• Winners & Losers

    8 Ιουλίου 2023


    Το mononews.gr παρουσιάζει κάθε μήνα το προφίλ των Winners & Losers. Των κερδισμένων και των χαμένων του μήνα που πέρασε: από την πολιτική, την επιχειρηματική και τη δημοσιογραφική σκηνή.

    Έτσι για τον μήνα Ιούνιο του 2023, μήνα εκλογών μεταξύ άλλων, η ομάδα του mononews.gr θεωρεί ότι οι κερδισμένοι και χαμένοι του μήνα είναι οι εξής:

    Κερδισμένοι

    Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρόεδρος ΝΔ, Πρωθυπουργός

    Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζας Πειραιώς

    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank

    Σταύρος Παπασταύρου, Υπουργός Επικρατείας

    Σπύρος Θεοδωρόπουλος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Bespoke SGA Holdings

    Μαρία και Γεράσιμος Σκλαβενίτη, Επικεφαλής Σκλαβενίτης

    Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, Πρόεδρος Ideal Holdings

     

    Χαμένοι

    Αλέξης Τσίπρας, Πρώην Πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

    Γιώργος Καλαβρουζιώτης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου Eunice Energy Group

    Νίκος Βαρβέρης, Ιδιοκτήτης Moda Bagno

    ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

    ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Αναμφισβήτητα ο μεγαλύτερος winner και απόλυτος θριαμβευτής του μήνα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όχι μόνο κέρδισε τις εκλογές (και) του Ιουνίου, αλλά η παράταξη της οποίας ηγείται, η Νέα Δημοκρατία, κατάφερε να αυξήσει το ποσοστό της και να εξασφαλίσει ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία με 158 έδρες, γεγονός που του ανοίγει έναν ορίζοντα για μία, ακόμη, τετραετία διακυβέρνησης.

    Με δεδομένο ότι το δεύτερο κόμμα βρίσκεται 23 ποσοστιαίες μονάδες πίσω από τη Νέα Δημοκρατία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθίσταται απόλυτα κυρίαρχος του πολιτικού σκηνικού στη χώρα. Και όλα αυτά τα πέτυχε, έχοντας, ήδη, αντιμετωπίσει μεγάλες κρίσεις κατά τη διάρκεια της προηγούμενης τετραετίας, όπως η πανδημία της COVID-19, τα ελληνοτουρκικά, ο πόλεμος στην Ουκρανία, το μεταναστευτικό, η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια.

    Παρόλα αυτά η διαχείριση των εν λόγω κρίσεων – που σε άλλες περιπτώσεις λάθος χειρισμών θα μπορούσε να ρίξει κυβερνήσεις και να προκαλέσει πανδαιμόνιο – όχι μόνο δεν αποτέλεσε τροχοπέδη για την εκλογική απήχηση της κυβέρνησης, αλλά, αντίθετα, συνέβαλε στην περαιτέρω ενίσχυσή της.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πολίτες όλων των ηλικιών – και των νέων συμπεριλαμβανομένων, που παραδοσιακά στρέφονταν ως τώρα προς την Αριστερά – υποστήριξαν στην πλειοψηφία τους τον νυν πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, επιβεβαιώνοντας ότι έχουν από εκείνον αυξημένες προσδοκίες για την επόμενη τετραετία.

    ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΑΛΟΥ

    CEO ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

    Με την τιμή της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς να καταγράφει άνοδο 94% από την αρχή του χρόνου, ο CEO της τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση στις 27 Ιουνίου, προέτρεψε τους μετόχους της Πειραιώς: «Κρατήστε τις μετοχές σας, το 2023 θα είναι εξαιρετική χρονιά και θα ικανοποιήσουμε το αίτημα διανομής μερίσματος από τα κέρδη του 2023, μετά την έγκριση από τις εποπτικές αρχές».

    Μάλιστα η τράπεζα θα διανείμει ξανά δωρεάν μετοχές σε στελέχη και υπαλλήλους της και για το λόγο αυτό πήρε την έγκριση από τη ΓΣ να αποκτήσει έως 20 εκατ. μετοχές (Share Buyback) που αντιστοιχούν στο 1,6% του μετοχικού κεφαλαίου της, σε τιμή από τα 0,75 ευρώ έως 5 ευρώ/ ανά μετοχή.

    Στόχος της Διοίκησης, όπως τόνισε ο κ. Χρήστος Μεγάλου, είναι να ολοκληρωθούν όλες εκείνες οι ενέργειες, «οι οποίες θωρακίζουν σημαντικά τον ισολογισμό μας, μετασχηματίζουν τις προοπτικές κερδοφορίας και εξασφαλίζουν την κεφαλαιακή μας θέση».

    Και υπογράμμισε πως θα επιτευχθούν νωρίτερα οι στόχοι του επικαιροποιημένου στρατηγικού σχεδίου 2023-2025 της Τράπεζας Πειραιώς.

    Η στήριξη των επιχειρήσεων για την ενεργειακή μετάβαση είναι μεγάλο στοίχημα για την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία στοχεύει σε 5 δισ. ευρώ νέες χρηματοδοτήσεις μέχρι το 2025 – και συνολικά 8 δισ. συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης ομολόγων και αμοιβαίων κεφαλαίων – για τον σκοπό αυτό.

    Παράλληλα η τράπεζα εστιάζει στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στοχεύει σε δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 17%, και σε καθαρή πιστωτική επέκταση 1,6 δισ. ευρώ.

    Να σημειωθεί ότι ο συνολικός δείκτης κεφαλαίων fully loaded ενισχύθηκε στο 16,4% τον Δεκέμβριο 2022, με δημιουργία κεφαλαίου περίπου 300 μoνάδων βάσης σε 12 μήνες, ενώ ο δείκτης CET1 διαμορφώθηκε στο 11,5%.

    Και η τράπεζα βάζει ως στόχο την περαιτέρω υποχώρηση του δείκτη «κόκκινων» δανείων στο 5% (από 6,8% στο τέλος του 2022 και 12,7% στο τέλος του 2021).

    ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

    CEO EUROBANK

    Ο Φωκίων Καραβίας, ο CEO της Eurobank, είναι ο τραπεζίτης που πρώτος θα κόψει τους «δεσμούς» με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

    Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου η τράπεζα που διοικεί δεν θα έχει καμία σχέση με το δημόσιο, καθώς θα προχωρήσει στην επαναγορά του ποσοστού, 1,4%, που κατέχει σήμερα το Ταμείο.

    Μάλιστα, στην πρόσκληση για την ετήσια Γενική Συνέλευση η διοίκηση της τράπεζας θα ζητήσει την έγκριση των μετόχων της για να προχωρήσει στην επαναγορά ιδίων μετοχών της τράπεζας με εύρος τιμής από 1,10-1,90 ευρώ /ανά μετοχή.

    «Το διοικητικό συμβούλιο κρίνει ότι το εταιρικό συμφέρον επιβάλλει την επιστροφή σε μία καθαρά ιδιωτική μετοχική σύνθεση και την παύση των ιδιαίτερων δικαιωμάτων του Ταμείου στην εταιρεία. Ως εκ τούτου, το ΔΣ θεωρεί πως το υπερισχύον εταιρικό συμφέρον δικαιολογεί την επαναγορά μόνο από το Ταμείο και όχι από όλους τους μετόχους κατ’ αναλογία», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σημείωμα προς τους μετόχους, ενόψει της Γενικής Συνέλευσης.

    Όμως δεν είναι μόνο η επαναγορά των ιδίων μετοχών. Η Eurobank, υπό τον Φωκίωνα Καραβία, διατήρησε τη διεθνή παρουσία της και έχει κερδίσει άλλο ένα μεγάλο στοίχημα, καθώς το 1/3 των κερδών της προήλθε από το εξωτερικό.

    Στόχος τώρα της Διοίκησης Καραβία είναι το 40% των κερδών της τράπεζας το 2024 να προέρχεται από τις διεθνείς δραστηριότητες της και για το λόγο αυτό εστιάζει στις αγορές της Κύπρου και της Βουλγαρίας και ταυτόχρονα εξετάζει και οποιαδήποτε άλλη ευκαιρία προκύψει».

    Και φυσικά η Eurobank είναι η «τράπεζα του ελληνικού τουρισμού» με σχεδόν 2 δισ. ευρώ δάνεια προς τον τουριστικό κλάδο.

    Έντονη είναι η παρουσία της τράπεζας και στο σκέλος της απορρόφησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης που αφορούν επενδυτικά σχέδια ξενοδοχείων.

    Να σημειωθεί ότι από τα έργα ύψους 600 εκατ. ευρώ που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης για τον ξενοδοχειακό κλάδο, πάνω από το ένα τρίτο, περισσότερα δηλαδή από 200 εκατ. ευρώ, αφορούν χρηματοδοτήσεις μέσω της Eurobank.

    ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

    Είναι ο νέος Υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για θέματα στρατηγικού σχεδιασμού, επικοινωνίας και νομοτεχνικού έργου. Θεωρείται ο νέος ισχυρός άνδρας του Μεγάρου Μαξίμου και ένας από τους «σωματοφύλακες» του Κυριάκου Μητσοτάκη.

    Ο Σταύρος Παπασταύρου, πέρα από τον καταλυτικό ρόλο που αποκτά στον πυρήνα του κυβερνητικού σχήματος και στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στην κορυφή του επιτελικού κράτους, πραγματοποιεί ένα θριαμβευτικό για πολλούς και σε κάθε περίπτωση απολύτως θεσμικό comeback, σχεδόν μετά από μια δεκαετία, αφότου διετέλεσε στενός συνεργάτης του τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

    Κυρίως, όμως, βλέπει με τον πιο επίσημο τρόπο να προσλαμβάνει και μια πολιτική θωράκιση η μέχρι πρότινος δικαστική, ηθική και προσωπική αμετάκλητη δικαίωσή του για τις αστήρικτες – και με τη βούλα της Θέμιδος – κατηγορίες, που του είχαν προσάψει οι «αρμοί της εξουσίας» του καθεστώτος ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

    Της σε βάρος του επιχείρησης μιας μηχανής εξόντωσης που, μέσα από την «πολακική» και «τσιπρική» πολιτική… δικονομία, τεμάχιζε πολιτικούς αντιπάλους, επιχειρώντας εξακολουθητικά, δια της εκτόξευσης λάσπης, συκοφαντιών και της δολοφονίας χαρακτήρων, να εμφανίσει και τον Παπασταύρου ως σύμβολο της διαπλοκής και του «μαύρου» χρήματος.

    Το γεγονός υποχρέωσε τον γνωστό δικηγόρο σε μια σχεδόν επτάχρονη καφκική περιπέτεια, η οποία δεν εξαντλήθηκε στο πολιτικό παίγνιο αλλά, δια της υποκατάστασης της πολιτικής από τη σκανδαλοθηρία, συνοδεύτηκε από ακραία στοχοποίηση και δαιμονοποίηση επί σαθρών στοιχείων.

    Ή όπως ο ίδιος είχε πει: «Έπρεπε να καταδικαστώ και να παραμείνω αμαυρωμένος εκτός και αν όπως ζητήθηκε, μιλούσα εναντίον της Μαρέβας Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη. Τόσο απλά, τόσο αισχρά, τόσο δόλια».

    Μακριά από κάμερες και μικρόφωνα, με τη σύνεση της εμπειρίας και τη δύναμη των χαμηλών τόνων, ο Σταύρος Παπασταύρου καλείται να κάνει πράξη αυτό, που ξέρει καλύτερα από τον καθένα: Να μιλά ελάχιστα και να δουλεύει πολλαπλάσια.

    Η «άστοργη φήμη», που τον καταδίωκε για όσα δεν έκανε, έχει μπει οριστικά στο «χρονοντούλαπο» της Ιστορίας.

    ΣΠΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

    ΠΡΟΕΔΡΟΣ KAI CEO BESPOKE

    Βήμα-βήμα χτίζει τον «εθνικό πρωταθλητή» στα τρόφιμα ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος.

    Λίγες ημέρες πριν από την εκπνοή του Ιουνίου, η Bespoke Holdings άσκησε το δικαίωμα αγοράς, που είχε συμφωνηθεί με την αρχική συμφωνία εξαγοράς της σοκολατοβιομηχανίας ΙΟΝ, αποκτώντας ένα επιπλέον ποσοστό 15%.

    «Νιώθω ιδιαίτερη χαρά για την συμμέτοχη μας στην εμβληματική σοκολατοβιομηχανία ΙΟΝ αλλά και παράλληλα ευθύνη προς τους παλαιούς μετόχους και τους καταναλωτές για την απρόσκοπτη ανάπτυξη της ΙΟΝ με γνώμονα την καινοτομία και τη διατήρηση της υψηλής ποιότητας των προϊόντων», ανέφερε σε δήλωση του ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος.

    Κατέχοντας πλέον την πλειοψηφία της ιστορικής βιομηχανίας, που αποτελεί και την κορωνίδα, της Bespoke, ο κ. Θεοδωρόπουλος υλοποιεί το όραμά του να χτίσει έναν ακόμη ισχυρό όμιλο στον χώρο τροφίμων και ποτών.

    Eίναι άλλωστε κάτι που ξέρει να κάνει πολύ καλά. Όταν το 1991 ο κ. Θεοδωρόπουλος πρωτοπορούσε στην αγορά με τη δημιουργία συσκευασμένων προϊόντων κρουασάν κανείς δεν φανταζόταν ότι δύο δεκαετίες αργότερα, η εταιρεία που έχτισε σχεδόν εκ του μηδενός, η Chipita, θα έφτανε να αποτελεί ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς σνακ στον κόσμο με πωλήσεις που ξεπερνούν τα 550 εκατ. δολάρια.

    Σήμερα, με όχημα τη Bespoke SGA Holdings, την εταιρεία συμμετοχών, που ο επιχειρηματίας ίδρυσε μαζί με έμπιστους και επί ετών συνεργάτες του, ξεκινώντας με μετοχικό κεφάλαιο 140 εκατ. ευρώ, συγκεντρώνει τις υπάρχουσες συμμετοχές σε υγιείς, εξωστρεφείς και με αναπτυξιακές προοπτικές ελληνικές εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο τροφίμων και ποτών.

    Υπό την ομπρέλα της Bespoke μέχρι στιγμής περάσει η αλλαντοβιομηχανία Νίκας, η Wonderplant, που δραστηριοποιείται στον χώρο της υδροπονικής καλλιέργειας, η εταιρεία αλλαντικών Έδεσμα και η αντίστοιχη έτοιμων φαγητών και σαλατών Αμβροσία, η Ελληνικοί Χυμοί και η Chipita Foods, που περιλαμβάνει διάφορες συμμετοχές όπως αυτή της κοινοπραξίας με την Britannia Industries στην Ινδία.

    Η απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου της ΙΟΝ, που αποτελεί τη ναυαρχίδα -προς το παρόν- της Bespoke είναι άλλο ένα βήμα προς το χτίσιμο του ομίλου με απώτερο σκοπό την ένταξη στο Χρηματιστήριο, κατά τα πρότυπα της Vivartia.

    ΜΑΡΙΑ ΚΑΙ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ

    ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ

    Ο Γεράσιμος και η Μαρία Σκλαβενίτου, επικεφαλής της μεγαλύτερου αλυσίδας λιανεμπορίου τροφίμων Σκλαβενίτης, κατάφεραν να πετύχουν άλλη μια πρωτιά. Κατάφεραν να συμπεριληφθεί για δεύτερη χρονιά στη λίστα της Deloitte με τις κορυφαίες επιχειρήσεις λιανεμπορίου παγκοσμίως.

    Έτσι, η Σκλαβενίτης φιγουράρει δίπλα σε κολοσσούς, όπως η Walmart και η Amazon στις Ηνωμένες Πολιτείες ή Schwarz Group (Lidl) και η Aldi στην Ευρώπη. Το εντυπωσιακό μάλιστα είναι ότι αποτελεί τη μοναδική ελληνική επιχείρηση που περιλαμβάνεται στη λίστα των 250 κορυφαίων εταιρειών σε παγκόσμια κλίμακα.

    Η Σκλαβενίτης με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα του 2021 που έλαβε υπόψη της η Deloitte, για τη σύνταξη της ετήσιας έκθεσης, έτρεξε με ρυθμό ανάπτυξης 5,1%, με πωλήσεις πολύ κοντά στα 4 δισ. ευρώ.

    Ο μέσος όρος ανάπτυξης στην Ευρώπη, όπου συμπεριλαμβάνονται 90 επιχειρήσεις, ήταν στο 6,9% και η ελληνική εταιρεία κατατάσσεται στη 242η θέση της λίστας χάνοντας δύο θέσεις σε σχέση με πέρυσι.

    Η επιτυχία της Σκλαβενίτης προφανώς και δεν πιστοποιείται από την ένταξη στους 250 top retailers, αλλά αναμφίβολα αποτελεί μια αναγνώριση για την ελληνική εταιρεία που μέχρι πριν μια πενταετία λειτουργούσε εντός των στενών ορίων της Αττικής.

    Το μεγάλο ρίσκο που πήρε εξαγοράζοντας το δίκτυο της αλυσίδας Μαρινόπουλου, το μεγαλύτερο deal διάσωσης που έχει γίνει στην εγχώρια αγορά, αποτέλεσε το αποκορύφωμα μιας σημαντικής ανάπτυξης την τελευταία 15ετία, μέσω εξαγορών αλλά και οργανικής ανάπτυξης.

    Σήμερα, ο όμιλος μετρά περισσότερα από 500 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο και αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη της χώρας με περισσότερους από 33.000 εργαζόμενους.

    Ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλο είναι το δίκτυό της η στρατηγική παραμένει ίδια. Μια στρατηγική σταθερότητας που εστιάζει στον πελάτη αλλά και στους εργαζόμενους. Δεν είναι τυχαίο ότι η εταιρεία φιγουράρει σταθερά στην πρώτη θέση της λίστας top of the mind της Brain Candy. Δηλαδή αποτελεί την πρώτη αλυσίδα που έρχεται πρώτη στο μυαλό των καταναλωτών.

    Και αυτό χωρίς να διαφημίζεται ή να τυπώνει φυλλάδια όπως οι άλλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ ή να εφαρμόζει προγράμματα πιστότητας και επιβράβευσης των καταναλωτών.

    ΛΑΜΠΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

    ΠΡΟΕΔΡΟΣ IDEAL HOLDINGS

    Κίνηση ματ και ισχυρή θέση στις λιανικές πωλήσεις και στην αγορά των μεγάλων πολυκαταστημάτων έκανε ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου εξαγοράζοντας τα Attica Stores, μέσω της Ιντεάλ.

    Μάλιστα, από τα αποτελέσματα του πρώτου 6μήνου θα γίνει η ενοποίηση της Ιντεάλ με τα Αττικά Πολυκαταστήματα, στοιχείο που θα εκτινάξει τα οικονομικά μεγέθη της πρώτης.

    Το p/e της Ιντεάλ για φέτος αναμένεται να κατέλθει από 12,9 φορές στις 8,3 φορές, διευρύνοντας πλέον την γκάμα των φθηνών εταιρειών που υπάρχουν σήμερα στο Χρηματιστήριο.

    Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι κατά την παρουσίαση του deal το «παρών» έδωσαν και εκπρόσωποι ξένων οίκων, όπως η Citigroup, η Axia, η BNP και η Ambrosia.

    Το μέγεθος της νέας Ιντεάλ λοιπόν, που εισέρχεται στον κρίσιμο τομέα του λιανεμπορίου θα φανεί από τη δημοσίευση των pro forma αποτελεσμάτων α’ 6μήνου, που θα γίνουν γνωστά τον Αύγουστο.

    Ως προς το deal θα χρηματοδοτηθεί ύψους 100 εκατ. ευρώ (με την αξία των Αττικών Πολυκαταστημάτων να εκτιμάται από ανεξάρτητο εκτιμητή μεταξύ 91 – 111 εκατ. ευρώ) με 35 εκατ. ευρώ από ίδια κεφάλαια και 65 εκατ. ευρώ από τραπεζικό δανεισμό, ο οποίος έχει ήδη εξασφαλιστεί με συμμετοχή των Alpha, Eurobank και Πειραιώς.

    Η προετοιμασία για το deal, είχε ξεκινήσει εδώ και επτά μήνες. Τα Αττικά Πολυκαταστήματα έχουν ως μέτοχο μία κυπριακή εταιρεία που φέρει τον τίτλο K.T. Golden και αποτελεί μέτοχός τους σε ποσοστό 100%.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ιντεάλ, τηρώντας το γράμμα του νόμου εισηγείται προς έγκριση από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων, που θα ακολουθήσει στις 20 Ιουλίου.

    Ταυτόχρονα λαμβάνεται μέριμνα και για την αποφυγή δημόσιας πρότασης. Κι αυτό, διότι, όπως επεξηγείται στο ενημερωτικό σημείωμα που απέστειλε η Ιντεάλ στο Χρηματιστήριο, «Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, οι υφιστάμενοι έμμεσοι/απώτεροι μέτοχοι και ελέγχοντες της K.T.GOLDEN αναμένεται να κατέχουν όλοι μαζί ποσοστό περίπου 16,39% του μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Iντεάλ, ενώ μετά την πώληση των ιδίων μετοχών το ποσοστό που θα κατέχουν θα είναι 17,63%, με αποτέλεσμα κανείς από αυτούς μεμονωμένα να μην υπερβεί το όριο του 1/3 και συνακόλουθα να μην υποχρεούται σε υποβολή υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης για το σύνολο των μετοχών της εταιρείας».

    Ενδιαφέρον είναι ότι η Ιντεάλ, όπως εξηγεί στο ενημερωτικό σημείωμά της προς το Χ.Α., επιδιώκει να εισέρχεται σε νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες, με πλειοψηφικές επενδύσεις σε κερδοφόρες πολυσχιδείς δραστηριότητες, διευρύνοντας το χαρτοφυλάκιό της, με στόχο την αύξηση του κύκλου εργασιών, τη δημιουργία συνεργειών, την κερδοφορία και την εν γένει δημιουργία αξίας για τους μετόχους και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (stakeholders).

    ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

    ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ

    Ο Αλέξης Τσίπρας αναδείχθηκε στον μεγάλο χαμένο των εκλογών. Στην πραγματικότητα η πολιτική του διαδρομή είχε τελειώσει ήδη από τον Ιούλιο του 2019.

    Ο ίδιος, όμως, φαίνεται πως δεν το κατάλαβε ποτέ. Πίστευε ότι με τους λαϊκισμούς, την παροχολογία, τις ύβρεις και την τοξικότητα στον δημόσιο διάλογο θα μπορούσε να εφορμήσει ξανά στα… σαλόνια της εξουσίας.

    Για μία ολόκληρη τετραετία, λοιπόν, αποκομμένος από τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών και της χώρας και τις επιπτώσεις των μεγάλων εθνικών και διεθνών προκλήσεων, επέμενε να διατυπώνει έναν ξεπερασμένο πολιτικό λόγο που προκαλούσε – όπως αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος – μεγάλη αποστροφή σε μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας και σε πρώην ψηφοφόρους του.

    Αυτοκριτική, δε, για την… «κωλοτούμπα» του 2015 δεν έκανε ποτέ, θεωρώντας σίγουρο ότι ο ελληνικός λαός θα του έδινε άλλη μία ευκαιρία.

    Το μόνο που κατάφερε, ωστόσο, ήταν να χάσει σχεδόν 14 μονάδες σε σύγκριση με τις εκλογές του 2019.

    Οι 86 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην προηγούμενη Βουλή έγιναν 48, με αποτέλεσμα για πρώτη φορά στα χρονικά η αξιωματική αντιπολίτευση να μην μπορεί να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης για τα επόμενα χρόνια, καθώς από τον κανονισμό απαιτούνται 50 υπογραφές.

    Τα αποτελέσματα των εκλογών της 25ης Ιουνίου δεν ήταν τίποτε άλλο από το χρονικό μιας προαναγγελθείσας παραίτησης. Σηματοδότησε το κλείσιμο ενός μεγάλου κύκλου και έθεσε τον Αλέξη Τσίπρα εκτός πολιτικού παιχνιδιού.

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΑΒΡΟΥΖΙΩΤΗΣ

    ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ EUNICE ENERGY GROUP

    Ούτε καν συζητήθηκε η ένταξη του καλωδίου GAP στα PMI/PCi…

    Μπορεί ο κ. Γιώργος Καλαβρουζιώτης να κάνει πολύ καλή δουλειά γενικά με την Eunice που είναι μια πρωτοπόρος εταιρεία στην ενέργεια, αλλά στο θέμα τη διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, μπλέχτηκε λίγο.

    Έτσι η ηλεκτρική διασύνδεση GAP Interconnector, που σχεδιάζει ώστε να διασυνδέσει την Αίγυπτο με την Ελλάδα (μέσω της Κρήτης), δεν συζητήθηκε καν για την ένταξη της στα έργα PCI/PMI.

    Κι αυτό γιατί δεν είχε συγκεντρώσει συστατικές επιστολές από κυβερνήσεις, απαραίτητη προϋπόθεση για να εξεταστεί η ένταξη ενός έργου στη λίστα των έργων Κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

    Πρόκειται για το project που προωθεί η Eunice προσλαμβάνοντας γι’ αυτό και τον ελληνοαμερικανό πρώην γερουσιαστή και νυν διευθύνοντα σύμβουλο της GAP, Andreas Borgeas, ο οποίος μας έλεγε «ο ανταγωνισμός είναι στις Βρυξέλλες» και οι αποφάσεις λαμβάνονται εκεί και όχι στην Ελλάδα.

    Ο κ. Borgeas είχε πει «δεν αποφασίζει η Αθήνα, ούτε το Κάιρο, ούτε η Ουάσιγκτον, αλλά οι Βρυξέλλες».

    Επίσης είχε πει ότι η κοινοπραξία δεν συνδέει την προώθηση του σχεδίου της με την εξασφάλιση καθεστώτος PCI ή PMI.

    «Χρειαζόμαστε την οικονομική ενίσχυση από τα PCI ή τα PMI; Όχι, αλλά είναι ευπρόσδεκτη», είχε πει ο κ. Borgeas, που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο.

    Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος εκτιμά ότι ακόμη κι αν δεν ενταχθεί το έργο της κοινοπραξίας στα έργα ενεργειακών υποδομών της Ε.Ε. δεν θα επηρεαστεί η υλοποίησή του.

    Την ίδια στιγμή όμως ο ΑΔΜΗΕ διαβεβαίωνε για το αντίθετο, τονίζοντας ότι ο Διαχειριστής δεν συμφωνεί με το έργο, γιατί δεν το σηκώνει το σύστημα. Και ότι ο ΑΔΜΗΕ είναι που προτείνει και στηρίζει τα έργα που θεωρεί απαραίτητα, και η υποστήριξή του είναι καθοριστική.

    Η «ραχοκοκαλιά» του έργου θα είναι τα δύο καλώδια συνεχούς ρεύματος, χωρητικότητας 2.000 MW (2 GW), που θα ξεκινούν από το Matruh της Αιγύπτου και θα καταλήγουν στον Αθερινόλακκο της Κρήτης, σε απόσταση περίπου 450 χιλιομέτρων.

    O ΑΔΜΗΕ όμως εξηγεί ότι με τα καλώδια Κρήτη-Πελοπόννησος και Κρήτη-Αττική του ΑΔΜΗΕ, καθώς και το καλώδιο Κύπρος-Κρήτη της κοινοπραξίας του EuroAsia Interconnector, εξαντλείται η δυνατότητα του συστήματος του νησιού να υποδεχθεί νέες ηλεκτρικές διασυνδέσεις.

    Το σύστημα της Κρήτης, ως ασθενές σύστημα λόγω μεγέθους -συγκριτικά με τα ηπειρωτικά συστήματα- δεν μπορεί τεχνικά να υποστηρίξει τη σύνδεση μεγάλων διασυνδέσεων με πολλαπλά συστήματα.

    ΝΙΚΟΣ ΒΑΡΒΕΡΗΣ

    ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ

    O απίστευτος κύριος Βαρβέρης και ο… έντρομος ορκωτός ελεγκτής.

    Ο πρώτος παραβιάζοντας κάθε έννοια εταιρικής διακυβέρνησης δεν θεωρεί, λέει, υποχρέωσή του, να έχει επιτροπή αποδοχών στην εταιρεία του. Ως αποτέλεσμα; Ποιος τον ελέγχει, αφού είναι το μόνο μέλος από το Δ.Σ. ο ιδιοκτήτης της Moda Bagno, κ. Νίκος Βαρβέρης, ο οποίος πληρώνεται κανονικότατα και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ., απλώς τον… κοιτάζουν;!

    Ο δε ορκωτός, από την πλευρά του, θεωρεί ότι αυτά τα θέματα εταιρικής διακυβέρνησης θα πρέπει να συζητηθούν στην αμέσως επόμενη γενική συνέλευση. Η οποία πιθανώς θα γίνει μετά τις διακοπές στην όμορφη… Μύκονο!

    Ο ορκωτός ελεγκτής, λοιπόν, δεν τα βρήκε όλα καλά στην οικονομική έκθεση της Mod σχετικά με τα αποτελέσματα του 2022.

    Στη σελίδα 41 της Δημοσιευθείσας Ετήσιας Οικονομικής Έκθεσης (και πιο συγκεκριμένα στην Ενότητα 1.4.4 «Αξιολόγηση Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου») η τελευταία παράγραφος εκ παραδρομής, προδήλου αστοχίας και αβλεψίας κατά τη σύνταξη της, φέρει περιεχόμενο μη ακριβές.

    Πώς είναι δυνατόν όμως, ο δαίμων του… Τυπογραφείου να υπέπεσε σε ένα τόσο σοβαρό λάθος;

    Αρχές Απριλίου, δηλαδή πριν από δυόμισι μήνες, δημοσιεύτηκε η οικονομική έκθεση για τα αποτελέσματα της απελθούσας χρήσης, του 2022.

    Εκεί λοιπόν, ο ορκωτός αναγνώριζε ότι υφίστανται ορισμένες αδυναμίες τόσο σε επίπεδο θυγατρικών όσο και για τη μητρική εταιρεία του ομίλου (Moda Bagno), οι οποίες δεν κρίνονται ουσιώδεις.

    Τα ευρήματα, σύμφωνα με τον ορκωτό, δεν αποτελούν ουσιώδεις αδυναμίες, αλλά αποκλίσεις από τις βέλτιστες πρακτικές των προτύπων που δεν επηρεάζουν ούτε θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη συμμόρφωση της εταιρείας και των σημαντικών θυγατρικών της με το κανονιστικό πλαίσιο.

    Και μόλις πρόσφατα, τον Ιούνιο, ήρθε μία διευκρινιστική ανακοίνωση, που, αν μη τι άλλο θα μπορούσε να προβληματίσει μετόχους, αγορά και εποπτικές Αρχές.

    Το συμπέρασμα της έκθεσης αξιολόγησης συνίσταται στο ότι υφίστανται αρκετές αδυναμίες, τόσο σε επίπεδο θυγατρικών, όσο και για τη μητρική εταιρεία του ομίλου οι οποίες κρίνεται ότι χρήζουν βελτίωσης σχεδόν σε όλους τους τομείς κατά το συντομότερο δυνατόν!

    Και όχι μόνο αυτό, αλλά προσθέτει ότι: Τα ευρήματα αποτελούν αδυναμίες και αποκλίσεις από τις βέλτιστες πρακτικές των προτύπων που εφόσον δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα και έγκαιρα (!) θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη συμμόρφωση της εταιρείας και των σημαντικών θυγατρικών της με το κανονιστικό πλαίσιο.

    Και πως τα ζητήματα αυτά, θα εξεταστούν επισταμένως (!) στην επόμενη τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων.

    The Usual Suspects

    The people below could make any list of influencers, anytime, which is why we've given them their own.