• Καιρός για ταξίδι!

    Λίμνη Τσιβλού: Ζωντανός πίνακας ζωγραφικής!

    Λίμνη Τσιβλού


    Ένα φυσικό φαινόμενο δημιούργησε έναν πανέμορφο υγροβιότοπο που αξίζει να επισκεφτείτε.

    Είχα χρόνια να πάω στη λίμνη Τσιβλού και ξαναβρέθηκα εκεί με αφορμή τη δοκιμή του νέου Renault Arkana. Παιδί ακόμη είχα ακούσει την ιστορία δημιουργίας αυτής της λίμνης. Την άκουσα από κάποιον που την έζησε, από έναν παππού στην Άνω Ποταμιά, ήταν πατέρας συναδέλφου του πατέρα μου: «Έπεσε κάτω ο τόπος και είχε λάσπη πολύ. Μετά λίγο λίγο ανέβαινε το νερό έφτασε 10 πήχες. Ήταν λασπουριά, μύριζε άσχημα, πήρε καιρό να καθαρίσει. Τώρα καλά είναι, αλλά φοβάμαι δεν πλησιάζω πολύ, ψάρια δεν έχει, μόνο πάπιες κατεβαίνουν». 

    Λίμνη Τσιβλού
    Ανηφορίζοντας για την Τσιβλού, θέα προς τον Κορινθιακό κόλπο και την Ακράτα

    Η ιστορία λέει πως την άνοιξη του 1913 έγινε μια κατολίσθηση όπου κατέστρεψε δυο χωριά τη Συλίβαινα και το Τσιβλό. Άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εκείνη τη μέρα. Το ένα από τα χωριά ο Τσιβλός βυθίστηκε σταδιακά και έδωσε το όνομα στη λίμνη. 

    Η κοίτη του ποταμού Κράθη σήμερα

    Τα χώματα έφραξαν τον ποταμό Κράθη και τον παραπόταμό του, τα νερά του δημιούργησαν τη λίμνη. Τα νερά του Κράθη βρήκαν μετά από λίγους μήνες, το Γενάρη του 1914, δρόμο προς τη θάλασσα και την Ακράτα με βίαιο τρόπο.

    Λίμνη Τσιβλού

    Σήμερα η λίμνη είναι χάρμα ιδέσθαι όλες τις εποχές, την προτιμώ όμως με τα φθινοπωρινά χρώματα. Ευχάριστη έκπληξη ότι πλέον υπάρχουν και δωμάτια για να διανυκτερεύσεις υποσχέθηκα στον εαυτό μου πως θα επιστρέψω σύντομα οικογενειακά. 

    Λίμνη Τσιβλού

    Η λίμνη βρίσκεται  σε υψόμετρο 790m στις πλαγιές του Χελμού (σ.σ: απέχει μόλις 25km από το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων). Δεν έχει ορισμένο βάθος και εξαρτάται από τις βροχές. Όποιος έχει βρεθεί στις Άλπεις μπορεί ξεκάθαρα να κάνει συνειρμούς βλέποντας τα πεύκα και τα πλατάνια σε μια μοναδική μίξη. Αξίζει να την περπατήσεις όλη γύρω γύρω, ή και να κωπηλατήσεις στην επιφάνειά της. Η ακτή της δεν έχει βλάστηση ένδειξη ότι υπάρχει μια σημαντική διακύμανση της στάθμης των νερών. Τα τελευταία χρόνια οι ντόπιοι πρόσθεσαν μερικά ψάρια στη λίμνη. 

    Λίμνη Τσιβλού

    Η περιοχή τριγύρω δεν είναι αναπτυγμένη οικιστικά, μου έκανε εντύπωση ότι φτιάχτηκε και ένα εστιατόριο πάνω στη λίμνη. Είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα γεωλογικής μεταβολής αλλά και μεγαλείου της φύσης που κάλυψε τα πάντα με βλάστηση. Μόνο αν κοιτάξει κανείς προσεκτικά ανατολικά της λίμνης μπορεί να δει τα κομμάτια που λείπουν από το βουνό. 

    Λίμνη Τσιβλού

    Αρκετοί προβληματίζονται για το πως θα κινηθεί το αυτοκίνητο στο χωματόδρομο στα τελευταία μέτρα πριν την όχθη της λίμνης. Αν έχει λάσπες μην το επιχειρήσετε. Εμείς με το Arkana χάρη και στην απόσταση των 20cm που έχει από το έδαφος φτάσαμε ως εκεί χωρίς κανένα πρόβλημα. Ο δρόμος τις μέρες που πήγαμε είχε μόλις κλείσει λόγω κατολισθήσεων λίγα χιλιόμετρα πριν την λίμνη. 



    ΣΧΟΛΙΑ