• Winners & Losers

    Κάθε μήνα η δημοσιογραφική ομάδα του mononews.gr κρίνει και δημοσιεύει ποιοι είναι αυτοί που ξεχώρισαν τις προηγούμενες 30 ημέρες. Που ξεχώρισαν είτε θετικά είτε αρνητικά.

    5 Φεβρουαρίου 2022


    Το mononews.gr παρουσιάζει κάθε μήνα το προφίλ των Winners and Losers, των κερδισμένων και των χαμένων του μήνα που πέρασε: από την πολιτική, την επιχειρηματική και τη δημοσιογραφική σκηνή.

    Έτσι για τον μήνα Ιανουάριο η ομάδα του mononews.gr θεωρεί ότι κερδισμένοι και χαμένοι του μήνα είναι οι εξής:

    Κερδισμένοι:

    Χάρης Καρώνης, Ιδρυτής Viva Wallet

    Μαριάννα Λάτση, Επιχειρηματίας

    Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Επιχειρηματίας

    Χαμένοι:

    Διοικητικό Συμβούλιο εταιρείας «Αττικές Διαδρομές»

    Γιώργος Θωμάκος, Δήμαρχος Κηφισιάς

    Αναστάσιος Μάνος, Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΔΔΗΕ

    Παύλος Πολάκης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

    Χάρης Καρώνης

    Ιδρυτής Viva Wallet

    Ο Χάρης Καρώνης είναι αναμφισβήτητα ο Big Winner του Ιανουαρίου. Ο Mr Viva Wallet  έκλεισε μία χρυσή συμφωνία με την JPMorgan Chase, τον αμερικανικό κολοσσό,  ο οποίος επένδυσε στην ελληνική εταιρεία 1,2 δισ. δολάρια, αποκτώντας το 48,5% της Viva (το ποσοστό δηλαδή που ανήκε στο family office της Μαριάννας Λάτση, στο fund Deca και στο Hedosophia), με τον κ. Καρώνη και τον συνεταίρο του, κ. Μάκη Αντύπα, να διατηρούν το πλειοψηφικό πακέτο του 51,5%.

    Ο 47χρονος και αντισυμβατικός Χάρης Καρώνης, που το 1993 δούλευε ως ραδιοφωνικός παραγωγός στον Jeronymo Groovy,  έστησε την Viva το 2000. Σήμερα, 22 χρόνια μετά, η Viva έχει αποτίμηση 2 δισ. δολάρια.

    Η στρατηγική συμφωνία με την JPMorgan αποτελεί το μεγαλύτερο deal των τελευταίων ετών. Αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης τόσο στην ελληνική οικονομία όσο και στις προοπτικές των ελληνικών επιχειρήσεων. Και είναι το  απόλυτο success story για τον Χάρη Καρώνη που γίνεται ο πρώτος Ελληνας που κατορθώνει να κάνει unicorn (startup με αποτίμηση πάνω από 1 δισ. ευρώ). Η σπουδαιότητα του deal μεγιστοποιείται αν ληφθεί υπόψη ότι η Viva Wallet είναι κατ’ ουσίαν μια startup, η οποία στην κυριολεξία ξεκίνησε από το μηδέν για να φτάσει να αποτιμάται πλέον στα επίπεδα των 2 δισ. δολαρίων περίπου.

    Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος στο mononews.gr, «οι επενδυτές θέλουν να αυξήσουν τα χρήματα τους τρεις φορές σε διάστημα 3-5 ετών, να τριπλασιάσουν την επένδυση τους. Και εμείς έχουμε business plan ότι η εταιρεία θα γίνει τρεις φορές μεγαλύτερη. Μέσα από τη συνεργασία μας με τη JPMorgan Chase μπορούμε να μεγαλώσουμε πολύ διαφορετικά την Viva στην Ευρώπη».

    Δεν παραλείπει ακόμα να υπογραμμίσει ότι 200 στελέχη της Viva «θα πάρουν 50 εκατ. δολάρια σε μετρητά και θα πάρουν και 50 εκατ. σε μετοχές».

    Η καινοτομία Tap on Phone, που ανέπτυξε η Viva και η οποία μετατρέπει κάθε συσκευή κινητού σε τερματικό, ήταν ένας από τους λόγους που η  JPMorgan -που είναι από τους μεγαλύτερους εκδότες καρτών στον πλανήτη- επένδυσε στην εταιρεία του Χάρη Καρώνη. Όμως η Viva Wallet, πέρα από το τεχνολογικό πλεονέκτημα, έχει  παρουσία σε 23 χώρες, αλλά και τραπεζική άδεια.

    Μαριάννα Λάτση

    Επιχειρηματίας

    «Χρυσή» αποδείχτηκε η επένδυση των 6 εκατομμυρίων ευρώ του family office της Μαριάννας Λάτση στη Viva Wallet του Χάρη Καρώνη, καθώς η JPMorgan Chase πλήρωσε για να αποκτήσει το 13,5% της Viva περί τα 220 εκατ. δολάρια.

    Ηταν το 2014 που η οικογένεια της Μαριάννας Λάτση επένδυσε στην Viva. Εκείνη την εποχή ο Καρώνης αναζητούσε κεφάλαια (2 με 3 εκατ. ευρώ) για να να χρηματοδοτήσει το όνειρό του, που ήταν να γίνει η Viva παγκόσμιος παίκτης στο e-payment. Όμως δεν έβρισκε ανταπόκριση. Τότε, και με τη βοήθεια του Απόστολου Ταμβακάκη, μέσα σε 20 μέρες βρέθηκε ο πρώτος επενδυτής. Ηταν το family office της Μαριάννας Λάτση που επένδυσε 6 εκατ. ευρώ στη Viva Wallet (τα 3 εκατ. ευρώ ως αύξηση κεφαλαίου και τα υπόλοιπα 3 εκατ. ευρώ ως μετατρέψιμο ομολογιακό).

    Αυτή η συμμετοχή που έγινε το 2014 με κεφάλαια της τάξης των 6 εκατ. ευρώ ή περίπου 7,8 εκατ. δολάρια (με την τότε ισοτιμία) απέδωσε με την εξαγορά του ποσοστού 220 εκατομμύρια δολάρια, γεγονός που σημαίνει ότι η απόδοση σε χρονικό ορίζοντα 8ετίας πολλαπλασιάστηκε πάνω από 30 φορές. Και καθώς η έδρα του family office είναι στο εξωτερικό, απαλλάσσεται από τη φορολόγηση της υπεραξίας μεταβίβασης τίτλων, όπως προβλέπεται από την ελληνική νομοθεσία.

    Στις άριστες σχέσεις που είχε όλα αυτά τα χρόνια με την οικογένεια Λάτση αναφέρθηκε ο  Χάρης Καρώνης, μετά τη στρατηγική συμφωνία με τη JPMorgan, λέγοντας χαρακτηριστικά: Θέλω να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους μετόχους μας, που εδώ και πολλά χρόνια μας στήριξαν και στάθηκαν στο πλευρό μας. Χωρίς αυτούς δε θα είχαμε φτάσει στο σημερινό αποτέλεσμα. Πρωτίστως η οικογένεια Λάτση, η Μαριάννα, ο Πάρης και ο Φίλιππος που πλέον είμαστε κάτι παραπάνω από οικογένεια.

    Δημήτρης Δασκαλόπουλος

    Επιχειρηματίας και συλλέκτης

    Ο επιχειρηματίας και συλλέκτης έργων σύγχρονης τέχνης έχει κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένος.

    Η επένδυση, ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ, που έγινε από το fund DECA Investments τον Ιανουάριο του 2018 στην Viva Wallet του Χάρη Καρώνη τού απέφερε τέσσερα χρόνια μετά 160 εκατομμύρια δολάρια.

    Στα τέλη του  2017, όταν ο Χάρης Καρώνης αναζητούσε κεφάλαια, περί τα 15 εκατ. ευρώ, για να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξή του στο εξωτερικό, ήρθε σε επαφή με το DECA. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το DECA Investment προσπάθησε και το 2014 να επενδύσει στη Viva, κάτι όμως που δεν ευοδώθηκε.

    Η είσοδος του DECA στη Viva έγινε στις αρχές του 2018 με εισφορά 15 εκατ. ευρώ ή 18,3 εκατ. δολαρίων με την τότε ισοτιμία. Πριν από λίγες μέρες η JPMorgan Chase εξαγόρασε το 10,3% που κατείχε το fund DECA στην Viva αντί 160 εκατ. δολαρίων, δεκαπλασιάζοντας τα κέρδη που έφερε η επένδυση. Κέρδη που είναι αφορολόγητα, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία.

    Ενώ ο Χάρης Καρώνης, που δεν έχει κρύψει την κακή σχέση που είχε με το DECA, σχολίασε δηκτικά μετά τη συμφωνία πως «κάποιοι θα πάρουν υπεραξίες, μολονότι δεν τις αξίζουν», για να συμπληρώσει πως «το fund το μανατζάρουν ένα σύνολο από αποτυχημένους τραπεζίτες  και investment bankers, οι οποίοι θα έπρεπε να έχουν συνταξιοδοτηθεί εδώ και χρόνια».

    Διοικητικό Συμβούλιο εταιρείας «Αττικές Διαδρομές»

    Αν οι άνθρωποι σέβονταν πρώτα τον εαυτό τους και μετά τους πολίτες που έχουν αναλάβει να εξυπηρετούν έναντι αδράς αμοιβής, όφειλαν να είχαν ζητήσει την παραίτηση της διοίκησης και στη συνέχεια να είχαν παραιτηθεί και οι ίδιοι.

    Και με την ευκαιρία: ποιοι είναι αυτοί οι κύριοι; Γιατί κρύβονται; Τα ονόματά τους δεν αναφέρονται ούτε στην ιστοσελίδα της εταιρείας ούτε στους ετήσιους απολογισμούς. Γιατί; Είναι μυστικό; Α.Ε. είναι. Κι ας μην ακούσουμε δικαιολογίες περί ιδιωτικής εταιρείας. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο, όπου ένας ιδιώτης διαχειρίζεται ένα δημόσιο αγαθό, η διαφάνεια οφείλει να είναι κρυστάλλινη.

    Είναι προφανές ότι για τα μέλη του Δ.Σ. της εταιρείας, η οποία είναι υπεύθυνη για την 24ωρη εποπτεία της Αττικής Οδού, τη διαχείριση της κυκλοφορίας, την άμεση ανίχνευση και επέμβαση στα συμβάντα, τη συνεπή συντήρηση καθώς και για την εμπορική διαχείριση και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τους συνδρομητές και χρήστες του αυτοκινητόδρομου, αλλά και για τις ηγεσίες των μετόχων της Αττικής Διαδρομές –της Άκτωρ Παραχωρήσεις, Άβαξ, ΕΤΕΘ και Egis Projects– η έννοια της εταιρικής διακυβέρνησης σταματά στα τεχνικά μέσα. Οι άνθρωποι, οι ευθύνες, η επιχειρηματική ηθική φαίνεται πως είναι -όπως λέγανε παλιά- «bon pour l’ Orient».

    Γιώργος Θωμάκος

    Δήμαρχος Κηφισιάς

    Ο κ. Θωμάκος διακρίνεται από το γεγονός ότι είναι ανεπίδεκτος μαθήσεως. Τον Φεβρουάριο του 2021 έκλαιγε για τα δένδρα που έχασε η Κηφισιά και δεν είπε λέξη για τις ταλαιπωρίες των ανθρώπων – παρά μόνο αφού τον έκραξαν τα ΜΜΕ. Καθυστέρησε τραγικά να καθαρίσει τους δρόμους και ακόμη περισσότερο τα κόψει τα κλαδιά. Αφού τα έκοψε, τα… ξέχασε.

    Φέτος απέδειξε ότι είναι δήμαρχος Κηφισιάς μόνο. Στο νέο δήμο υπάγονται πλέον η Νέα Ερυθραία και η Εκάλη. Για τον κ. Θωμάκο είναι σαν να μην υπάρχουν. Πρώτα καθάρισε την Κηφισιά από τον χιονιά (εκεί είναι οι πολλοί ψήφοι) και  μετά τις άλλες δύο κοινότητες.

    Το αλάτι που πήρε δεν έφτανε. Τα μηχανήματα που έχει δεν κάνουν. Στην κεντρική οδό Δηληγιάννη τα αυτοκίνητα έμειναν θαμμένα από την Δευτέρα του χιονιά μέχρι την Παρασκευή!

    Ο κ. Θωμάκος έχει την τιμή να εκπροσωπεί εκείνη την ομάδα δημάρχων που αποδέχθηκαν πολύ κατώτεροι των περιστάσεων: Καλαφατέλης στον Διόνυσο (κυριολεκτικά εξαφανίστηκε ψελλίζοντας «ήταν πολύ το χιόνι», Ρούσσος στο Χαλάνδρι (μία εβδομάδα με δρόμους αποκλεισμένους γιατί χρειάστηκε ο χιονιάς να του αποκαλύψει ότι ο δήμος έχει στενούς δρόμους) Γαλάνης  στο Ψυχικό-Φιλοθέη (σήμερα 3/2 ακόμη μαζεύουν τα κλαδιά από τους δρόμους).

    Αναστάσιος Μάνος

    Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΔΔΗΕ

    Μεγάλος χαμένος ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιος Μάνος. Όπως γράφει στον ετήσιο απολογισμό της η εταιρεία, στόχος της είναι  «η ανάπτυξη και λειτουργία του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας και των συστημάτων ηλεκτρισμού των μη διασυνδεδεμένων νησιών.» Και σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια, το όραμα του ΔΕΔΔΗΕ είναι «μια εταιρεία – πρότυπο στον κλάδο της Ηλεκτρικής Ενέργειας, η οποία θα παρέχει άριστες υπηρεσίες στους πολίτες, θα λειτουργεί και θα αναπτύσσει το δίκτυο σύμφωνα με τα πρότυπα των πλέον προηγμένων χωρών, και γενικά θα εξασφαλίζει τη μέγιστη ικανοποίηση των χρηστών του Δικτύου, των εργαζομένων, των συνεργατών, των μετόχων και γενικά του κοινωνικού συνόλου».

    Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2011 κατ’ επιταγή της ΕΕ που ήθελε να σπάσει το μονοπώλιο της ΔΕΗ. Το… σπάσιμο έγινε με ελληνικό τρόπο: ιδρύθηκε μεν νέα εταιρεία που ανέλαβε την διαχείριση του δικτύου -συντήρηση, εκσυγχρονισμό, επέκταση- αλλά ήταν 100% θυγατρική της ΔΕΗ. Ελληνική πατέντα…

    Στην περίοδο της θητείας του ήλπιζε κανείς ότι θα δει την προσπάθεια να υλοποιήσει η εταιρεία τους στόχους της. Δεν συνέβη. Συνέχισε να υπηρετεί την μητρική ΔΕΗ με καταβολές προς αυτήν και εγκατέλειψε το δίκτυο στην τύχη του.

    Αν ο κ. Μάνος ανέλαβε να συνεχίσει το ανύπαρκτο έργο των προκατόχων του, να πει ευθαρσώς. Ή, αν δεν είναι αυτός ο στόχος του να παραιτηθεί.

    Τα χάλια της εταιρείας τα έχει ζήσει στο πετσί του ο κάθε Έλληνας. ΟΙ διακοπές ρεύματος παραπέμπουν σε αποικία της Αφρικής. Η επαφή με τον πελάτη είναι από ανύπαρκτη μέχρι περιφρονητική. Αν τα τζάμια της εταιρείας δεν έχουν πετροβοληθεί, αυτό οφείλεται στην σκληρή δουλειά του προσωπικού, με τις πιο αντίξοες συνθήκες και μέτριες αμοιβές.

    Στις ΗΠΑ, για να πάρουμε ως παράδειγμα ένα αναπτυγμένο κράτος,  οι διακοπές και οι εγκλωβισμοί γίνονται με πραγματικά ακραία καιρικά φαινόμενα: χιόνια που εμείς δεν έχουμε δει ούτε στον ύπνο μας, ανεμοστρόβιλους, τυφώνες, πλημμύρες εκατομμυρίων εκταρίων. Στην Ελλάδα το δίκτυο καταρρέει ακόμη και χωρίς κακοκαιρία.

    Τα πολλά λόγια για πράγματα αυταπόδεικτα περιττεύουν.

    Παύλος Πολάκης

    Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

    «Ανάμεσα σε τόσα ζητήματα, μας πείραξε η προκλητικά ανάρμοστη κοινοβουλευτική συμπεριφορά του Πολάκη;», θα μπορούσε να αναρωτηθεί κάποιος – με συμψηφιστική λογική που είναι της μόδας. Η δημοκρατία, ωστόσο, δεν κάνει συμψηφισμούς, ούτε  λογαριάζει με το κιλό τις υποθέσεις και τη σοβαρότητά τους. Όλες οι υποθέσεις εντός κοινοβουλίου είναι απολύτως σοβαρές.

    Για τον θορυβώδη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, γενικά, έχει γίνει πολύς λόγος. Οι ύβρεις, οι συνεχείς κατηγορίες, το αντιαισθητικό παραλήρημα του Πολάκη ενοχλεί πάρα πολλούς εντός και εκτός του κόμματος του, εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα  που παραδέχεται την ταύτιση μαζί του.

    Γιατί; Προφανώς διότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ενδιαφέρεται τελικά για τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους, ή γιατί αδυνατεί να γίνει αυτό που θα ήθελαν οι κεντρώοι από εκείνον, κι έτσι επαναφέρει τη γραμμή «στάχτη και μπούρμπερη», που τον βοήθησε να γίνει πρωθυπουργός.

    Αυτό υποδηλώνει, άλλωστε, και ο ιδιότυπος … ακτιβισμός του Παύλου Πολάκη στη βουλή αυτές τις μέρες.

    Στην αρχή ήταν η –επιεικώς– σεξιστική παρατήρηση στον υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη να έρθει με «τσίγκινο σώβρακο» κατά τη συζήτηση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου. Μια έκφραση που στην αργκό σημαίνει να λάβει κάποιος την απαραίτητη προστασία για να μη βιαστεί. Και ειλικρινά, σοκάρει το γεγονός ότι μπορεί ένας άνδρας βουλευτής να απειλεί με κάτι τέτοιο, όταν πριν από λίγες μέρες η καταγγελία βιασμού μιας 24χρονης γυναίκας συγκλόνισε τη χώρα.

    Στην συνέχεια, ήρθε η δεύτερη απειλή στον υπουργό, «να προσέχεις γιατί οι υποθέσεις όσο εύκολα αρχειοθετούνται, τόσο εύκολα ανασύρονται από το αρχείο».

    Ο Πολάκης που – θυμίζουμε – πριν λίγο καιρό είχε πει για τη Δικαιοσύνη, «την επόμενη φορά θα είναι αλλιώς» και ζήτησε όταν ξαναπάρει την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, «ο σκοπός αντί για συρτός, σιγανός, να γίνει μαλεβιζιώτης ή πεντοζάλης» , ώρες μετά τον παραπάνω διαπληκτισμό προχώρησε σε κατάληψη της έδρας των ομιλητών της βουλής…

    Ο ΣΥΡΙΖΑ τον στήριξε για άλλη μια φορά, προκαλώντας την απορία, «θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο και δεν μπορούν να συμμαζέψουν έναν κατά κοινή ομολογία, ταραξία που προσβάλλει το κοινοβούλιο εν γένει; Τι ακριβώς σκέπτεται ο Τσίπρας ο οποίος τον έχει χρεωθεί 100% ;».

    Ωστόσο. Ο Πολάκης πλέον, δεν είναι θέμα του κόμματός του, ούτε της αντιπαράθεσης του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ. Δεν είναι καν πολιτικό ζήτημα αντιπαράθεσης. Προσβάλει θεσμικά το πολιτικό μας σύστημα. Απαξιώνει τους πάντες. Αν αυτός είναι ο στρατηγικός στόχος του Αλέξη Τσίπρα, τότε καλώς τον κρατά στις τάξεις του και τον υποστηρίζει.

    The Usual Suspects

    The people below could make any list of influencers, anytime, which is why we've given them their own.