ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ολοκληρώθηκε στους πρώτους μήνες του 2025 η μεγάλη επένδυση της Wonderplant στην Πετρούσα Δράμας, η οποία περιλαμβάνει νέο θερμοκήπιο 100 στρεμμάτων και σταθμό ΣΗΘΥΑ ισχύος 9,6 MW.
Την ίδια ώρα, η εταιρεία κατέγραψε βελτίωση της κερδοφορίας και των καθαρών κερδών της το 2024, παρά τη μείωση του κύκλου εργασιών της κατά 14,1%.
Η Wonderplant, η εταιρεία υδροπονικής καλλιέργειας ντομάτας που ιδρύθηκε το 2011 στην Πετρούσα Δράμας από τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο –επικεφαλής της Bespoke και πρόεδρο του ΣΕΒ– σε συνεργασία με γνωστά ονόματα της βιομηχανίας τροφίμων, όπως οι Μιχάλης Αραμπατζής, Αχιλλέας Φώλιας, Σταύρος Νένδος και Θέμης Μακρής, εφαρμόζει καινοτόμες τεχνολογίες στη θερμοκηπιακή παραγωγή και στη διαχείριση ενέργειας. Δραστηριοποιείται στην καλλιέργεια ντομάτας με τη μέθοδο της υδροπονίας και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Οι εγκαταστάσεις της περιλαμβάνουν ήδη 220 στρέμματα υαλόφρακτων θερμοκηπίων, αποθηκευτικών και συσκευαστικών υποδομών.
Η νέα επένδυση –ύψους περίπου 50 εκατ. ευρώ– αφορά την επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας με την ανέγερση θερμοκηπίου 100 επιπλέον στρεμμάτων, καθώς και την εγκατάσταση σταθμού Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) 9,6 MW. Η μονάδα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες της εγκατάστασης, ενισχύοντας την αυτονομία και την ενεργειακή αποδοτικότητα. Το έργο υλοποιήθηκε σε όμορη έκταση και έχει τεθεί ήδη σε λειτουργία.
Όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις της Wonderplant για τη χρήση 2024, που δημοσιεύτηκαν χθες, ο κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 14,1% και διαμορφώθηκε σε 43,48 εκατ. ευρώ, έναντι 50,63 εκατ. ευρώ το 2023. Αντίστοιχα, μειώθηκαν και τα λειτουργικά έξοδα, με τα έξοδα διάθεσης να διαμορφώνονται σε 1,57 εκατ. ευρώ (μείωση 2,2%) και τα διοικητικά έξοδα σε 1,76 εκατ. ευρώ (μείωση 4,9%).
Βελτίωση κερδοφορίας παρά τη μείωση του τζίρου
Σημαντική ήταν και η μείωση των χρηματοοικονομικών εξόδων, στα 1,51 εκατ. ευρώ από 1,75 εκατ. ευρώ (-13,5%). Παρά τη μείωση στον κύκλο εργασιών, η εταιρεία εμφάνισε βελτιωμένα προ φόρων κέρδη, ύψους 6,16 εκατ. ευρώ (+1,9%) και σχεδόν σταθερή λειτουργική κερδοφορία (EBITDA), στα 10,7 εκατ. ευρώ.
Το 2024, η Wonderplant κατέγραψε σημαντική βελτίωση σε κρίσιμους δείκτες αποδοτικότητας. Συγκεκριμένα, το μικτό περιθώριο κέρδους αυξήθηκε στο 24,94% από 19,16% το 2023, ενώ και το καθαρό περιθώριο κέρδους βελτιώθηκε αισθητά, αγγίζοντας το 14,17% έναντι 11,95% την προηγούμενη χρονιά ενώ ο δείκτης δανειακής επιβάρυνσης αυξήθηκε στο 4,31 από 2,01.
Αύξηση καταγράφηκε και στον αριθμό εργαζομένων, που ανήλθε στους 286 στο τέλος του 2024, έναντι 235 το 2023.
Έντονη η ερευνητική δραστηριότητα
Η Wonderplant συνέχισε για μια ακόμη χρονιά τη συνεργασία της με το τμήμα Εφαρμοσμένης Ζωολογίας και Παρασιτολογίας της Γεωπονικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), με σκοπό την έρευνα για την ανάπτυξη και την απόδοση των ωφέλιμων εντόμων, ως μέσο ενεργητικής φυτοπροστασίας στην καλλιέργεια ντομάτας. Για τον λόγο αυτό έχει δημιουργήσει και ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο με ελεγχόμενες συνθήκες στις εγκαταστάσεις της, όπου πραγματοποιείται έρευνα σχετικά με τη μαζική αναπαραγωγή ωφέλιμων εντόμων.
Επίσης η εταιρεία συνεχίζει τη συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πιο συγκεκριμένα με το Εργαστήριο Κηπευτικών Καλλιεργειών του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής. Κύριος σκοπός την συνεργασίας είναι η έρευνα σχετικά με την βελτιστοποίηση της θρέψης και υδρολίπανσης στην σύγχρονη υδροπονική καλλιέργεια τομάτας, με στόχο την περαιτέρω ελαχιστοποίηση των χρησιμοποιούμενων πρώτων υλών και υδατικών πόρων. Επιπλέον, συνεχίζει τις διεργασίες με ερευνητικά ιδρύματα και εταιρίες από όλο τον κόσμο, στα πλαίσια συμμετοχής της στο μεγάλης εμβέλειας ερευνητικό πρόγραμμα ECONUTRI. Ο γενικός στόχος του ECONUTRI είναι η βελτιστοποίηση, η επικύρωση και η επίδειξη νέων λύσεων που βασίζονται στη φύση, προσαρμοσμένες σε μια ολιστική ιδέα, οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση της έκπλυσης NO3-N και P, στον έλεγχο των απωλειών μέσω της εξάτμισης αμμωνίας και στον μετριασμό των εκπομπών GHG που προέρχονται από τον αγροτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένης τόσο της φυτικής όσο και της ζωικής παραγωγής.
Για την επίτευξη αυτού του στόχου, το ECONUTRI στοχεύει περαιτέρω να διαδώσει και να να κλιμακώσει την εφαρμογή αυτών των νέων τεχνολογιών και να υποστηρίξει γεωργούς και επιστήμονες της ΕΕ μέσω κατάρτισης και εκπαίδευσης, για την εφαρμογή εργαλείων διαχείρισης θρεπτικών συστατικών με βάση τη φύση, που θα βελτιώσουν την ποιότητα του αέρα, του εδάφους και του νερού στην Ευρώπη και την Κίνα και θα συμβάλλουν στον μετριασμό της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής.
Τέλος, η εταιρεία υλοποιεί σημαντικές επενδύσεις για την επέκταση και τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό των ιδιόκτητων εγκαταστάσεων έρευνας και ανάπτυξης, προκειμένου να υποστηριχθεί με υποδομές και εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας η έρευνα του επιστημονικού της προσωπικού σε σχέση με την βελτιστοποίηση της απόδοσης της καλλιέργειας, της βιωσιμότητας και της εξοικονόμησης πόρων.
Διαβάστε επίσης
«ΑΑΔΕ» στο εμπόριο στήνει ο Τάκης Θεοδωρικάκος – Το σχέδιο για τη νέα Ανεξάρτητη Αρχή
Όμιλος Φάις: Εξαγορές, νέα brands και επενδυτικό άνοιγμα εντός και εκτός συνόρων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
