• Τράπεζες

    Wells Fargo: Συρρικνώθηκαν στα $4,62 δισ. τα κέρδη α’ τριμήνου

    • NewsRoom
    Charles W. Scharf,

    Charles W. Scharf, CEO Wells Fargo (Πηγή: Bloomberg)


    Συρρικνώθηκαν στα 4,62 δισεκατομμύρια δολάρια, ή 1,20 δολάρια ανά μετοχή, τα κέρδη της Wells Fargo το α’ τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας σήμερα Παρασκευή.

    Σημειώνεται ότι ένα χρόνο νωρίτερα, είχε ανακοινώσει κέρδη στα 4,99 δισεκατομμύρια δολάρια, ή 1,23 δολάρια ανά μετοχή.

    Τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII), μειώθηκαν κατά 8% στα 12,23 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Σύμφωνα με το Reuters, ο τρόπος που θα κινηθούν τα επιτόκια στις ΗΠΑ, είναι ένας σημαντικός παράγοντας που θα καθορίσει τα μελλοντικά κέρδη των τραπεζών.

    Οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο, με αποτέλεσμα οι χρηματοπιστωτικές αγορές να αναμένουν ότι η Federal Reserve θα καθυστερήσει τη μείωση των επιτοκίων μέχρι τον Σεπτέμβριο.

    Παρόλο που τα υψηλότερα επιτόκια ενισχύουν τα κέρδη των τραπεζών, αυξάνουν και τις δαπάνες, καθώς οι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προσπαθούν να κρατήσουν τις καταθέσεις των πελατών, οι οποίοι αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις για τα χρήματά τους.

    Παράλληλα, η αυστηρότερη νομισματική πολιτική θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση δανείων και κατά συνέπεια να επιβραδύνει την οικονομική δραστηριότητα.

    Υπενθυμίζεται ότι η τράπεζα τον Ιανουάριο ανακοίνωσε ανώτερα των εκτιμήσεων κέρδη για το δ’ τρίμηνο του 2023, ωστόσο ο δανειστής προειδοποίησε ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους το 2024 θα μπορούσαν να είναι 7% έως 9% χαμηλότερα από ό,τι πριν από ένα χρόνο.

    Η τράπεζα λειτουργεί με ανώτατο όριο ενεργητικού στα 1,95 τρισ. δολάρια, γεγονός που την εμποδίζει να αναπτυχθεί, έως ότου οι ρυθμιστικές αρχές κρίνουν ότι έχει διορθώσει τα προβλήματα, που έχουν δημιουργηθεί από μια σειρά σκανδάλων που αφορούν fake λογαριασμούς.

    Μάλιστα, η Wells Fargo παραδέχτηκε ότι έβαλε υπαλλήλους της να δημιουργήσουν εκατομμύρια ψεύτικους λογαριασμούς για τους πελάτες της μεταξύ 2002 και 2016.

    Η τράπεζα ώθησε τους υπαλλήλους της να το κάνουν αυτό δημιουργώντας μη ρεαλιστικούς στόχους πωλήσεων, τους οποίους παραδέχτηκε όταν ήρθε σε εξωδικαστική συμφωνία με την κυβέρνηση των ΗΠΑ το 2022.

    Για να διευθετηθεί το θέμα, η τράπεζα πλήρωσε πρόστιμο άνω των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Διαβάστε επίσης: 

    BlackRock: Εκτινάχθηκαν στα $10,47 τρισ. τα υπό διαχείριση assets το α’ τρίμηνο



    ΣΧΟΛΙΑ