• Σχόλιο Αγοράς

    Η Goldman Sachs στήνει σκηνικό για short στην Ελλάδα το 2022 – Τι έγινε και άλλαξε στάση;

    Η Goldman Sachs στήνει σκηνικό για short στην Ελλάδα το 2022 – Τι έγινε σε 1,5 μήνα από την προηγούμενη πρόβλεψη για 1.000 μονάδες κι άλλαξε στάση;

    Ντέιβιντ Σόλομον-CEO της Goldman Sachs


    Απόψεις και αναλύσεις σαν τα πουκάμισα αλλάζει μία από τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες του κόσμου η Goldman Sachs, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με την πορεία της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς.

    Το αποτέλεσμα είναι ότι δημιουργούνται εστίες υποτιμητικής κερδοσκοπίας και σπέκουλας σε μία συγκυρία που ούτε η αγορά, αλλά ούτε και η οικονομία θα έπρεπε να δίνουν σημασία αφού οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους:

    Αύξηση 55% των EBITDA των εισηγμένων στο 9μηνο και ανάπτυξη 13,4% της ελληνικής οικονομίας στο γ’ 3μηνο. Είναι ικανά μεγέθη να προσελκύσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον, αλλά τελικά δεν φαίνεται ότι είναι έτσι. Οι Έλληνες επενδυτές και ειδικά οι εγχώριοι θεσμικοί δίνουν βαρύτητα στις αναλύσεις των ξένων, που σε μεγάλο βαθμό καθορίζει την επενδυτική τους στάση.

    Το γεγονός ότι οι Έλληνες ανησυχούν για μεγάλη διόρθωση στις ξένες αγορές την επόμενη χρονιά, μετά τα ιστορικά τους υψηλά και υπό τον φόβο να διακοπούν τα προγράμματα στήριξης των κεντρικών τραπεζών, οδηγεί σε βεβιασμένες κινήσεις.

    Και γι’ αυτό φροντίζει η… Goldman Sachs, που δεν είναι η πρώτη φορά που… κρεμάει τους ανυποψίαστους Έλληνες επενδυτές, όταν πριν από 1,5 μήνα, στο τέλος Οκτωβρίου έδινε τιμή στόχο για τον γενικό δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών τις 1.000 μονάδες.

    Σήμερα, γνωστοποιήθηκε άλλη έκθεση από τους ειδήμονες – αναλυτές της Goldman Sachs, σύμφωνα με την οποία, η τιμή στόχος για την αγορά το επόμενο 12μηνο θα κυμανθεί μέχρι τις 950 μονάδες! Άρα η αγορά ανακάλυψε την επόμενη δικαιολογία σε ενδεχόμενη νέα διόρθωση;

    «Το έγραψε και η Goldman», θα πουν! Διαβάζοντας προσεκτικά τους πίνακες του αμερικανικού οίκου, ο οποίος έχει χρυσοπληρωθεί από τις ελληνικές εισηγμένες που προέβησαν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου φέτος (…), θα πρέπει να της έχουμε και… υποχρέωση για τη νέα της πρόβλεψη, διότι το «950» που είναι η νέα τιμή στόχος, είναι μεγαλύτερη από την τιμή του consensus των αναλυτών, που δίνει τιμή στόχο για τον δείκτη τις… 903 μονάδες.

    Πλέον, το ζήτημα θα πρέπει να απασχολήσει και τις εποπτικές αρχές. Τι άλλαξε σε 1,5 μήνα και η πρόβλεψη του αμερικανικού οίκου μειώθηκε από τις 1.000 στις 950 μονάδες; Το καλό κλίμα που συντηρούσε ο οίκος, μέσω των αναλύσεών του, είχε να κάνει μόνο και μόνο για να φέρει σε πέρας με επιτυχία τις business που είχε αναλάβει στην Ελλάδα;

    Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που ένας οίκος αναστατώνει με τις εκτιμήσεις του την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά που έχει να δει το… «χιλιάρικο» από το μακρινό 2014. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τα «Grexit» της Citigroup το 2012; Έξι χρόνια μετά, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ασχολούνταν ακόμα με τις ανοιχτές πωλήσεις των ξένων διαχειριστών στις τράπεζες…

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ