• Real Estate

    «Ορφανό» θα παραμείνει το project 80 εκατ. ευρώ για τα δικαστήρια Πειραιά που διεκδικούσε η Dimand

    «Ορφανό» θα παραμείνει το project 80 εκ. ευρώ για τα δικαστήρια Πειραιά που διεκδικούσε η Dimand

    Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Dimand, κ. Δημήτρης Ανδριόπουλος


    «Ορφανό» φαίνεται πως θα παραμείνει το project για την ανέγερση του κτιρίου που θα στεγάσει τα δικαστήρια και τις δικαστικές υπηρεσίες στον Πειραιά, καθώς, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, ο εν λόγω διαγωνισμός κηρύσσεται άγονος.

    Συγκεκριμένα, πρόκειται για το ακίνητο αρχικής εκτιμώμενης αξίας 80 εκατ. ευρώ, το οποίο θα στεγάσει τα δικαστήρια και τις δικαστικές υπηρεσίες του Πειραιά και δημοπρατείται από το Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ) του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

    Όπως έχει ήδη γράψει το mononews.gr ο εν λόγω διαγωνισμός που έχει προκηρυχθεί από τον περασμένο Οκτώβριο έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον της Dimand του Δημήτρη Ανδριόπουλου καθώς και της ισραηλινής BZPW Real Estate Development, η οποία «κτυπάει» πλήθος ακινήτων στην Αθήνα και την Αττική εν γένει.

    Ο έλεγχος των ακινήτων και των εκτάσεων που πρότειναν οι δύο εταιρείες είχε οριστεί για τη 10η Ιανουαρίου, αλλά η εν λόγω διαδικασία οδηγήθηκε σε παράταση, καθώς, όπως είχε διαρρεύσει, μέλος της Επιτροπής του Διαγωνισμού είχε διαγνωσθεί με κορονοϊό. Στη συνέχεια δεν υπήρξε κάποια ανακοίνωση ή εξέλιξη σχετικά με τη συνέχιση της διαδικασίας.

    Ο πρόσφατος διαγωνισμός

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαφορά μεταξύ των οικονομικών προτάσεων που είχαν υποβάλει οι δύο διεκδικητές του διαγωνισμού ήταν πολύ μικρή, καθώς η Dimand που διεκδικεί δυναμικά το έργο φέρεται να προσφέρει 78,5 εκατ. ευρώ, ενώ η BZPW 79 εκατ. ευρώ.

    Σύμφωνα με τον τελευταίο διαγωνισμό που είχε προκηρύξει το ΤΑΧΔΙΚ, οι ενδιαφερόμενοι καλούνταν να προτείνουν δικά τους ακίνητα ή εκτάσεις στις οποίες θα αναπτυσσόταν το εν λόγω ακίνητο, η επιφάνεια του οποίου ανέρχεται στα 30.000 τμ.

    Σημειώνεται πως εκτός από τις Dimand και BZPW, το ενδιαφέρον του είχε εκδηλώσει και ο Όμιλος της ΑΒΑΞ, ο οποίος ωστόσο δεν πέρασε στην επόμενη φάση, καθώς η πρότασή του δεν ανταποκρινόταν στους όρους του διαγωνισμού, όσον αφορά την απόσταση του ακινήτου από το λιμάνι του Πειραιά.

    Υπενθυμίζεται πως δεν είναι η πρώτη φορά που δεν προχωράει ο διαγωνισμός για το συγκεκριμένο ακίνητο, καθώς και στο παρελθόν έχουν γίνει συζητήσεις και προτάσεις κτιρίων, χωρίς ωστόσο να έχει δοθεί λύση για ένα δικαστικό κτίριο το οποίο είναι απαραίτητο για τον Πειραιά εδώ και τριάντα χρόνια.

    Οι μέχρι στιγμής προτάσεις των εταιρειών

    Όπως είχε προκύψει από την αποσφράγιση των προσφορών, η πρόταση της Dimand που υποβλήθηκε μέσω της θυγατρικής της, HUB 204 M.A.E,  αφορούσε οικόπεδο δικής της ιδιοκτησίας στον Άγιο Διονύσιο του Πειραιά, όπου και η εταιρεία υλοποιεί το σημαντικό project της «πράσινης» ανάπλασης της έκτασης που ανήκε στην καπνοβιομηχανία Παπαστράτος.

    Στον αντίποδα οι Ισραηλινοί είχαν «ρίξει» στη μάχη το ακίνητο του εργοστασίου Κεράνης, το οποίο οδεύει προς ριζική ανακαίνιση. Υπενθυμίζεται πως το εν λόγω ακίνητο είχε προταθεί και στο παρελθόν για τη στέγαση των δικαστηρίων του Πειραιά.

    Πρόκειται για ένα ακίνητο συνολικής επιφάνειας 29.000 τ.μ. και διαθέτει πάρκινγκ 80 θέσεων. Το κτίριο κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1940, ενώ έφτασε στη σημερινή του επιφάνεια ύστερα από τις πρόσθετες εργασίες κατά τη δεκαετία του 1970.

    Διαβάστε επίσης

    Για ποιο ακίνητο του Υπουργείου Δικαιοσύνης στον Πειραιά θα δώσει μάχη η Dimand

    Dimand: Τη Δευτέρα ξεκινά η μάχη για το ακίνητο του Υπουργείου Δικαιοσύνης στον Πειραιά – Ποιος είναι ο αντίπαλός της

    Moxy Αθήνας: Εντός του μήνα η ολοκλήρωση από τις Dimand-Prodea-EBRD – Στις 28 Μαρτίου τα επίσημα εγκαίνια



    ΣΧΟΛΙΑ