• WOMEN

    Μάρλη Μαλάμη: Είναι δείγμα εξέλιξης μιας κοινωνίας η μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών στην πολιτική

    Μαρία – Αλεξάνδρα (Μάρλη) Μαλάμη, υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος στο Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού


    Η Μάρλη Μαλάμη, 33χρονη μητέρα και μάχιμη Δικηγόρος,  είναι υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος στο Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού και μας απαντά σε όσα σκεφτόμαστε όταν αντικρίζουμε μια γυναίκα υποψήφια.

    Η Μαρία – Αλεξάνδρα (Μάρλη) Μαλάμη έχει ήδη ξεκινήσει την πορεία της στην τοπική αυτοδιοίκηση από τις προηγούμενες εκλογές και μας μιλά για αυτήν την πρώτη εμπειρία της και την προσφορά της από τη θέση της Προέδρου της Κοινότητας Ψυχικού και της Προέρδου της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού.

    Η κουβέντα μας επικεντρώνεται επίσης στην πρόκληση για μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στα κοινά και τις προκαταλήψεις που πρέπει όλοι να ξεπεράσουμε για να ανοίξουμε το δρόμο στους πιο άξιους  υποψήφιους να προσφέρουν στις πόλεις μας, ανεξαρτήτως φύλου.

    “Πρέπει  να ανοίξουμε την πρόσβαση σε περισσότερες νέες γυναίκες στην πολιτική, και να επιστρατεύσουμε τον ορθό λόγο ενάντια στα στερεότυπα”, τονίζει η Μάρλη Μαλάμη.

    Πολλή συζήτηση γίνεται για την παρουσία των γυναικών στην πολιτική. Γιατί είναι απαραίτητη και γιατί πρέπει να αυξηθεί;

    Είναι ένδειξη πολιτισμού και εξέλιξης μιας κοινωνίας η παρουσία γυναικών στην πολιτική, σε όλες τις θέσεις, γιατί σημαίνει ότι έχουν ξεπεραστεί στερεότυπα.

    Πιστεύω, όμως, ότι εξακολουθεί να υπάρχει δυσπιστία απέναντι σε μία γυναίκα υποψήφια, η οποία εντείνεται όταν είναι και νέα. Έστω και υποσυνείδητα μια νέα γυναίκα θεωρείται λιγότερο ικανή, και το στερεότυπο αυτό της πατριαρχίας, ο εσωτερικευμένος μισογυνισμός είναι τόσο ισχυρός ώστε πολλές φορές να τον ασπαζόμαστε ακόμα  και εμείς οι γυναίκες.

    Είναι τόσο βαθιά χαραγμένο μέσα στη σκέψη μας ότι ένα άντρας είναι πιο αξιόπιστος από μια γυναίκα, που λειτουργεί ασυνείδητα και αυτό πρέπει να το αλλάξουμε. Και στο επάγγελμά μου συμβαίνει το ίδιο. Κανένας δε θα αποκαλέσει έναν άντρα με τον όρο «αγοράκι μου», ενώ μια νέα γυναίκα – συνάδελφο, εύκολα μπορεί ένας μεγαλύτερος συνάδελφος να την αποκαλέσει «κοριτσάκι μου».  Ένας όρος που ενέχει σίγουρα ένα υποτιμητικό τόνο, αλλά γίνεται ανεκτός γιατί …δεν μπορούμε να δίνουμε συνεχόμενες μάχες.

    Στην προσπάθεια να ανοίξουμε την πρόσβαση σε περισσότερες νέες γυναίκες στην πολιτική, πρέπει να  επιστρατεύσουμε τον ορθό λόγο ενάντια στα στερεότυπα και να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Και αυτό είναι εφικτό.

    Στο Δημοτικό Συμβούλιο Φιλοθέης – Ψυχικού  η Πρόεδρός μας είναι γυναίκα, όπως και τρεις από τους Αντιδημάρχους, ενώ γυναίκες είναι και η πλειονότητα των Προέδρων των Νομικών Προσώπων του Δήμου. Ο Δήμαρχος Δημήτρης Γαλάνης εμπιστεύεται απόλυτα το γυναικείο φύλο και τις δυνατότητες του.

    Η Μάρλη Μαλάμη με τον Δήμαρχο Φιλοθέης-Ψυχικού Δημήτρη Γαλάνη

    Ποιο ήταν το δικό σας κίνητρο για να ασχοληθείτε με τα κοινά και να μπείτε στην πολιτική σε μια εποχή που ο κόσμος εμπιστεύεται όλο και λιγότερο τους πολιτικούς;

    Ήθελα να κάνω κάτι διαφορετικό και όσα δε μου αρέσουν να τα αλλάξω. Να λειτουργήσω με τις δικές μου αξίες και αρχές προσφέροντας για όλους μας. Δεν ασχολήθηκα με τα κοινά από προσωπική φιλοδοξία, αλλά γιατί πραγματικά πιστεύω ότι μπορώ να προσφέρω και να χρησιμοποιήσω τις ικανότητές μου προς όφελος των συνδημοτών μου.

    Αντί να παραπονιέμαι για όσα δε γίνονται, επέλεξα να συμμετέχω με τις δικές μου δυνάμεις ώστε να γίνουν. Να βγω μπροστά, διαθέσιμη να προσφέρω κι όχι να μένω πίσω σε μια παθητική κριτική. Δεν προέρχομαι από πολιτικό τζάκι και δεν με ωθεί κάποιος σε αυτή την κατεύθυνση πέρα από την όρεξή μου να προσφέρω και την πίστη μου ότι έχω να προσφέρω. Θεωρώ σημαντικό να προσπαθήσω να βρω λύσεις στα προβλήματα, όπως κάνω καθημερινά στη δουλειά μου ως Δικηγόρος.

    Νιώθω καλά με τον εαυτό μου γιατί οι άνθρωποι που είδαν το έργο μου, αναγνωρίζουν πως προσέφερα ό,τι καλύτερο γινόταν. Με τον Δήμαρχο Δημήτρη Γαλάνη μοιράζομαι το όραμά του για ένα Προάστιο Πρότυπο και φιλοδοξώ να συνεισφέρω σε αυτό και ως Δημοτική Σύμβουλος.

    Γιατί να  επιλέξουμε να ψηφίσουμε επαγγελματίες σε απαιτητικά επαγγέλματα όπως αυτό του Δικηγόρου, θα έχουν χρόνο να ασχοληθούν με το Δήμο;

    Κάποιοι θεωρούν ότι όταν κάποιος είναι επαγγελματίας και ασκεί ένα απαιτητικό επάγγελμα δε θα έπρεπε να ασχολείται με τα κοινά γιατί δεν έχει το χρόνο που απαιτείται.

    Όμως δεν θέλουμε ανθρώπους καριέρας που έχουν μια αναγνωρισιμότητα στο επάγγελμά τους και αναγνωρισμένες ικανότητες να υπηρετούν τα κοινά δηλαδή να επιστρατεύουν τις ικανότητές τους προς όφελος όλων; Θέλουμε ανθρώπους που δεν δουλεύουν;

    Προφανώς, όλοι μπορούν  να συμμετέχουν στα κοινά, και σίγουρα χρειάζονται και οι άνθρωποι που έχουν πολύ χρόνο να διαθέσουν, αλλά χρειαζόμαστε στα δημοτικά συμβούλια και τους εξειδικευμένους και έμπειρους επαγγελματίες που έχουν εκτός από την όρεξη και  τις εφαρμοσμένες γνώσεις και ικανότητες να βρουν λύσεις. Για παράδειγμα, ως Δικηγόρος, θα μπορούσα να αντιμετωπίζω και να βρίσκω λύσεις για τους συμπολίτες μου, όπως το κάνω για τους εντολείς μου. Πιστεύω ότι χρειαζόμαστε και τα δύο, και έμπειρους αυτοδιοικητικούς και νέους, και ανθρώπους με άπλετο χρόνο και εξειδικευμένους επαγγελματίες. Το καλύτερο είναι το Δημοτικό Συμβούλιο να είναι πολυσυλλεκτικό, ώστε να είναι αποτελεσματικό.

    Μια νέα γυναίκα που είναι και μητέρα και επαγγελματίας έχει χρόνο και για τα κοινά; 

    Σίγουρα απαιτείται ένα υποστηρικτικό περιβάλλον, το οποίο εγώ το έχω. Έχω ένα σύζυγο ο οποίος με βοηθάει και υποστηρίζει τις επιλογές μου και τους γονείς μου, οι οποίοι με βοηθάνε στα πάντα. Όμως επειδή ο χρόνος με την πεντάχρονη κόρη μου είναι αναντικατάστατος, προσπαθώ σε ό,τι μπορώ να την παίρνω μαζί μου. Θέλω να είμαι μαζί της, να περνάμε χρόνο μαζί και να βλέπει τι κάνω.

    Το ότι έχω ένα κορίτσι με πείσμωσε περισσότερο και με γέμισε ευθύνη. Θέλω όταν εκείνη θα είναι στην ηλικία μου, να μην την προσφωνεί κανείς  στη δουλειά της «κοριτσάκι μου».

    Το πιο σημαντικό είναι οι γυναίκες να απενεχοποιηθούν  από το βάρος και τους περιορισμούς της κοινωνικής κατασκευής του φύλου. Κάνοντας περισσότερα πράγματα ελεύθερα και χωρίς ενοχή, η γυναίκα γίνεται ένα δυναμικό παράδειγμα για το παιδί της, που αντιλαμβάνεται από την αρχή της ζωής του ότι το φύλο δεν σημαίνει και περιορισμό. Με ευθύνη λοιπόν απέναντι στην κόρη μου θέλω απενεχοποιημένα  να δραστηριοποιούμαι στα κοινά και να αποτελώ παράδειγμα ελευθερίας.

    Ποια ήταν τα σημαντικότερα έργα του Δήμαρχου Δημήτρη Γαλάνη την προηγούμενη τετραετία;

    Η τετραετία που διανύουμε ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Να σας θυμίσω μόνο τον COVID-19 και την ενεργειακή κρίση. Για σχεδόν δύο χρόνια εφαρμόστηκε η τηλεργασία και ξέρετε πολύ καλά πόσο δύσκολο είναι να λειτουργήσει ένας Δήμος με τηλεργασία.

    Παρ’ όλα αυτά ο Δήμος μας από την πρώτη στιγμή, από τις αρχές του 2020, έθεσε σε λειτουργία σύνδεσμο για την online έκδοση πιστοποιητικών. Η παράταξη του Δημάρχου Δημήτρη Γαλάνη κατάφερε κι έτρεξε μια σειρά σημαντικών έργων και ενδεικτικά να σας αναφέρω μερικά:

    • Πραγματοποιήθηκε  ριζική ανακαίνιση  όλων των σχολείων μας (εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι επί μεγάλο διάστημα τα σχολεία ήταν κλειστά λόγω του COVID), των υποδομών τους και των αθλητικών τους εγκαταστάσεων.
    • Κατασκευάστηκαν εξ αρχής μια εκπληκτική παιδική χαρά στην οδό Μακεδονίας στη Φιλοθέη και άλλη μια στην πλατεία Ελευθερίας στο Νέο Ψυχικό, ενώ παράλληλα πιστοποιήθηκαν όλες οι παιδικές χαρές του Δήμου. Επίσης, ξεκίνησε η ανάπλαση του εμβληματικού Παιδικού Κήπου Πικιώνη στη Φιλοθέη, αφού εκπονήθηκε η μελέτη και έλαβε τις 70 υπογραφές που απαιτήθηκαν.
    • Ιδρύθηκε και λειτουργεί Πολεοδομία, ενώ είναι ο μόνος Δήμος στην Ελλάδα, που πέτυχε την εξαίρεση των κηπουπόλεων Ψυχικού και Φιλοθέης από την εφαρμογή των διατάξεων του ΝΟΚ, που επιτρέπουν αύξηση του συντελεστή δόμησης και του ύψους των ενεργειακών οικοδομών. Παράλληλα, συνεχίζεται ο δικαστικός αγώνας με σκοπό την εξαίρεση και του Νέου Ψυχικού. Διαφυλάχθηκε έτσι η φυσιογνωμία του προαστίου μας.
    • Τέθηκαν εκτός σχεδίου του Ψυχικού 12 στρέμματα που η εταιρία ΚΕΚΡΟΨ διεκδικούσε για να χτίσει, ενώ έγινε παρέμβαση του Δήμου μας υπέρ του Δημοσίου στη δίκη για την αναγνώριση του τελευταίου ως κυρίου της έκτασης 250 στρεμμάτων του Λατομείου Ψυχικού και 32 χρόνια μετά η έκταση κατέληξε στο Δημόσιο.
    • Έγινε ριζική ανακαίνιση του Οικολογικού Πάρκου στο Νέο Ψυχικό και επαναλειτούργησε το τρενάκι, ενώ πραγματοποιείται  ριζική ανακαίνιση ύψους 1,2 εκ ευρώ στο Αθλητικό Κέντρο του Νέου Ψυχικού. Παράλληλα αδειοδοτήθηκαν  όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου που λειτουργούσαν παρανόμως.
    • Εντός των ημερών ξεκινάει η κατασκευή δικτύου αποχέτευσης όμβριων στη Φιλοθέη αξίας 3,7 εκ.ευρώ.
    • Εκπονήθηκε μελέτη για την κατασκευή νέου αρδευτικού συστήματος με τηλεχειρισμό και τηλε-έλεγχο στο Νέο Ψυχικό και εξασφαλίστηκε η χρηματοδότησή της με 2,2 εκ ευρώ από την Περιφέρεια.
    • Πραγματοποιήθηκε αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάδειξη της ταυτότητας του Νέου Ψυχικού.
    • Βελτιώθηκε  η εικόνα του πρασίνου και φυτεύτηκαν τουλάχιστον 250 δένδρα.
    • Εγκαινιάστηκε το μνημείο του Μικρασιατικού Ελληνισμού (μητέρα της Σμύρνης) στην πλατεία Αγίου Γεωργίου του Νέου Ψυχικού στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης 100 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης.
    • Βελτιώθηκαν  αισθητικά όλοι  οι χώροι του Δήμου και μετά την υποχώρηση της πανδημίας διοργανώθηκαν σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις.
    • Δε δόθηκε άδεια για κανένα νέο κατάστημα στο Νέο Ψυχικό διαφυλάσσοντας έτσι τον οικιστικό του χαρακτήρα.

    Και η δική σας συνεισφορά στον Δήμο;

    Σας μίλησα προηγουμένως για τη δουλειά που έγινε σε όλα τα σχολεία του Δήμου.

    Κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου, πέρα από τις ανακαινίσεις στις κτιριακές υποδομές των Νηπιαγωγείων και Δημοτικών, κατασκευάσαμε γήπεδα 5×5, αίθουσα μουσικής, τρία πλήρη εργαστήρια πληροφορικής,  γήπεδα καλαθοσφαίρισης, ταρτάν σε αύλειους χώρους, ανάπλαση αύλειων χώρων στα Νηπιαγωγεία κλπ.

    Ως Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Ψυχικού και παρά το γεγονός ότι ο ρόλος των κοινοτικών συμβουλίων είναι καθαρά εισηγητικός προς τον Δήμο, διοργανώσαμε αρκετές φιλανθρωπικές δράσεις, όπως το «Γίνομαι Αι Βασίλης για ένα άλλο παιδί», μία παιδική παράσταση με την πιο επίκαιρη χριστουγεννιάτικη ιστορία βασισμένη πάνω στο αριστούργημα του Καρόλου Ντίκενς, «Ο Σκρουτζ και τα Πνεύματα των Γιορτών» και ένα τρίωρο σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών με ελεύθερη είσοδο που συνδιοργανώσαμε με την Κοινότητα Φιλοθέης  και την Ε.Ε.Ε.Π.Φ. –(Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας).

    Τέλος, κατόπιν εισηγήσεων μου προς το Κοινοτικού Συμβουλίου Ψυχικού προτάθηκαν και βρίσκονται σε διαδικασία υλοποίησης:

    • Δενδροφύτευση στο Άλσος Μεσολογγίου (στη συμβολή των οδών Αμαρυλλίδος και Καμελιών), η οποία είχε μετατραπεί σε χώρο απόθεσης φυτικών και άλλων απορριμάτων.
    • Τοποθέτηση της προτομής του Εθνικού μας ποιητή Δ. Σολωμό, στην πλατεία Σολωμού.
    • Τοποθέτηση πινακίδας στο Αλσύλιο πίσω από το Δημοτικό Σχολείο Ψυχικού με το όνομα της πρώτης Δασκάλας Ελένης Παρασκευά.
    • Τοποθέτηση πινακίδας στο Άλσος Μεσολογγίου προκειμένου να τιμηθεί η Έξοδος του Μεσολογγίου.
    Με τον Δήμαρχο Δημήτρη Γαλάνη στο Κοινοτικό Γραφείο Ψυχικού στη δράση: «Γίνομαι Αι Βασίλης για ένα άλλο παιδί». Περισσότερα από 200 παιδιά προσήλθαν και πρόσφεραν δώρα από την καρδιά τους για να δώσουν χαρά σε άλλα παιδιά! Πραγματοποιήθηκαν δύο αποστολές στα  παιδικά χωριά SOS και μία αποστολή στις φυλακές Ελεώνα Θηβών όπου φιλοξενούνται μωρά ως τριών χρονών μαζί με τις μητέρες τους.

    Who is Who

    Η Μαρία – Αλεξάνδρα (Μάρλη) Μαλάμη, είναι 33 ετών, έγγαμη και μητέρα ενός κοριτσιού πέντε ετών.

    Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α. το 2011 και ακολούθως έλαβε δύο μεταπτυχιακούς τίτλους από την ίδια Σχολή στο Ποινικό και Ουσιαστικό Δίκαιο και στην Εγκληματολογία, ενώ πλέον είναι Υποψήφια Διδάκτορας Νομικής στο Δ.Π.Θ.

    Είναι Δικηγόρος LL.M. παρ’ Αρείω Πάγω και από το 2015 διατηρεί δικό της Δικηγορικό Γραφείο στο κέντρο της Αθήνας. Παράλληλα είναι Αν. Καθηγήτρια Ποινικού Δικαίου στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας και καθηγήτρια Νομικών Μαθημάτων στα Εκπαιδευτήρια Γιαννόπουλου. Μιλάει αγγλικά και γερμανικά.

    Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 εκλέχτηκε Κοινοτικός Σύμβουλος Ψυχικού. Τη διετία 2021-2022 ήταν Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού και από τον Οκτώβριο του 2022 Πρόεδρος της Κοινότητας Ψυχικού.

    Τον Δεκέμβριο του 2022 τιμήθηκε από τον Δήμαρχο της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Κώστα Λύρο με αφορμή την εισήγησή της στην αίθουσα τελετών του Δήμου Μεσολογγίου του για την ενδοοικογενειακή βία και τον Μάρτιο του 2023 βραβεύτηκε από τον Μορφωτικό – Εκπολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών «Η Θυσία» με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας.



    ΣΧΟΛΙΑ