• Winners & Losers

    6 Οκτωβρίου 2022


    Το mononews.gr παρουσιάζει κάθε μήνα το προφίλ των Winners and Losers. Ποιοι είναι οι κερδισμένοι και ποιοι οι χαμένοι του μήνα που πέρασε: από την πολιτική, την επιχειρηματική και τη δημοσιογραφική σκηνή.

    Έτσι για τον μήνα Σεπτέμβριο του 2022 η ομάδα του mononews.gr θεωρεί ότι οι κερδισμένοι και χαμένοι του μήνα είναι οι εξής:

    Κερδισμένοι

    Νίκος Καραμούζης, Επικεφαλής του SMERemediumCap

    Ελένη Βρεττού, CEO της Attica Bank

    Ευτύχης Βασιλάκης, Επικεφαλής της AEGEAN και της Autohellas

    Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

    Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

    Χαμένοι

    Νίκος Ανδρουλάκης, Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

    Γιώργος Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής

    ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΖΗΣ

    Επικεφαλής του SMERemediumCap

    Ο Νίκος Καραμούζης, επικεφαλής του SMERemediumCap, πέτυχε να αγοράσει -μαζί με το family office του Θανάση Λασκαρίδη και τον όμιλο Brown Hotels- το πακέτο των 72 ξενοδοχείων που είχε βγάλει προς πώληση η Intrum.

    «Ο στόχος τώρα είναι τα ξενοδοχεία να αναπτυχθούν και να επανατοποθετηθούν στην αγορά» δήλωσε ο ίδιος μετά την ανακοίνωση του deal.

    Βέβαια, η στρατηγική και το πλάνο για την ανάπτυξη των ξενοδοχείων θα αποφασιστεί το προσεχές διάστημα. Και καθώς οι συγκεκριμένες μονάδες βαρύνονται με «κόκκινες» οφειλές 258 εκατ. ευρώ που έχουν τιτλοποιηθεί, θα πρέπει πρώτα να ρυθμιστούν τα δάνεια -και με «κούρεμα» οφειλής- και μετά να ξεκινήσει η ανάπτυξη των μονάδων.

    Ο Νίκος Καραμούζης και το fund του θα χρηματοδοτήσουν με ποσό μέχρι 20 εκατ. ευρώ εκείνες τις μονάδες που έχουν πλάνο ανάπτυξης και είναι διατεθειμένες να το υλοποιήσουν, ρυθμίζοντας παράλληλα τον μη εξυπηρετούμενο δανεισμό τους.

    Το ενδιαφέρον για την απόκτηση των 72 ξενοδοχείων –το πρώτο πακέτο που βγήκε προς πώληση- ήταν μεγάλο. Όμως ο Νίκος Καραμούζης κυριάρχησε καθώς η δεσμευτική προσφορά που κατέθεσε (μαζί με Θανάση Λασκαρίδη και Brown Hotels) ήταν συμφέρουσα σε ό,τι αφορά το τίμημα, αφού η Intrum θα έχει έσοδο από την τιτλοποίηση, αλλά και σε επίπεδο ανάπτυξης των μονάδων. Διότι το ζητούμενο είναι τα ξενοδοχεία, τεσσάρων και πέντε αστέρων, δυναμικότητας 4.000 κλινών που βρίσκονται τόσο σε δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα, να αναπτυχθούν και να επανατοποθετηθούν στην ξενοδοχειακή αγορά.

    Μάλιστα και η Intrum ανέφερε πως κριτήριο για την επιλογή της κοινοπραξίας Καραμούζη-Λασκαρίδη-Brown, πέραν της οικονομικής προσφοράς, αποτέλεσε και η εκπεφρασμένη βούληση της κοινοπραξίας να υλοποιήσει επενδύσεις σημαντικού ύψους, με στόχο την ανταγωνιστική ανάπτυξη των ξενοδοχειακών αυτών επιχειρήσεων και την επανατοποθέτησή τους στην συνεχώς αναπτυσσόμενη ελληνική τουριστική αγορά».

    ΕΛΕΝΗ ΒΡΕΤΤΟΥ

    CEO ATTICA BANK

    Η CEO της Attica Bank, Ελένη Βρεττού, κέρδισε το πρώτο στοίχημα.

    Το επόμενο φιλόδοξο στοίχημα είναι η τράπεζα να επιστρέψει σε λειτουργική κερδοφορία εντός του 2024. Το πρώτο βήμα θα γίνει με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου –μέχρι το τέλος του χρόνου- ύψους 490 εκατ. ευρώ.

    Ύστερα από μαραθώνιο συζητήσεων και διαβουλεύσεων οι μέτοχοι της τράπεζας, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που κατέχει το 62,9%, και το σχήμα ΤΜΕΔΕ-Ellington, που έχει συνολικά το 24,6%, συμφώνησαν να πάνε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 490 εκατ. ευρώ.

    Έτσι η Ελένη Βρεττού πέτυχε μέσα σε ένα μήνα -καθώς ανέλαβε καθήκοντα CEO τον Σεπτέμβριο- να κόψει τον «γόρδιο δεσμό» της τράπεζας που την κρατούσε καθηλωμένη την τελευταία πενταετία, από τότε δηλαδή που ξεκίνησε να εγκλωβίζεται σε τιτλοποιήσεις που έφεραν μόνο ζημιές.

    Τον Αύγουστο η τράπεζα φαινόταν να μην έχει μέλλον. Η εικόνα άλλαξε όταν ανέλαβε δράση η δραστήρια και ικανή τραπεζίτισσα. Και κατάφερε να έχει συμφωνία για την αύξηση, με γνώμονα πάντα την διάσωση της τράπεζας. Κέρδισε την εμπιστοσύνη των μετόχων και συμμετείχε στις συζητήσεις ΤΧΣ-Ellington.

    Η Ελένη Βρεττού από την πρώτη στιγμή παρουσίασε όλες τις εναλλακτικές για τη σωτηρία της τράπεζας έστειλε όμως και το μήνυμα στην Ellington ότι δηλαδή αν δεν συμφωνούσε θα αναζητούσε νέους επενδυτές.

    Η τράπεζα που εμφάνισε ζημιές στο πρώτο εξάμηνο 2022 σχεδόν 30 εκατ. ευρώ (29,8 εκατ.) και έχει δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 67,6%, τώρα γυρίζει σελίδα.

    Και όπως δήλωσε η Ελένη Βρεττού: Στην παρούσα φάση έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία κατάρτισης του επιχειρηματικού σχεδίου 2022-2025, το οποίο περιλαμβάνει τις προσήκουσες ενέργειες ενίσχυσης των εποπτικών κεφαλαίων και το οποίο υποστηρίζεται από την έγγραφη συμφωνία των μετόχων για το ποσό της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου €490 εκατ., εντός του 2022.

    Το επιχειρηματικό σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει σημαντικές δράσεις μετασχηματισμού, έχει εγκριθεί από τα εσωτερικά όργανα της τράπεζας και θα υποβληθεί άμεσα στις αρμόδιες εποπτικές αρχές.

    ΕΥΤΥΧΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ

    ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ AEGEAN και AUTOHELLAS

    Με πείσμα, υπομονή, στρατηγικό σχεδιασμό και πειθαρχία ο επικεφαλής της Aegean, Ευτυχής Βασιλάκης, κατάφερε να βγάλει την Aegean από το τούνελ και να την επιστρέψει στην κανονικότητα.

    Η περιπέτεια της πανδημίας και της καραντίνας κόστισε ακριβά, αλλά τελείωσε, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου της εταιρείας.

    Το τρίτο τρίμηνο ανέφερε ο κ. Βασιλάκης έχει ξεπεράσει τις προβλέψεις της διοίκησης της Aegean και αναμένει να καταγραφούν τουλάχιστον τα ίδια έσοδα και κέρδη, συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.

    Ο επικεφαλής της Aegean έκανε λόγο για ιδιαίτερα ισχυρή ζήτηση για την Ελλάδα, η οποία είναι η μόνη χώρα όπου ο αριθμός των πτήσεων αγγίζει τα επίπεδα του 2019.

    Ακόμη καλύτερα νέα επεφύλασσε για τους μετόχους της Autohellas, για τους οποίους αποφάσισε την επιστροφή κεφαλαίου ενός (1) ευρώ ανά μετοχή. Το θέμα θα συζητηθεί στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της 14ης Οκτωβρίου (ή της 21ης Οκτωβρίου, εάν δεν υπάρξει απαρτία).

    Μεγάλος κερδισμένος, προφανώς, η πλευρά Βασιλάκη (θα βάλει στο ταμείο της περί τα 30 εκατ. €) αλλά και οι Fidelity (2,3 εκατ. €), Alpha Asset Management (1,5 εκατ. €), Norges Bank και The Vanguard Group (από 876 χιλ. και 602 χιλ. αντίστοιχα)

    ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

    Μετά την επιτυχή πορεία της απομείωσης του στοκ των ληξιπρόθεσμων συντάξεων, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας το μεγαλύτερο και σημαντικότερο μέρος της κυβερνητικής πολιτικής για τη στέγαση των νέων.

    Το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να τρέξει όλες τις απαραίτητες διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες, προκειμένου το πρώτο τρίμηνο του 2023 να ξεκινήσει η χορήγηση στεγαστικών έως 150.000 ευρώ με πολύ χαμηλό επιτόκιο (πέριξ 1%) σε 10.000 νέους ή ζευγάρια 25-39 ετών για την αγορά κατοικίας έως 120 τ.μ.

    Πρόκειται για την πρώτη δράση της νέας στεγαστικής τίτλο «Σπίτι μου» με την οποία αναμένεται να διατεθούν αρχικά 500 εκατ. ευρώ (375 εκατ. από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης και 125 εκατ. από τις τράπεζες) με ανοικτό το ενδεχόμενο διπλασιασμού του ποσού σε περίπτωση που εξαντληθούν οι διαθέσιμοι πόροι.

    Παράλληλα εντός του 2023 θα ενεργοποιηθεί η ανακαίνιση ιδιωτικών κατοικιών προκειμένου να διατεθούν σε νέους και νέα ζευγάρια, η ενεργοποίηση ειδικού εξοικονομώ, αλλά και η αξιοποίηση κενών ακινήτων του Δημοσίου. Συνολικά και σε πρώτη φάση θα διατεθούν για την απόκτηση ή ενοικίαση στέγης 1,74 δισ. ευρώ σε 137.000 πολίτες.

    Η ανάληψη αυτού του δύσκολου εγχειρήματος σε προεκλογική περίοδο, δείχνει την εμπιστοσύνη του ίδιου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι στον κ. Κωστή Χατζηδάκη μετά τον μηδενισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών για συντάξεις, οι οποίες ενώ τον Μάιο του 2020 ανέρχονταν στα 693 εκατ. ευρώ, πλέον έχουν μειωθεί στα 40 εκατ. ευρώ.

    Στο μηδέν βρίσκονται πλέον και οι εκκρεμότητες για τα έτη 2016, 2017, 2018 και 2019. Για το 2020 έχει εκδοθεί το 97% των αιτήσεων, για το 2021 το 91%, ενώ και για το 2022 έχει ήδη εκκαθαριστεί πάνω από το 85% των αιτήσεων συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν μέχρι και το τέλος Μαΐου.

    ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της χώρας αναγνωρίζει τις τεκτονικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί στο Δημόσιο με τη διεκπεραίωση εκατομμυρίων συναλλαγών και εγγράφων ψηφιακά μέσω του gov.gr. Κάθε πολίτης απέφυγε κατά μέσο όρο περισσότερες από 60 ουρές τον χρόνο.

    Ήρθε η στιγμή και για τους πλέον ευάλωτους, τα άτομα με αναπηρία, να μπορούν ψηφιακά με μια και μόνο αίτηση να πιστοποιούν την αναπηρία τους.

    Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, με το επιτελείο του, συνέβαλε καθοριστικά ώστε πλέον ηλεκτρονικά με μια και μόνο αίτηση, ο γιατρός να προχωράει στη σύνταξη του φακέλου του ασφαλισμένου και στη συνέχεια ηλεκτρονικά ο ενδιαφερόμενος να ενημερώνεται ηλεκτρονικά για το επικείμενο ραντεβού του. Είναι πλέον γεγονός τα «Ψηφιακά Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας» και η λειτουργία της Εθνικής Πύλης Αναπηρίας.

    Η ενιαία γνωμάτευση θα είναι μια και μόνο και θα χρησιμοποιείται για όλες τις παροχές προς τα άτομα με αναπηρία και τα δεδομένα θα είναι πλέον ηλεκτρονικά καταχωρημένα για το σύνολο των δικαιούχων. Μάλιστα 250.000 ανάπηροι συμπολίτες μας θα απαλλαγούν από την καταβολή του παραβόλου των 46 ευρώ.

    Το επόμενο διάστημα θα γίνουν κι άλλες ψηφιακές μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν ακόμη περισσότερο την καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία, σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη. Θα ενεργοποιηθεί το Ψηφιακό Μητρώο Αναπηρίας, αλλά και η ψηφιακή κάρτα αναπηρίας, η οποία θα ισχύει για όλες τις υπηρεσίες και όλες τις επαφές των αναπήρων με το δημόσιο.

    Νίκος Ανδρουλάκης

    Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

    Ο Νίκος Ανδρουλάκης θέλει να γίνει Πρωθυπουργός. Όπως οι περισσότεροι Έλληνες. Το πολιτικό πρόβλημα αρχίζει όταν ο σημερινός Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εμμέσως πλην σαφώς, δηλώνει πως θέλει να κάνει Πρωθυπουργό αυτόν που επιθυμεί ο ίδιος και όχι αυτόν που θέλουν οι περισσότεροι Έλληνες, στην περίπτωση που δεν δώσουν «ισχυρή εντολή» στον Κρητικό ηγέτη, εξέλιξη διόλου απίθανη.

    Αυτή η κορυφαία λάθος στρατηγική επιλογή Ανδρουλάκη συνοδεύεται και από πολλές ακόμα. Όπως η αναγωγή σε βασικό αντιπολιτευτικό πυλώνα -με τη συνακόλουθη αν όχι πολιτική εκμετάλλευση, σίγουρα προσπάθεια εκλογικής κεφαλαιοποίησης- της πολύ σοβαρής υπόθεσης των παρακολουθήσεων.

    Δεν του βγαίνει. Όπως προκύπτει και από τα δημοσκοπικά ποσοστά, του κόμματός του και τα προσωπικά, τα οποία σταδιακά συρρικνώνονται. Μετά την Εξεταστική Επιτροπή -για την διαδικασία εντός της οποίας μπορεί κανείς να συμφωνήσει σε πολλά μαζί του- αλλά κυρίως μετά από την ομιλία του στη ΔΕΘ.

    Γεγονός που πιστοποιεί ότι και οι «κυβερνητικές» εξαγγελίες του δεν βρίσκουν ευήκοα ώτα.

    Γεγονός που δηλώνει πως τα διακυβεύματα που θέτει στους πολίτες ο κ. Ανδρουλάκης δεν είναι ξεκάθαρα.

    Κι αυτό, επίσης, είναι μείζον ζήτημα. Για έναν πολιτικό που θέλει να ηγηθεί. Όχι στο περιχαρακωμένο ποίμνιο του συρρικνωμένου ΠΑΣΟΚ. Αλλά στο ανοιχτό πολιτικό κέντρο που αναδεικνύει κυβερνήσεις.

    Κι εκεί, ο Νίκος Ανδρουλάκης φαίνεται πως έχει σοβαρό ζήτημα. Καθώς, μεταξύ άλλων, ένα ποσοστό άνω του 62% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να θεωρεί τον Κ. Μητσοτάκη ως καταλληλότερο για Πρωθυπουργό.

    Ο αρχηγός της «δημοκρατικής παράταξης» δεν πείθει και με γνώμονα μια ακόμα κορωνίδα της στρατηγικής του, πολύ πριν από τις παρακολουθήσεις: Τη διαχείριση της Δημοκρατίας. Μόλις το μονοψήφιο 9% των πολιτών- λιγότεροι από το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ- θεωρεί πως ο Ν. Ανδρουλάκης μπορεί να εγγυηθεί την καλή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών).

    Ίσως, για όλα αυτά, φταίει και το γεγονός ότι στο δημόσιο λόγο του, μαζί με τις ιδέες, «του βγαίνει πολλή θυμός και οργή», χαρακτηριστικό αντιστρόφως ανάλογο της κυβερνησιμότητας.

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΟΥΛΗΣ

    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

    Σε ναυάγιο εξελίσσονται οι διαγωνισμοί για τα έργα απορριμμάτων στην Αττική, καθώς ένας εκ των τριών διαγωνισμών ματαιώθηκε, ενώ οι άλλοι δύο αργούν χαρακτηριστικά.

    Πρόκειται για ακόμα έναν λάθος χειρισμό του Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη, ο οποίος ναι μεν διαφήμιζε ήδη από την προεκλογική του εκστρατεία για τη θώκο της Περιφέρειας τα εν λόγω έργα, αλλά εν τέλει δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε ένας διαγωνισμός.

    Η πραγματικότητα απέχει από τις προγραμματικές δηλώσεις του Περιφερειάρχη, προκαλώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο ανησυχία στους μεγάλους κατασκευαστές που διεκδικούν τα έργα. Μάλιστα, οι τελευταίοι έχουν εκφράσει την άποψη πως δε θα έχει προκηρυχθεί κανένας ανάδοχος για ένα εκ των τριών έργων πριν από τη λήξη της θητείας του Γιώργου Πατούλη.

    Τα τρία έργα (Γραμματικό, Σχιστό και Φυλή) έχουν προκηρυχθεί από τις αρχές του 2021. Το πρώτο δημοπρατείται ως δημόσιο έργο, αλλά έχει κολλήσει στο στάδιο των προσφυγών, ενώ οι ενδιαφερόμενοι κάνουν λόγο για «παραθυράκια» και είσοδο νέων παικτών από την πίσω πόρτα.

    Πιο συγκεκριμένα, ο διαγωνισμός για τη μονάδα στο Γραμματικό αξίας 138 εκατ. Ευρώ ματαιώνεται και μένει να φανεί το αν θα δημοπρατηθεί, ενώ εκκρεμούν και προσφυγές στο ΣτΕ από τους Δήμους Μαραθώνα και Πετρούπολης.

    Όσον αφορά τα δύο ΣΔΙΤ συνολικής αξίας 760 εκατ. Ευρώ, το μόνο που φαίνεται να προχωράει είναι αυτό του Σχιστού. Από την άλλη πλευρά το ΣΔΙΤ για το Κεντρικό Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας Αττικής (γνωστό και ως Φυλή) έχει μείνει πιο πίσω και εξετάζεται η αλλαγή της χωροθέτησής του.

    Την ίδια στιγμή η Περιφέρεια δρομολογεί τη δημοπράτηση νέων μονάδων, σαν να μην συμβαίνει τίποτα, ενώ το μόνο σίγουρο είναι πως τη «λυπητερή» θα συνεχίζουν να τις πληρώνουν οι δημότες, καθώς εκτιμάται πως έως το 2025 θα έχουν επιβληθεί από την Κομισιόν πρόστιμα ύψους 160 εκατ. eυρώ εξαιτίας της παράνομης λειτουργίας των ΧΑΔΑ και των ΧΥΤΑ.

    The Usual Suspects

    The people below could make any list of influencers, anytime, which is why we've given them their own.