• Cryptocurrencies

    Τι δείχνει η απόφαση της δίκης του αιώνα για το Bitcoin: Βρέθηκε ο δημιουργός του κρυπτονομίσματος;

    • Bloomberg

    Craig Wright


    Ο Αυστραλός προγραμματιστής Craig Wright, που ισχυρίζεται ότι είναι ο εφευρέτης του Bitcoin, θα πρέπει, σύμφωνα με αμερικανικό δικαστήριο, να πληρώσει 100 εκατ. δολάρια ως αποζημίωση επειδή με βάση το κατηγορητήριο καταχράστηκε την περιουσία του συνδημιουργού του κρυπτονομίσματος, David Kleiman, που δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή.

    Οι ένορκοι στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μαϊάμι χρειάστηκαν περίπου μια εβδομάδα για να καταλήξουν στην ετυμηγορία, μετά από περίπου τρεις εβδομάδες δίκης. Το δικαστήριο απέρριψε τις περισσότερες αξιώσεις εναντίον του Craig Wright και το αποτέλεσμα πιθανότατα δεν θα δώσει απάντηση στο φλέγον ερώτημα σχετικά με το αν τελικά ο Wright είναι ο μυθικός δημιουργός του κρυπτονομίσματος, Satoshi Nakamoto.

    Ο αδερφός του Dave Kleiman, ο οποίος πέθανε το 2013, ισχυρίζεται ότι ο αείμνηστος προγραμματιστής συνεργάστηκε με τον Wright κατά την αρχική ανάπτυξη του Bitcoin. Ως εκ τούτου, οι ενάγοντες ισχυρίστηκαν ότι δικαιούται το ήμισυ των περίπου 1,1 εκατομμυρίου Bitcoin, αξίας 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία πιστεύεται ότι έχει στην κατοχή του ο Satoshi.

    Ορισμένοι επενδυτές κρυπτονομισμάτων θεωρούν τον Wright ψεύτη και η πολυετής δικαστική διαμάχη στη Φλόριντα δεν έχει ρίξει φως στο συγκεκριμένο θέμα. Ο Wright έχει δηλώσει πολλές φορές στο δικαστήριο ότι εφηύρε το Bitcoin, όπως είχε κάνει και κατά το παρελθόν σε συνεντεύξεις του. Αν η ετυμηγορία των ενόρκων τον είχε καταδικάσει, θα αναγκαζόταν να αποκαλύψει την περιουσία του Satoshi. Για ορισμένους, αυτό θα ήταν το αληθινό τεστ.

    “Είμαι ο δημιουργός του Bitcoin”

    Ο Wright είπε μετά την ετυμηγορία: «Ποτέ δεν είχα νιώσει τόση ανακούφιση τόσο στη ζωή μου». Αποκάλυψε ότι δεν θα ασκήσει έφεση.

    Τόνισε επίσης ότι αισθάνεται δικαιωμένος και ότι η ετυμηγορία αποδεικνύει ότι είναι ο δημιουργός του Bitcoin.

    «Το δικαστήριο προφανώς ανακάλυψε ότι είμαι, γιατί διαφορετικά δεν θα υπήρχε αποζημίωση», είπε. “Και είμαι”, τόνισε.

    Ο δικηγόρος της πλευράς των Kleiman, Devin Freedman, χαιρέτισε την ετυμηγορία ως «ιστορικό προηγούμενο στην καινοτόμο βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων και του blockchain».

    «Πριν από πολλά χρόνια, ο Craig Wright είπε στην οικογένεια Kleiman ότι ο ίδιος και ο Dave Kleiman ανέπτυξαν το επαναστατικό Bitcoin”, ανέφερε σε δήλωση του. «Παρά τις παραδοχές, ο Wright αρνήθηκε να δώσει στους Kleimans το μερίδιο που τους αναλογεί από αυτό που δημιούργησε με τη βοήθεια του Dave”.

    Πλαστογραφία και ψέματα

    Το δικαστήριο θεώρησε τον Wright υπεύθυνο για την παράνομη κατάχρηση της περιουσίας και επιδίκασε αποζημίωση στην W&K Info Defense Research LLC, την εταιρεία μέσω της οποίας οι Kleiman and Wright υποτίθεται ότι είχαν συνεργαστεί.

    Κατά την τελική του αγόρευση στους ενόρκους, ο Freedman είπε ότι ο Wright σχεδίασε και συνωμότησε να «κλέψει τον νεκρό καλύτερο φίλο του με πλαστογραφία και ψέματα».

    Ισχυρίστηκε ότι εκτός από την εξόρυξη Bitcoin που έκαναν οι δύο φίλοι μαζί, ο Kleiman βοήθησε τον Wright να δημιουργήσει την πνευματική ιδιοκτησία πίσω από την πρώιμη τεχνολογία blockchain, αξίας 252 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Ο Wright υποστήριξε ότι οι ισχυρισμοί του αδελφού του Dave Kleiman, Ira, ήταν ψεύτικοι. Κατέθεσε ότι ο φίλος του δεν τον βοήθησε να λανσάρει το κρυπτονόμισμα και υποστήριξε ότι δεν υπήρχε κανένα χαρτί που να αποδεικνύει ότι είχαν συνεργασία μεταξύ τους.

    Μάλιστα, ο Andres Rivero, δικηγόρος του Wright, χαρακτήρισε την ετυμηγορία ως απόλυτη νίκη του πελάτη του.

    «Οι ενάγοντες διεκδικούσαν 600 δισεκατομμύρια δολάρια συν αποζημιώσεις», είπε σε τηλεφωνική συνέντευξη μετά την ετυμηγορία. «Αυτή είναι μια από τις πιο ηχηρές νίκες που έχουν υπάρξει ποτέ σε αμερικανικές δικαστικές αίθουσες. Τους συντρίψαμε. Η απόφαση είναι μικρότερη από οποιαδήποτε προσφορά διακανονισμού τους προτείναμε ποτέ. Αυτή είναι μια σημαντική απώλεια για την άλλη πλευρά».

     Διαβάστε ακόμη:

    Ξεκίνησε η δίκη του αιώνα για το Bitcoin: Θα λυθεί το μυστήριο του δημιουργού του κρυπτονομίσματος;



    ΣΧΟΛΙΑ