• Ναυτιλία

    Π. Παναγιωτίδης: Εξασφάλισε χρηματοδότηση 9,5 εκατ. ευρώ και σχεδιάζει εξαγορές πλοίων

    Το Magic P της Castor Maritime


    Χρηματοδότηση ύψους 9,5 εκατομμυρίων εξασφάλισε η κυπριακή ναυτιλιακή εταιρεία Castor Maritime, συμφερόντων του εφοπλιστή Πέτρου Παναγιωτίδη, που βολιδοσκοπεί εξαγορές πλοίων με τα χρήματα αυτά.

    Η Castor, που διαθέτει τρία panamaxes ξηρού φορτίου, ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε δάνειο ύψους 4,5 εκατ. δολαρίων, ενώ θα πουλήσει ομόλογα έως του ποσού των 5 εκατ. δολαρίων. Η εταιρεία δεν αποκάλυψε ποια τράπεζα βρίσκεται πίσω από τη συμφωνία χρηματοδότησης.

    Η εταιρεία θα λάβει τα χρήματα του δανείου την 31η Ιανουαρίου και η αποπληρωμή τους θα διαρκέσει πέντε χρόνια, χωρίς να είναι γνωστό το επιτόκιο που θα πληρώσει.

    Εν τω μεταξύ, θεσμικός επενδυτής συμφώνησε για αγορά έως και τριών μετατρέψιμων ομολόγων της εταιρείας, με διάρκεια ενός έτους. Η πρώτη πώληση, ύψους 2 εκατ. δολαρίων, ολοκληρώθηκε αυτήν την εβδομάδα, ενώ οι άλλες δύο θα γίνουν εφόσον εκπληρωθούν ορισμένες προϋποθέσεις.

    «Η Castor σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα καθαρά έσοδα και από τις δύο χρηματοδοτικές συναλλαγές ως κεφάλαιο κίνησης και για άλλους γενικούς επιχειρησιακούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης την ανάπτυξης του στόλου της εταιρείας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Castor, Πέτρος Παναγιωτίδης, ανέφερε: «Πιστεύουμε ότι η εισροή ακαθάριστων εσόδων ύψους 9,5 εκατ. δολαρίων προς το απόθεμα κεφαλαίου κίνησής μας, σε αυτό το σημείο του κύκλου στην αγορά του ξηρού φορτίου, θα μας επιτρέψει να εκμεταλλευθούμε ελκυστικές ευκαιρίες ανάπτυξης που πιθανόν θα μας παρουσιαστούν στο εγγύς μέλλον».

    Τα τρία πλοία της εταιρείας, κατασκευής μεταξύ 2001 και 2005, απασχολούνται κατά κύριο λόγο με ναυλώσεις μεσοπρόθεσμης διάρκειας. Να σημειωθεί ότι το τρίτο πλοίο της το αγόρασε τον περασμένο Οκτώβριο, έναντι 10,2 εκατ. δολαρίων. Ήταν ένα πλοίο ξηρού φορτίου κατασκευής 2005 που απέκτησε από τρίτη εταιρεία που συνδέεται με μέλος της οικογένειας Παναγιωτίδη.

    Τα άλλα δύο πλοία της εταιρείας είναι το Magic P (χωρητικότητας 76.455 dwt, κατασκευής 2004) και το Magic Sun (χωρητικότητας 75.311 dwt, κατασκευής 2001). Αμφότερα είναι ναυλωμένα από τη γερμανική Oldendorff Carriers.

    Τον περασμένο Νοέμβριο η Castor εξασφάλισε δάνειο 11 εκατ. δολαρίων από την Alpha Bank, για την απόσυρση υφιστάμενου δανείου-γέφυρας ύψους 7,5 εκατ. δολαρίων και για τη χρηματοδότηση των αναπτυξιακών σχεδίων της εταιρείας.Το δάνειο έχει διάρκεια 5 ετών και επιτόκιο Libor+3,5%.

    Υπενθυμίζεται ότι η  εταιρεία προχώρησε τον Φεβρουάριο του 2019 στην «άμεση ένταξή» της στο αμερικανικό χρηματιστήριο, χωρίς την παραδοσιακή αρχική δημόσια προσφορά, και την άντληση νέων κεφαλαίων από την έκδοση νέων μετοχών. Οι μετοχές της διαπραγματεύονται στην αγορά Nasdaq, με το σύμβολο CTRM.



    ΣΧΟΛΙΑ