array(0) {
}
        
    
Menu
-1.5%
Τζίρος: 583.86 εκατ.

Γεραπετρίτης: Την Τετάρτη στην Αίγυπτο με κλιμάκιο στελεχών για τη Μονή Σινά

Comments

Την ώρα που υπήρχε αναστάτωση για το κλείσιμο της Μονής της Αγίας Αικατερίνης στο όρος Σινά, ο άνθρωπός μας, στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής σύνδεσης, ήταν ήρεμος. Σύνδεση με Κάιρο λοιπόν και διαβεβαίωση ότι πρόκειται για «ανακριβή έως κίτρινα δημοσιεύματα». Επίσης: «η δικαστική απόφαση δεν θίγει το ιδιοκτησιακό της Μονής». Τσάμπα θυμώσαμε, τσάμπα στενοχωρηθήκαμε καθώς όλα δείχνουν ότι η λειτουργία συνεχίζεται κανονικά, με τις πλάτες της αιγυπτιακής πολιτείας. Για λίγες ώρες όμως επικράτησε πανικός.

Η αφορμή δόθηκε από παρερμηνεία μιας δικαστικής απόφασης στην Αίγυπτο, η οποία διαστρεβλώθηκε ως δήθεν εντολή για παύση λειτουργίας της Μονής και απαλλοτρίωση της περιουσίας της. Η είδηση διαδόθηκε ταχύτατα δημιουργώντας εθνική και θρησκευτική ανησυχία. Πιστοί, αναλυτές και θεσμικοί εκπρόσωποι αναπαρήγαγαν την πληροφορία χωρίς να διασταυρώσουν το περιεχόμενο της απόφασης ή να συμβουλευθούν τις αρμόδιες αρχές. Οι φήμες βασίζονταν σε εσφαλμένη ανάγνωση νομικών εγγράφων.

1

Μέσα σε αυτό το κλίμα σύγχυσης, καθοριστικής σημασίας υπήρξε η δημόσια παρέμβαση του Προέδρου της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι. Επανέλαβε αυτά που είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα, πριν λίγες εβδομάδες. Ο Αιγύπτιος ηγέτης διέψευσε τις φήμες, κάνοντας λόγο για «ψευδείς ειδήσεις» που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ούτε στην πολιτική του αιγυπτιακού κράτους. Ο Ελ Σίσι είχε υπενθυμίσει ότι η Μονή προστατεύεται από το αιγυπτιακό κράτος και ότι η θέση της αντανακλά όχι μόνο τον χριστιανισμό αλλά και την παράδοση της αρμονικής συνύπαρξης που επιδιώκει η Αίγυπτος.

Η Προεδρία της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου αργά το βράδυ επανέλαβε τη δέσμευσή της στη διατήρηση του ιερού θρησκευτικού καθεστώτος της Ιεράς Μονής της Αγίας Αικατερίνης και την αποτροπή κάθε παραβίασής του. «Η Προεδρία επιβεβαιώνει ότι η πρόσφατη δικαστική απόφαση ενισχύει αυτό το καθεστώς, ευθυγραμμιζόμενη με τα σημεία που τόνισε ο Πρόεδρος Ελ-Σίσι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα στις 7 Μαΐου. Η Προεδρία επιβεβαιώνει επίσης τη σημασία της διατήρησης των στενών και αδελφικών σχέσεων που ενώνουν τις δύο χώρες και τους λαούς τους και της διασφάλισης ότι αυτές δεν θα τεθούν σε κίνδυνο».

Η επανάληψη των δεσμεύσεων δεν ήταν απλώς καθησυχαστική. Ήταν καθοριστική για τη διάψευση ενός αφηγήματος που αναπτύχθηκε χωρίς λόγο. Αν πρέπει να βγουν συμπεράσματα από το περιστατικό, μπορούν να σχετίζονται με την ταχεία διάδοση των κακών ειδήσεων, με τη χαρά του διαδικτύου απέναντι σε κάθε ακύρωση, σε κάθε αντιπαράθεση, σε κάθε σύγκρουση.

 

Διαβάστε επίσης 

Μονή Όρους Σινά: Από την εύνοια του Μωάμεθ στην σημερινή επιχείρηση άλωσης

Μεσσηνίας για Μονή Σινά: Η συμβολή της στην οικονομία της Αιγύπτου – Τα διαπραγματευτικά όπλα της Ελλάδας

Ανατροπή με τη Μoνή Σινά, δεν αλλάζει το καθεστώς – Όλο το παρασκήνιο και η επικοινωνία Μητσοτάκη Αλ Σίσι

Comments
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γεραπετρίτης: Την Τετάρτη στην Αίγυπτο με κλιμάκιο στελεχών για τη Μονή Σινά
Σδούκου για Σινά: Σε ζητήματα εθνικής ευαισθησίας, απαιτείται υπευθυνότητα, σοβαρότητα και όχι μικροπολιτική βιασύνη
Παύλος Μαρινάκης Για εμάς προέχει η διατήρηση του ελληνορθόδοξου και προσκυνηματικού χαρακτήρα της Ιεράς Μονής Σινά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεραπετρίτης: Την Τετάρτη στην Αίγυπτο με κλιμάκιο στελεχών για τη Μονή Σινά
Morgan Stanley & HSBC: Ελκυστικές οι ελληνικές τράπεζες – Πρώτη επιλογή η Alpha Bank, αναβαθμίσεις για Eurobank και Πειραιώς
Ρωσία: Μαζική επίθεση στην Ουκρανία με 472 drones πριν τις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη – 12 στρατιώτες νεκροί
Χιλιάδες κόσμου στο φαντασμαγορικό Street Party του Πειραιά
Μητσοτάκης: Αύριο η συνάντηση με τους πρυτάνεις – Μηδέν καταλήψεις και σχεδόν 500 συλλήψεις
Ζελένσκι: Το Κίεβο θα στείλει αντιπροσωπεία στις συνομιλίες με τη Ρωσία στην Κωνσταντινούπολη
Φιορεντίνα: Πυρκαγιά στο προπονητικό της κέντρο – Τέσσερις παίκτες στο νοσοκομείο
Αμβούργο: Πυρκαγιά σε νοσοκομείο – 3 νεκροί, πάνω από 50 τραυματίες
Politico: Η κυβέρνηση Τραμπ ετοιμάζει ένα μεγάλο δώρο στις τράπεζες της Wall Street – Έρχεται μείωση των κεφαλαιακών απαιτήσεων του 2008
Γάλλος ΥΠΕΣ: «Βάρβαροι κατέκλυσαν τους δρόμους του Παρισιού» – Οργή για τις δηλώσεις του