• Business

    Η «κόντρα ρελάνς» του Σπύρου Λάτση και πόσο χρήμα πρέπει να βάλουν οι μέτοχοι στην ΑΜΚ της Lamda

    Σπύρος Λάτσης,

    Σπύρος Λάτσης. Πρόεδρος EFG International Group


    Εάν εξαιρεθούν οι τράπεζες, εδώ και 12 χρόνια, καμία άλλη εισηγμένη στο χρηματιστήριο εταιρεία δεν έχει προχωρήσει σε τόσο μεγάλη αύξηση κεφαλαίου, σαν κι αυτή των 650 εκατ. ευρώ που ετοιμάζεται να ‘’τρέξει’’ η Lamda Development. Αναλαμβάνοντας πλέον τον καθοριστικό ρόλο στην υλοποίηση του μεγάλου project στο Ελληνικό.

    Για καθαρά … ιστορικούς λόγους και μόνο, η αμέσως προηγούμενη ‘’ηχηρή’’ κεφαλαιακή αύξηση που έχει καταγραφεί, είναι εκείνη που έλαβε χώρα τον Ιούλιο του 2007. Όταν η αλήστου μνήμης, ‘’τοξική’’ Αlapis, του σαλτιμπάγκου Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, είχε ‘’σηκώσει’’ 817,6 εκατ. ευρώ, οδηγούμενη μετέπειτα στη χρεοκοπία… Ώς εκ τούτου, ισοδυναμεί επιεικώς με…ιεροσυλία, η οποιαδήποτε απόπειρα σύγκρισης του τώρα, με τα τότε ‘’άνθη του κακού’’.

    Αναμφίβολα, εκείνο που κυριαρχεί στην τρέχουσα πραγματικότητα, είναι το τεράστιο, οικονομικό εκτόπισμα που διαθέτει ο 73χρονος Έλληνας μεγιστάνας Σπύρος Λάτσης. Εκτόπισμα ικανό να λειτουργήσει σαν καταλύτης και συνάμα σαν αποτελεσματική ομπρέλα ασφαλείας, για την κάλυψη της επικείμενης κεφαλαιακής αύξησης της Lamda.

    Ήδη, ό πανίσχυρος όμιλος Λάτση, έκανε μια ιδιότυπη ‘’κόντρα ρελάνς’’ δίνοντας τη δική του απάντηση, στους λογής-λογής ψιθυριστές και τους κάθε είδους αμφισβητίες. Με ευθύ και ξεκάθαρο τρόπο κατέστησε σαφές, πως όχι μόνο θα ασκήσει πλήρως τα δικαιώματά του ως βασικός μέτοχος της Lamda Development, αλλά και ότι θα απορροφήσει τα τυχόν αδιάθετα υπόλοιπα της αύξησης κεφαλαίου. Κίνηση που συνιστά μια ρητή ψήφο εμπιστοσύνης, για τα όσα δρομολογούνται με άξονα την αξιοποίηση του Ελληνικού.

    Κάτω από αυτές τις συνθήκες , εκείνο που μένει να ξεκαθαρίσει, δεν είναι το αν θα βάλει λεφτά ο όμιλος Λάτση, αλλά το πόσα. Με βάση το προκαθορισμένο ποσό της ΑΜΚ και για να διατηρήσει τη σημερινό του ποσοστό που είναι στο 53,82% θα πρέπει να εισφέρει ‘’φρέσκο χρήμα’’ 349,8 εκατ. ευρώ. Κεφάλαια δηλαδή που αντιστοιχούν στο 53,82% των 650 εκατ. ευρώ, που πρόκειται να αντληθούν.

    Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, η ελάχιστη κεφαλαιακή εισφορά της πλευράς Λάτση, υπερτερεί κατά περίπου 20 εκατ. ευρώ, έναντι της χρηματιστηριακής αξίας που έχουν εταιρείες όπως είναι τα ’’Πλαστικά Κρήτης’’ και η AutoHellas … To εάν ο όμιλος Λάτση θα χρησιμοποιήσει ίδια κεφάλαια, ή δανειακό χρήμα, ή και τα δύο, δεν έχει ουσιώδη διαφορά ,αφού εκείνος είναι που επωμίζεται τα κόστη.

    Εκ των πραγμάτων το ποσό των 349,8 εκατ. ευρώ μπορεί να διευρυνθεί κι άλλο. Αυτό όμως θα εξαρτηθεί από το πόσοι από τους μετόχους θα θελήσουν να συνταχθούν με τον Σπύρο Λάτση, στο το μεγαλεπήβολο όραμα της αξιοποίησης του Ελληνικού.Tο οποίο στην προκειμένη περίπτωση εκφράζεται χρηματιστηριακά από τη Lamda Development.

    Όσο περισσότεροι δείξουν έμπρακτο ενδιαφέρον για τη ΑΜΚ της Lamda, τόσο θα μειώνεται το ενδεχόμενο για επιπλέον κεφαλαιακή συνδρομή από τον όμιλο Λάτση. Ενός ομίλου του οποίου οι τρέχουσες αξίες των συμμετοχών του ( σε ΕΛΠΕ και Lamda) μεταφράζονται σε περίπου 1,5 δις ευρώ. Κατατάσσοντάς τον, ώς δεύτερο ισχυρότερο ‘’παίκτη’’ της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, πίσω από το σχήμα των Δαυίδ-Λεβέντη των οποίων το 23,3% που κατέχουν στην Coca-Cola αντιστοιχεί σε αγοραίες αξίες 2,6 δις ευρώ.

    Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι με βάση την οικονομική αξιολόγηση από το Αμερικανικό Forbes, o Σπύρος Λάτσης λογίζεται ώς ο πλουσιότερος Έλληνας στον πλανήτη με τα περιουσιακά του στοιχεία να ανέρχονται στα 3,1 δις, δολάρια.

    Τα κεφάλαια που θα βάλει το δίδυμο των Γερμανού-Κάτσου

    Στη Lamda Development, το επιχειρηματικό δίδυμο των Πάνου Γερμανού και Βασίλη Κάτσου, συνιστά τον δεύτερο μεγαλύτερο μετοχικό πόλο. Κατέχοντας το 12,83% μέσω της κοινής τους εταιρείας Voxcove. Ποσοστό που αποκτήθηκε προ διετίας έναντι 55,2 εκατ. ευρώ και μέχρι τώρα αποδίδει σημαντικές υπεραξίες, της τάξεως του 39,6%.

    Για να διατηρήσουν το υφιστάμενο ποσοστό τους οι Γερμανός-Κάτσος θα πρέπει να εισφέρουν 83,4 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η κοινοποιημένη δέσμευσή τους , κάνει λόγο για μετοχική παρουσία’’ τουλάχιστον 10%’’ μετά από την κεφαλαιακή αύξηση. Στην περίπτωση που κρατήσουν το 10% το μερίδιο που τους αναλογεί για τη συμμετοχή τους στην ΑΜΚ είναι 65 εκατ. ευρώ. Σε αυτό το ενδεχόμενο, προφανώς θα εκποιήσουν το επιπλέον 2,83% που τώρα κατέχουν και το οποίο αποτιμάται αυτήν τη στιγμή στα 17 εκατ. ευρώ. Αν όντως συμβεί αυτό, τότε το ‘’καθαρό’’ κόστος συμμετοχής τους στην ΑΜΚ θα είναι 48 εκατ. ευρώ(65-17). Οπότε μαζί με την αρχική τους, μετοχική θέση, οι συνολικές τοποθετήσεις θα είναι στα 103,2 εκατ. ευρώ.(48+55,2)

    Όλα αυτά δείχνουν ότι αύξηση κεφαλαίου της Lamda, έχει με το καλημέρα ‘’κλειδώσει’’ την κάλυψη του 63,8%, αφού το επενδυτικό σχήμα της Voxcove και πρωτίστως ο όμιλος Λάτση θα καταβάλουν τουλάχιστον τα 414,8 από τα 650 εκατ. ευρώ. Για τους υπόλοιπους μετόχους τα αναλογούντα κεφάλαια που θα πρέπει να καταβληθούν είναι 235,2 εκατ. ευρώ εν συνόλω. Στο ενδεχόμενο που δεν καλυφθεί εξ ολοκλήρου αυτό το ‘’κομμάτι’’ από τους δικαιούχους, τότε θα ενεργοποιηθεί εκ νέου ο όμιλος Λάτση με όσα κεφάλαια απαιτηθούν για κλείσει το οποιοδήποτε κενό…

    Τα «ντεσού» της ΑΜΚ και οι υπόλοιποι μέτοχοι

    Στην παρούσα φάση, στο μετοχολόγιο της Lamda Development υπάρχουν 3.940 μέτοχοι. Για όλους τους παλαιούς μετόχους, το κόστος συμμετοχής στην ΑΜΚ είναι από 8,15 έως 8,35 ευρώ ανα κατεχόμενη μετοχή. Και αυτό ανεξάρτητα από τους όρους της ΑΜΚ που πρόκειται να κοινοποιηθούν, συνοδευόμενους από την τιμή παραχώρησης των νέων μετοχών που θα εκδοθούν.

    Το κόστος των 8,15 ευρώ, προκύπτει αν διαιρεθεί το ποσό των 650 εκατ. ευρώ της κεφαλαιακής αύξησης, με τον υφιστάμενο αριθμό μετοχών της Lamda (79.721.775) από τις οποίες και πηγάζει το δικαίωμα συμμετοχής στην ΑΜΚ. Όμως, το 2,34% από το σύνολο των μετοχών αυτών, είναι ιδιοκατεχόμενες από την εταιρεία. Οπότε δύο βασικά ενδεχόμενα υπάρχουν: Είτε να πουληθούν οι ίδιες μετοχές και ο νέος αγοραστής να μπει εν συνεχεία στην αύξηση κεφαλαίου, τοποθετώντας άλλα 15,2 ευρώ που είναι η αναλογούσα συμμετοχή, είτε να μείνουν ώς έχουν. Στη δεύτερη περίπτωση, οι ίδιες μετοχές αδρανοποιούνται καθώς δεν μετέχουν στην ΑΜΚ, με συνέπεια να αυξάνεται το επιμεριζόμενο κόστος για όλους τους μετόχους. Το οποίο διαμορφώνεται στα 8,35 ευρώ ανα κατεχόμενη, παλαιά μετοχή(650 εκατ./77.856.285 μετοχές)

    Τώρα, η μετοχή της Lamda βρίσκεται στα 7,54 ευρώ με την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας να ανέρχεται στα 601,1 εκατ. ευρώ. Σε σύγκριση με τα υψηλά των τελευταίων 52 εβδομάδων (9,88 ευρώ) το ‘’χαρτί’’ είναι 23,7% χαμηλότερα. Με την αγορά να επιχειρεί να ανιχνεύσει από μόνη της το που μπορεί να γίνει η αύξηση κεφαλαίου. Τη στιγμή κατά την οποία η καθαρή αξία του ενεργητικού της εταιρείας είναι στα 6,24 ευρώ ανά μετοχή, αφαιρουμένων των ιδίων μετοχών.

    Εξυπακούεται πάντως ότι ο αριθμός των νέων μετοχών που θα προκύψουν από την ΑΜΚ, θα είναι συνάρτηση της τιμής έκδοσης και των κεφαλαίων που θα αντληθούν. Για παράδειγμα με τιμή στα 7,5 ευρώ θα εκδοθούν περί τα 86,7 εκατ. νέες μετοχές, ενώ με τιμή στα 7 ευρώ οι νέες μετοχές θα είναι περί τα 92,9 εκατ. Η αναφορά της εταιρείας για περίπου 2,2 δις νέες μετοχές, συσχετίζεται μόνο με την ονομαστική τους αξία και είναι πασιφανές ότι η ΑΜΚ δεν πρόκειται να γίνει στα…0,30 ευρώ και συνεπώς δεν πρόκειται να υπάρξει τέτοιος πληθωρισμός ‘’χαρτιών’’.

    Πέραν τούτων και σε σχέση με τα υφιστάμενα μετοχικά δεδομένα, οι ξένοι θεσμικοί κατέχουν το 11,51% της Lamda. Οπότε για την αναλογική συμμετοχή τους στην ΑΜΚ θα πρέπει να καταβάλουν 74,8 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, οι Έλληνες θεσμικοί με το 8,43% που έχουν θα πρέπει να εισφέρουν 54,8 εκατ. ευρώ, προκειμένου να διατηρήσουν τα υφιστάμενα ποσοστά τους. Η συμμετοχή των ιδιωτών Ελλήνων επενδυτών ανέρχεται στο 11,07%, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και αρκετοί από τους ισχυρούς του χρήματος. Επιχειρηματίες και εφοπλιστές. Το δικό τους μερίδιο στην ΑΜΚ αντιστοιχεί σε εισφορά 72εκατ. ευρώ.

    Σαφώς η Γενική συνέλευση των μετόχων της Lamda, αλλά και η έκδοση του ενημερωτικού δελτίου θα ρίξουν περισσότερο φώς στο σκηνικό της ‘’επόμενης μέρας’’. Με τον Σπύρο Λάτση να είναι σε θέσει να συνεγείρει ευρύτερες επενδυτικές δυνάμεις, εντός και εκτός της χώρας, αλλά και να βρεί νέους συμπαραστάτες ,για το εμβληματικό project της αξιοποίησης του Ελληνικού



    ΣΧΟΛΙΑ