Την άποψη ότι τα δύσκολα πέρασαν σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό εξέφρασε ο πρόεδρος της Ενωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας και επικεφαλής του ομίλου Metro, Αριστοτέλης Παντελιάδης χωρίς ωστόσο να αποκλείει εξάρσεις τιμών σε κάποιες κατηγορίες.

«Δεν μας ανησυχεί συνολικά ο πληθωρισμός χωρίς ωστόσο να αποκλείονται κάποιες εξάρσεις τιμών σε κάποια προϊόντας» ανέφερε νωρίτερα κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του ομίλου το 2024.

1

Ανέφερε ότι με βάση τις εσωτερικές μετρήσεις σε My Market και Metro Cash & Carry, οι οποίες και αφορούν στο σύνολο των προϊόντων  υπήρχε μια μικρή έξαρση τον προηγούμενο μήνα και δεν αποκλείεται να ξανασυμβεί.

Όπως είπε υπάρχουν προϊόντα που η τιμή τους αποκλιμακώνεται δραστικά όπως το ελαιόλαδο αλλά υπάρχουν και προϊόντα όπως αυτά που βασίζονται σε πρώτες ύλες όπως κακάο και  καφέ είναι ψηλά και αργούν να πέφτουν ή όπως στο μοσχαρίσιο κρέας που ανεβαίνουν αισθητά.

Αναφορικά με τα μέτρα για την ακρίβεια τόνισε ότι το περιβάλλον στο οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων παραμένει ακόμη εξαιρετικά παρεμβατικό με ρυθμίσεις ασύμβατες με την ελεύθερη αγορά.  «Υπάρχει μια τάση, μια διάθεση να  λήξουν κάποια μέτρα όπως το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους που έχει εξαγγελθεί ότι θα δεν θα παραταθεί μετά το τέλος Ιουνίου» ανέφερε εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι κάποια στιγμή η αγορά θα αρχίσει να απελευθερώνεται προς όφελος όλων. Τόνισε δεν ότι οι κρατικές παρεμβάσεις έχουν κόστος που το πληρώνουν όχι μόνο οι επιχειρήσεις αλλά και οι καταναλωτές.

Απαντώντας δε σε ερώτημα του mononews για το πώς σχολιάζει η αγορά την πρόσφατη δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκου ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχτεί αδικαιολόγητες αυξήσεις μετά την κατάργηση του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους ο κ. Παντελιάδης είπε ότι «δεν είναι παράλογο αυτό που λέει, δεν πρέπει να υπάρξει εκτίναξη τιμών, αν υπάρξει θα βαρύνει εμάς, καθώς θα μας πουν ότι αυξήσαμε τις τιμές γιατί τέλειωσε η αστυνόμευση» σχολίασε. Είπε ωστόσο ότι δεν έχουν βάση οι ανησυχίες του υπουργού για τις τιμές γιατί υπάρχει έντονος ανταγωνισμός στην αγορά και οι τιμές θα κρατηθούν εκτός από περιστασιακές εκτινάξεις  πρώτων υλών λόγω κλιματικής κρίσης που έχουν επιπτώσεις στις τιμές.

Για το deal Μασούτης – Κρητικός και για εξαγορές

Ένα καινούργιο κύκλο αλλαγών και συγκέντρωσης στον κλάδο θα φέρει η εξαγορά της ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός από τη Μασούτης που θα φανεί μακροπρόθεσμα καθώς οι αλλαγές δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη, όπως είπε.

«Μετά την εξαγορά της Μαρινόπουλος από τη Σκλαβενίτης οι όποιες αλλαγές έγιναν μέσω εξαγορών ήταν μικρές, αλλά μετά το deal Κρητικού- Μασούτη μπαίνει σε κίνηση ο τροχός  για μεγάλες αλλαγές. Δεν μπορεί κανείς να προβλέψει πώς ακριβώς θα διαμορφωθεί η αγορά αλλά η εκτίμησή μου είναι ότι στα επόμενα 3-5 χρόνια θα δούμε αξιόλογες αλλαγές στον κλάδο προς την κατεύθυνση της συγκέντρωσης» σημείωσε. Είναι δύσκολο το εγχείρημα και μεγάλες οι προκλήσεις και υπάρχει γνώση των κινδύνων, πρόσθεσε κάτι που όπως είπε το ξέρουν όλοι για αυτό οι κινήσεις που γίνονται είναι πολύ προσεκτικές και στην περίπτωση του συγκεκριμένου deal.

Σχετικά με το αν η Metro έχει ενδιαφέρον για εξαγορές ο κ. Παντελιάδης είπε ότι «η θέση της εταιρείας δεν έχει αλλάξει, κοιτάμε την αγορά αλλά θέλουμε οι κινήσεις μας να μην επιβαρύνουν τα αποτελέσματά μας. «Οι περισσότερες εξαγορές που έγιναν στην Ελλάδα τις έχουμε δει και εμείς αλλά δεν δώσαμε το ποσό που ζητήθηκε γιατί κρίναμε ότι δεν είναι προς όφελός μας. Τα υγιή αποτελέσματα είναι πιο σημαντικά και πρώτο μας μέλημα είναι μια κερδοφορία που να μπορεί να  τροφοδοτήσει τις επενδύσεις μας. Ένα κύμα επενδύσεων που βασίζεται μόνο στον δανεισμό δεν είναι υγιές μακροπρόθεσμα. Μπορεί να μην κάνουμε και καμία εξαγορά αν αυτή δεν μας ωφελεί» κατέληξε.

Επενδύσεις 95 εκατ. ευρώ για το 2025

Πάντως η Metro AEBE παρέμεινε σε επενδυτική τροχιά πέρυσι πραγματοποιώντας επενδύσεις 47 εκατ. ευρώ με το μεγαλύτερο μέρος να κατευθύνεται στην ανάπτυξη του δικτύου της, στο οποίο προστέθηκαν συνολικά 26 νέα καταστήματα. Το επενδυτικό πλάνο για το 2025 προβλέπει σχεδόν διπλασιασμό, στα 95 εκατ. ευρώ, με αιχμή την έναρξη της μεγάλης επένδυσης για νέο κέντρο διανομής στον Ασπρόπυργο, αλλά και παρεμβάσεις σε νέα σημεία, ανακαινίσεις και τεχνολογικές αναβαθμίσεις.

Εκτίμηση για τζίρο 1,7 δις ευρώ το 2025

Σε επίπεδο πωλήσεων φέτος αναμένει να φτάσουν στα 1,7 δις ευρώ με παράλληλη βελτίωση της κερδοφορίας. Στην περσινή χρήση ο κύκλος εργασιών του ομίλου έφτασε στο 1,62 δις ευρώ αυξημένος κατά 1,9%. Ωστόσο παρά την αύξηση η κερδοφορία του ομίλου δέχτηκε πιέσεις. Τα EBITDA διαμορφώθηκαν σε 75 εκατ. ευρώ έναντι 77,2 εκατ. ευρώ το 2023, ενώ τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν στα 23 εκατ. ευρώ  από 31,4 εκατ. ευρώ, με το περιθώριο κέρδους να περιορίζεται στο 1,4% επί του κύκλου εργασιών.

Σύμφωνα με τον κ. Παντελιάδη  η μείωση της κερδοφορίας οφείλεται στην άνοδο του ενεργειακού κόστους (+€2,4 εκατ.), στην αύξηση των μισθολογικών δαπανών κατά €19 εκατ., στα υψηλά ενοίκια –ειδικά μετά τη λήξη συμβολαίων– και στην επιβάρυνση από τα αυξημένα επιτόκια κατά €1,5 εκατ. Επιπλέον, η στρατηγική επιλογή της εταιρείας να διατηρήσει χαμηλές τιμές για τον καταναλωτή, σε συνδυασμό με τις διαρκείς παρεμβάσεις στη λειτουργία της αγοράς, λειτούργησε περιοριστικά για την τελική της κερδοφορία.

Διαβάστε επίσης

Ομιλος Motor Oil: Το νέο… καύσιμο κερδοφορίας για τη Shell

Με τι κέρδος έφυγε το CVC από τη Μπάρμπα Στάθης

Wonderplant: Στο φουλ οι μηχανές της νέας επένδυσης Θεοδωρόπουλου