130 χιλιάδων τεμαχίων. Η κεφαλαιοποίηση της μετοχής διαμορφώνεται στα 600,3 εκατ. ευρώ κι έγραψε χαμηλό μήνα στα 7,43 ευρώ.

    Κατά τα άλλα, όπως έγραψε το mononews.gr, η εγχώρια κεφαλαιαγορά κινείται σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα. Όπως αναφέρει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της BETA ΑΧΕΠΕΥ κ. Εμ. Χατζηδάκης, «τεχνικά ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε με αρκετή δύναμη προς την στήριξη των 820 μονάδων. Η ορμή της πτώσης στην συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης άφησε καθοδικό κενό 4 μονάδων (861 – 856) το οποίο ορίζει πλέον την επόμενη περιοχή αντίστασης της Αγοράς. Τόσο οι μεσοπρόθεσμοι όσοι και οι βραχυπρόθεσμοι κινητοί μέσοι έχουν γυρίσει πλέον σε θέση πώλησης με κοινό τόπο αλλαγής τάσης το κάτω όριο του καθοδικού κενού. Οι ταλαντωτές οδεύουν για δεύτερη φορά φέτος προς τις υποτιμημένες ζώνες τιμών επίπεδο που συγκλίνει με την κυριότερη κοντινή στήριξη των 800 -792 μονάδων. Η εν λόγω ζώνη λειτούργησε ως φρένο στην πρόσφατη υποχώρηση του Αυγούστου και θα αποτελέσει ένα ανθεκτικό πεδίο απορρόφησης της προσφοράς. Λόγω της γρήγορης υποχώρησης των τιμών θα αναμέναμε άμεσα την εκδήλωση ανοδικής αντίδρασης η οποία ωστόσο θα κριθεί για την βιωσιμότητα της από τα συναλλακτικά χαρακτηριστικά και την συμμετοχή στην τάση».



    ΣΧΟΛΙΑ