• Τράπεζες

    Wells Fargo Πρόστιμο 3,7 δις για κατάχρηση εις βάρος πελατών της

    • NewsRoom


    Ένα ιστορικό πρόστιμο πέτυχε το Γραφείο Οικονομικής Προστασίας των Καταναλωτών (CFPB) εναντίον της Wells Fargo, η οποία κατηγορείται για κατάχρηση εις βάρος των πελατών της.

    Η κορυφαία αμερικάνικη τράπεζα προχώρησε σε διακανονισμό και καλείται να πληρώσει πρόστιμα ύψους 3,7 εκατ. ευρώ, καθώς αντιμετώπισε κατηγορίες για «κακομεταχείριση» πελατών.

    Η συμφωνία περιλαμβάνει περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια για «αποκατάσταση των πελατών», ανέφερε η CFPB σε δήλωση την Τρίτη, η οποία έκανε λόγο για «ευρεία κατάχρηση» σε δάνεια για αυτοκίνητα, στεγαστικά δάνεια και λογαριασμούς καταθετών.

    «Η CFPB διατάζει την Wells Fargo να επιστρέψει δισεκατομμύρια δολάρια σε καταναλωτές σε όλη τη χώρα. Αυτό είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για τη λογοδοσία και τη μακροπρόθεσμη μεταρρύθμιση μίας παρατεταμένης κατάχρησης». δήλωσε ο διευθυντής της CFPB Ροχίτ Τσόπρα.

    Σειρά σκανδάλων από το 2016

    Υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Charlie Scharf, η Wells Fargo προσπαθεί να επιλύσει μια σειρά από σκάνδαλα που ξεκίνησαν το 2016 με την αποκάλυψη ότι η τράπεζα άνοιξε εκατομμύρια ψευδείς λογαριασμούς. Τα προβλήματα εμφανίστηκαν σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς, με αποτέλεσμα την αποπομπή δύο CEOs και μια σειρά δαπανηρών κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης της Fed να βάλει όριο  στα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας.

    Η τράπεζα διέθεσε 2 δισεκατομμύρια δολάρια το τρίτο τρίμηνο για να καλύψει διάφορα ρυθμιστικά και νομικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της εξυγίανσης των ζημιωθέντων πελατών. Ο Scharf προειδοποίησε τον Οκτώβριο ότι οι χρεώσεις δεν έχουν τελειώσει ακόμα.

    «Εμείς και οι ρυθμιστικές αρχές μας έχουμε εντοπίσει μια σειρά από απαράδεκτες πρακτικές τις οποίες εργαζόμαστε συστηματικά για να αλλάξουμε και να παρέχουμε επανόρθωση στους πελάτες όπου εντοπιστεί παρανομία», δήλωσε ο Scharf στη δήλωση της εταιρείας. «Αυτή η εκτεταμένη συμφωνία είναι ένα σημαντικό ορόσημο στο έργο μας για να μεταμορφώσουμε τις πρακτικές λειτουργίας στη Wells Fargo και να αφήσουμε αυτά τα ζητήματα πίσω μας».

    Η Wells Fargo είπε ότι αναμένει λειτουργική ζημιά προ φόρων περίπου 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το τέταρτο τρίμηνο, η οποία περιλαμβάνει την αστική ποινή και την αποκατάσταση της CFPB, καθώς και άλλα δικαστικά έξοδα.

    Διαβάστε επίσης:

    Η JP Morgan αποκτά ποσοστό 48,5% στη Viva Wallet – Ολοκληρώθηκε το deal



    ΣΧΟΛΙΑ