• Table for Two

    Μαρία Ρίτα Γκάλλι: Στην Ελλάδα, κυριαρχεί η ιδέα του αφεντικού, του ισχυρού άντρα που ασκεί εξουσία

    • Μαρίνα Πρωτονοταρίου

    H Maria Rita Galli είναι η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ και μεταξύ των λίγων γυναικών που κατέχουν υψηλή διοικητική θέση στην Ελλάδα και στο πλαίσιο του αφιερώματος Γυναίκες που Εμπνέουν, έδωσε μια διαφορετική συνέντευξη στο mononews.gr

    Δεν μίλησε για τις επενδύσεις του ΔΕΣΦΑ και το μέλλον του φυσικού αερίου, αλλά για τη θέση της γυναίκας στις υψηλές θέσεις την Ελλάδα, με βάση την εμπειρία της τα τελευταία 2,5 χρόνια, που βρίσκεται εδώ μετά την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ και την εξαγορά του από την κοινοπραξία των ευρωπαϊκών εταιρειών στις οποίες ανήκει σήμερα.

    Μιλώντας στο Table for Two για τον ρόλο της γυναίκας σε υψηλές διοικητικές θέσεις ειδικά στην Ελλάδα, τόνισε ότι δεν αντιμετώπισε εμπόδια, παρότι η Ελλάδα έχει διαφορές από την Ιταλία στα θέματα ισότητας. Στην Ελλάδα κυριαρχεί το πρότυπου του ισχυρού άνδρα αφεντικού  αλλά οι στερεοτυπικές στάσεις αντιμετωπίζονται όταν έρθουν αντιμέτωπες με την πραγματικότητα,   γιατί τελικά τον σεβασμό τον κερδίζεις με τον επαγγελματισμό, τη συνέπεια και τα πραγματικά γεγονότα.

    Τόνισε ότι ανεξάρτητα από το τι περιμένουν οι άλλοι, είναι σημαντικό μια γυναίκα είναι αυθεντική, ο εαυτός της, με τις διαφορές της και αυτό έχει αποτέλεσμα και ο κόσμος τη σέβεται γι’ αυτό που πραγματικά είναι.

    Ο σεβασμός, αναφέρει, έρχεται από τα πραγματικά γεγονότα, από όσα λες και όσα κάνεις.

    «Φυσικά, όταν είσαι καινούργια σε μια νέα θέση, οι άλλοι μπορεί να σε δοκιμάζουν για να καταλάβουν τον τρόπο που λειτουργείς. Τον σεβασμό όμως τον κερδίζεις με τη συμπεριφορά σου, με τη συνέπειά σου», ανέφερε.

    Μερικές φορές, όπως λέει, οι γυναίκες σε ηγετικές θέσεις «αν δείξουν μεγαλύτερη καλοσύνη και σεβασμό προς τους άλλους και χρησιμοποιούν λιγότερο το εργαλείο της εξουσίας και περισσότερο την κατανόηση, αυτό μπορεί να παρεξηγηθεί και να εκληφθεί σαν αδυναμία. Δεν είναι όμως αδυναμία, είναι ένας τρόπος να πετύχεις αυτό που θέλεις με έναν διαφορετικό τρόπο».

    Σχετικά με τον ρόλο που παίζει η εμφάνιση μιας γυναίκας στην επαγγελματική επιτυχία της, μια προκατάληψη που ακολουθεί τις γυναίκες στους επαγγελματικούς χώρους, η κ. Γκάλλι πιστεύει ότι, τελικά, μακροπρόθεσμα, η ομορφιά δεν είναι ούτε πλεονέκτημα ούτε μειονέκτημα. Η ομορφιά μπορεί να είναι ο λόγος που θα υποτιμηθεί μια γυναίκα στον επαγγελματικό χώρο λόγω των στερεότυπων ή και να βοηθηθεί, γιατί οι άντρες του χώρου μπορεί να είναι πιο φιλικοί και να γίνεται καλύτερα αποδεκτή. Τελικά, όμως, αυτό που θα κρίνει μακροπρόθεσμα την επιτυχία δεν είναι η εμφάνιση, αλλά οι ικανότητες κάθε ατόμου.

    Συγκρίνοντας τη θέση της γυναίκας στην Ιταλία και την Ελλάδα, τόνισε ότι, αν και δεν γνωρίζει την καθημερινή ζωή της ελληνικής κοινωνίας για να μπορεί να κρίνει αν είναι πατριαρχική και συντηρητική, στον επιχειρηματικό κόσμο, στην Ελλάδα, κυριαρχεί η ιδέα του αφεντικού, ως ενός ισχυρού άντρα που ασκεί εξουσία, μια ιδεολογικοποίηση συντηρητική.

    Στο θέμα αυτό, στην Ιταλία, σημείωσε, έχουν γίνει κάποια βήματα μπροστά σε σύγκριση με την Ελλάδα. Εξάλλου, στο Gender Index στις 146 χώρες, η Ιταλία βρίσκεται στην 63η θέση σε ό,τι αφορά την ισότητα και η Ελλάδα στην 100η

    Η συμβουλή της για τη γυναίκα που θέλει να δραστηριοποιηθεί σε μια ανώτατη διοικητική θέση, στον κλάδο της ενέργειας ή σ’ έναν οποιοδήποτε ανδροκρατούμενο χώρο, είναι ότι πρέπει να επιμένει να της συμπεριφέρονται, ή ακόμη και να λειτουργεί σαν να της συμπεριφέρονται, ισότιμα. Να ορθώνει ανάστημα αν αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν δικαιώματα, επαγγελματικές δεξιότητες που δεν της αναγνωρίζονται.

    Οι γυναίκες έχουν την τάση να μη ζητούν όσο ζητούν οι άντρες. Και προτρέπει τις γυναίκες να ζητούν προαγωγή ή αύξηση. Όλες αισθανόμαστε ότι πρέπει πρώτα να αποδείξουμε τι αξίζουμε πριν νιώσουμε ότι έχουμε το δικαίωμα να ζητήσουμε. Οι νέες γυναίκες που μπαίνουν στον χώρο να έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση, είπε.

    «Αξίζουμε το ίδιο και πρέπει να απαιτούμε, να εξασφαλίζουμε, ότι δε μένουμε πίσω», τονίζει.