• Γυναίκες που μας εμπνέουν

    Μαρία Μαυρουδή: Σε κανέναν κλάδο παγκοσμίως δεν υπάρχει ισότητα και ισονομία γυναικών και ανδρών

    Μαρία Μαυρουδή, Founding Partner, Searock Marine Insurance Brokers και Co-founder και Γενική Διευθύντρια στο Kallichoron Art Boutique Hotel

    Μαρία Μαυρουδή, Founding Partner, Searock Marine Insurance Brokers και Co-founder και Γενική Διευθύντρια στο Kallichoron Art Boutique Hotel


    Με επαγγελματική εμπειρία στο χώρο της ναυτιλίας και του τουρισμού, η Μαρία Μαυρουδή, Founding Partner, Searock Marine Insurance Brokers και Co-founder και Γενική Διευθύντρια στο Kallichoron Art Boutique Hotel, τονίζει ότι η καλή συνεργασία μεταξύ γυναικών κι αντρών χωρίς ανταγωνισμούς ή διακρίσεις μπορεί να φέρει θεαματικά αποτελέσματα.

    Η κυρία Μαρία Μαυρουδή πιστεύει ότι ο χώρος των επιχειρήσεων δε  δίνει ίσες ευκαιρίες ανέλιξης σε άντρες και γυναίκες. “Γίνονται βήματα όσον αφορά τη δραστηριοποίηση της γυναίκας στον επαγγελματικό στίβο, αλλά δε θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι υπάρχει πλήρης ισότητα”, τονίζει.

    Σημειώνει ότι είναι πολύ ελπιδοφόρο το γεγονός ότι πολλές νέες γυναίκες επιλέγουν να εργαστούν στη Ναυτιλία, διεκδικώντας ισότιμους ρόλους στην αγορά εργασίας. Ενώ και στον Τουρισμό, τονίζει ότι πολλές φορές οι γυναίκες δε λαμβάνουν τις ίδιες ευκαιρίες για εργασιακή ανέλιξη όπως οι άντρες συνάδελφοί τους. “Είναι επιτακτικό να αλλάξουν οι συνθήκες εκείνες που εμποδίζουν την εξέλιξη των γυναικών και οι οποίες ενθαρρύνουν τη συνέχιση των στερεοτύπων περί γυναικείας «μειονεξίας» όσον αφορά την εργασία”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Ο χώρος των επιχειρήσεων δίνει ίδιες ευκαιρίες ανέλιξης σε άντρες και γυναίκες; Παρατηρείτε κάποια αλλαγή στις ευκαιρίες που δίνονται σε γυναίκες σήμερα σε σχέση με πριν από 10 ή 15 χρόνια;

    Προφανώς, και ο χώρος των επιχειρήσεων δε  δίνει ίσες ευκαιρίες ανέλιξης σε άντρες και γυναίκες. Γίνονται βήματα όσον αφορά τη δραστηριοποίηση της γυναίκας στον επαγγελματικό στίβο, αλλά δε θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι υπάρχει πλήρης ισότητα.

    Έχω τη  χαρά να δραστηριοποιούμαι σε δύο πολύ δυναμικούς κλάδους, της Ναυτιλίας και του Τουρισμού.

    Η Ναυτιλία είναι ένας παραδοσιακά συντηρητικός και ανδροκρατούμενος χώρος. Όμως για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, σε κανέναν κλάδο παγκοσμίως δεν υπάρχει ισότητα και ισονομία μεταξύ γυναικών και ανδρών. Και στη  Ναυτιλία χρειάζεται ισορροπία μεταξύ ανδρών και γυναικών. Ο αρμονικός συνδυασμός των δυνατών σημείων και των δύο φύλων μόνο θετικά έχει να προσφέρει. Είναι πολύ ελπιδοφόρο το γεγονός ότι πολλές νέες γυναίκες επιλέγουν να εργαστούν στη Ναυτιλία, διεκδικώντας ισότιμους ρόλους στην αγορά εργασίας.

    Θα έλεγα, όμως, ότι και ο κλάδος του Τουρισμού δεν αποτελεί εξαίρεση. Πολλές φορές οι γυναίκες δε λαμβάνουν τις ίδιες ευκαιρίες για εργασιακή ανέλιξη όπως οι άντρες συνάδελφοί τους. Είναι επιτακτικό να αλλάξουν οι συνθήκες εκείνες που εμποδίζουν την εξέλιξη των γυναικών και οι οποίες ενθαρρύνουν τη συνέχιση των στερεοτύπων περί γυναικείας «μειονεξίας» όσον αφορά την εργασία.

    Είστε από τις λίγες γυναίκες που ηγείται μιας μεγάλης εταιρείας. Το φύλο σας ήταν ποτέ λόγος για να αντιμετωπίσετε στερεοτυπικές συμπεριφορές ή κάποια προκατάληψη; Είναι εύκολο να αποδεχθούν τη γυναικεία ηγεσία, άνδρες υφιστάμενοι;

    Προέρχομαι από μία οικογένεια με πολύ δυναμικές γυναίκες και άνδρες που αντιμετώπιζαν τις γυναίκες με σεβασμό. Στην πορεία της καριέρας μου δεν αντιμετώπισα ποτέ διαφορετική συμπεριφορά λόγω του φύλου μου. Λόγω της ηλικίας μου, ναι, καθότι βρέθηκα από σχετικά μικρή ηλικία σε θέσεις ευθύνης.

    Ως ηγέτης μιας εταιρίας που έχουν τα ηνία γυναίκες, θα έλεγα ότι είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθεί η επιχείρηση και να διαχειριστεί τη συνεργασία μεταξύ γυναικών κι αντρών συναδέλφων ως θετική και ίση, χωρίς ανταγωνισμούς ή διακρίσεις. Τολμώ να πω ότι τα αποτελέσματα είναι θεαματικά!

    Υπάρχει διαφορά στον τρόπο που λειτουργούν οι άντρες σε σχέση με τις γυναίκες μάνατζερς; Τι θα συμβουλεύατε μια γυναίκα που θέλει να ηγηθεί σε άντρες υφισταμένους της; Ποια είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια που μπορεί να συναντήσει;

    Είναι γεγονός ότι η συμπεριφορά και ο τρόπος σκέψης μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι διαφορετικός. Η εργασιακή σχέση είναι ιδανική, όταν υπάρχει επικοινωνία, κατανόηση, όταν τα άτομα μπορούν να πάρουν πρωτοβουλίες με στόχο να κάνουν τη δουλειά τους καλύτερα και να πετύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την εταιρία, ανεξαρτήτως φύλου, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού, background ή θέσης. Αυτό θα έπρεπε να ισχύει σε όλα τα πλαίσια, σε όλους τους κλάδους εργασίας. Είναι προς όφελός μας να ξεπεράσουμε τα στερεότυπα και τις διάφορες προκαταλήψεις που τα συνοδεύουν. Μόνο με τον αμοιβαίο σεβασμό, την κατανόηση, την αποδοχή, την αρμονική συνύπαρξη και τη  συνεργασία μπορούμε να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Και είναι επιβεβλημένο ο κάθε manager να ενθαρρύνει τις γυναίκες στους ρόλους τους και να αναγνωρίζει τις ξεχωριστές και δυναμικές ικανότητες και δεξιότητές τους.

    Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα με στόχο την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια. Θεωρείτε ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει ποσόστωση; Έχει σημασία για την αξία μιας εταιρείας η παρουσία γυναικών στα διοικητικά συμβούλια;

    Τα τελευταία χρόνια έχουν βήματα, όμως δεν είναι αρκετά. Σαφώς και πρέπει να υπάρχει ποσόστωση γιατί υπάρχουν πολύ αξιόλογες γυναίκες, οι οποίες όμως δεν έχουν την ευκαιρία να αναδείξουν τα όποια ταλέντα τους.

    Από την έρευνα του 2022 «Γυναίκες στην αγορά εργασίας» της McKinsey & Company σε συνεργασία με τον οργανισμό LeanIn, προκύπτει ότι ο αριθμός των γυναικών εργαζομένων μειώνεται όσο ανεβαίνει το επίπεδο εμπειρίας και οι θέσεις ευθύνης (48% σε junior θέσεις και 26% για θέσεις επιπέδου CEO). Συνεπώς, παρατηρείται μια δυσκολία για τις γυναίκες εργαζόμενες να αναρριχηθούν ιεραρχικά στις επιχειρήσεις που απασχολούνται σε αντίθεση με τους άνδρες που ευνοούνται.

    Οι γυναίκες πρέπει να συνεχίσουμε να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας και ίσες ευκαιρίες. Πολλές μελέτες που σκιαγραφούν τον κόσμο της απασχόλησης, αναδεικνύουν τα προβλήματα και τις διακρίσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην αγορά εργασίας και τα σημαντικότερα εμπόδια στην πρόοδο της σταδιοδρομίας τους σε σχέση με τους άνδρες. Εκεί χρειάζεται να εστιάσουμε ώστε να πετύχουμε άμβλυνση του προβλήματος της μεροληπτικής αντιμετώπισης των γυναικών στην εργασία.

    Υπάρχει κατά τη γνώμη σας γυάλινη οροφή; Υπάρχει όριο στο πόσο ψηλά στην ιεραρχία μπορεί αν φτάσει μια γυναίκα; Αμείβονται το ίδιο άνδρες και γυναίκες για την ίδια θέση με την ίδια εμπειρία;

    Γυάλινη οροφή φυσικά και υπάρχει. Ο πολυσύνθετος ρόλος της γυναίκας είναι μία πραγματικότητα. Εκτός από τα τεχνητά ή αόρατα εμπόδια, που βασίζονται σε απόψεις και προκαταλήψεις, καλείται να συνδυάσει την καριέρα με τη μητρότητα. Έτσι υπάρχουν προφάσεις ώστε να επιβραδύνεται ή και να σταματά η επαγγελματική ανέλιξη των γυναικών σε ανώτερες και ανώτατες επαγγελματικές θέσεις. Παράλληλα, οι γυναίκες εξακολουθούν να αμείβονται χαμηλότερα από τους άνδρες σε αντίστοιχες θέσεις, ενώ το ποσοστό των γυναικών που κατέχουν ηγετικές θέσεις στις επιχειρήσεις είναι πολύ χαμηλό, παρά τη νομοθεσία κατά των διακρίσεων και την αυξημένη συνειδητοποίηση των ηγετικών ικανοτήτων των γυναικών.

    Τι είναι αυτό που κατά τη γνώμη σας εμποδίζει μια μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών σε ανώτερες θέσεις;

    Η ευνοιοκρατία της κοινωνίας μας στον άνδρα.

    Τι θα συμβουλεύατε νέες γυναίκες που θέλουν να ανελιχθούν επαγγελματικά; Ποια είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν;

    Θα συμβούλευα τις νέες γυναίκες να πιστεύουν στον εαυτό τους και να μην αποθαρρύνονται όποια εμπόδια κι αν αντιμετωπίζουν, γιατί μπορούν αγωνιζόμενες να τα ξεπερνούν. Σίγουρα, η αλλαγή κουλτούρας δε γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη. Έχουν να αντιμετωπίσουν χαμηλότερους μισθούς, ανήθικες προτάσεις, έντονο ανταγωνισμό, και δυστυχώς πολλές φορές από άλλες γυναίκες. Απαιτείται συνέπεια και συνεχής προσπάθεια. Είναι σημαντικό να δουλέψουν σκληρά για να είναι αποτελεσματικές και να ξεχωρίσουν.

    Ποια είναι η πολιτική της εταιρείας σας για την ενίσχυση της παρουσίας των γυναικών σε υψηλές θέσεις;

    Στο παρελθόν οι εταιρείες ήταν λιγότερο πρόθυμες να προσφέρουν ρόλους αυξημένης ευθύνης σε γυναίκες, ωστόσο αυτό έχει αρχίσει να αλλάζει. Τόσο στην Searock Marine Insurance Brokers όσο και στο Kallichoron Group αναγνωρίζουμε τη σημασία της ενδυνάμωσης των γυναικών στον χώρο εργασίας. Έτσι, φροντίζουμε ώστε να δίνονται ίσες ευκαιρίες στις γυναίκες και να διατηρείται ένα ισόρροπο εργασιακό περιβάλλον. Οι γυναίκες έχουν πρόσβαση στους πόρους και τις γνώσεις που χρειάζονται για την εξέλιξή τους. Παράλληλα, μέσω ενδο- εταιρικών προγραμμάτων συμβουλευτικής και upskilling, προσπαθούμε να βοηθήσουμε τις γυναίκες να αποκτήσουν νέες δεξιότητες και εν τέλει, περισσότερη αυτονομία και ευκαιρίες ανέλιξης. Παράλληλα, όπου είναι εφικτό, έχουμε υιοθετήσει πιο ευέλικτα ωράρια εργασίας, ενώ οι εργαζόμενοι δεν αμείβονται βάσει φύλου, αλλά βάσει της εμπειρίας, της απόδοσης και των ικανοτήτων τους.

    Ανακαλύψτε το αφιέρωμα Γυναίκες που μας εμπνέουν



    ΣΧΟΛΙΑ