• Ναυτιλία

    Π. Παναγιωτίδης: H Castor Maritime αναζητά κεφάλαια για την ανάπτυξη του στόλου της

    • Δανάη Στρατή


    Κεφάλαια μέχρι 10 εκατ. δολαρίων επιθυμεί να συγκεντρώσει από την αγορά η ναυτιλιακή Castor Maritime, συμφερόντων του εφοπλιστή Πέτρου Παναγιωτίδη.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Sec, η εισηγμένη στην αγορά του Nasdaq εταιρεία προχώρησε σε συμφωνία διανομής μετοχών με την Maxim Group για την προσφορά και πώληση κοινών μετοχών της, ονομαστικής αξίας 0,001 δολ. έκαστη, μέχρι του ποσού των 10 εκατ. δολαρίων.

    Τα κεφάλαια που θα συγκεντρώσει θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση “ευκαιριών ανάπτυξης” της Castor, στις οποίες περιλαμβάνονται και η εξαγορά πλοίων για την επέκταση του στόλου της.

    Σημειώνεται ότι η εταιρεία ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο 2017 και προς το παρόν διαθέτει μόνο ένα πλοίο, το Magic P (χωρητικότητας 76.500 dwt, κατασκευής 2004), το οποίο διαχειρίζεται η Pavimar, που ελέγχεται από την αδελφή του Πέτρου Παναγιωτίδη, Ισμήνη. Πληροφορίες αναφέρουν είναι ναυλωμένο στη γερμανική εταιρεία Oldendorff Carriers, με ναύλα 11.250 δολάρια ημερησίως.

    Η Castor Maritime, με έδρα την Κύπρο δραστηριοποιείται στην αγορά ξηρού φορτίου.

    Το Φεβρουάριο 2019 οι μετοχές της εισήχθησαν στην αμερικανική αγορά και διαπραγματεύονται με το σύμβολ0 CTRM. Σημειώνεται ότι η εταιρεία προχώρησε στην “άμεση ένταξη” της στο Nasdaq, χωρίς την παραδοσιακή αρχική δημόσια προσφορά και την άντληση νέων κεφαλαίων από την έκδοση νέων μετοχών, μία τακτική που ακολούθησε πέρυσι η σουηδική εταιρεία Spotify.

    Η ναυτιλιακή κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019 εμφάνισε αύξηση 20% στα έσοδα από ταξίδια, καθώς ανήλθαν στα 2,04 εκατ. δολάρια έναντι 1,7 εκατ. δολαρίων την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Τα κέρδη EBITDA για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα διαμορφώθηκαν στα 0,67 εκατ. δολάρια έναντι 0,44 εκατ. το πρώτο εξάμηνο 2018, ενισχυμένα κατά 50%.



    ΣΧΟΛΙΑ