• Τράπεζες

    UniCredit: Ξεπέρασε τις προβλέψεις με άλμα κερδών 36% στο τρίτο τρίμηνο – Στα 2,3 δισ. ευρώ

    • NewsRoom
    Andrea Orcel, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου της UniCredit

    Andrea Orcel, Διευθύνων Σύμβουλος UniCredit


    Η UniCredit ανακοίνωσε μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση κερδών στο τρίτο τρίμηνο, κατά 36%, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια διατήρησαν την ανοδική πορεία των εσόδων από δανεισμό.

    Σύμφωνα με το Reuters, τα βασικά κεφάλαια ισχυροποιήθηκαν επίσης πάνω από τις προσδοκίες την ίδια περίοδο, και αυξήθηκαν στο 17,2% των σταθμισμένων στοιχείων ενεργητικού, από 16,6% στο τέλος Ιουνίου.

    Η μόνη τράπεζα της Ιταλίας που θεωρείται από τις εποπτικές αρχές παγκόσμιας συστημικής σημασίας ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη της ανήλθαν στα 2,3 δισ. ευρώ το τρίμηνο έως τον Σεπτέμβριο, πολύ πάνω από τη μέση εκτίμηση των αναλυτών που συγκέντρωσε η UniCredit, ύψους 1,9 δισ. ευρώ (2 δισ. δολάρια).

    Τα έσοδα από το χάσμα στα επιτόκια χορηγήσεων και καταθέσεων, για τα οποία η Ιταλία τον Αύγουστο επέβαλε έναν αιφνιδιαστικό εφάπαξ φόρο, αυξήθηκαν κατά 45% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

    Αν και επιβεβαίωσε τους στόχους κέρδους για το 2023, η UniCredit είπε ότι είδε τώρα το καθαρό περιθώριο επιτοκίου για ολόκληρο το έτος να ανέρχεται συνολικά σε τουλάχιστον 13,7 δισεκατομμύρια ευρώ, οδηγώντας σε μια ελαφρά αναβάθμιση της εκτίμησης εσόδων.

    Μετά την ανακοίνωση για έκτακτη εισφορά στις ιταλικές τράπεζες που θορύβησε τους επενδυτές, η Ιταλία έκανε πίσω, δίνοντας στις τράπεζες την δυνατότητα να διατηρήσουν τα κεφάλαια ως αποθεματικό αντί να πληρώσουν.

    Με βάση το νέο κυβερνητικό μέτρο, η UniCredit είπε ότι αποφάσισε να βάλει στην άκρη αποθεματικά 1,1 δισ. ευρώ.

    Οι περισσότερες ιταλικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της ηγέτιδας της αγοράς, Intesa Sanpaolo, αναμένεται να παραιτηθούν από την καταβολή του φόρου, ο οποίος θα μπορούσε να είναι επιζήμιος για τους μετόχους, και αντ’ αυτού να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους, ανέφεραν πηγές στο Reuters.

    Διαβάστε ακόμη:

    AXIA: Τα οφέλη για την Alpha Bank από το deal με τη UniCredit

    Αποκάλυψη: Το μυστικό ταξίδι του mr UniCredit στην Αθήνα – Τι είπαν Στουρνάρας, Ψάλτης και Orcel – Όλοι οι διάλογοι

    Andrea Orcel (UniCredit): Ένας πλούσιος τραπεζίτης – Σταθερά στο top 5 των πιο καλοπληρωμένων στην Ευρώπη



    ΣΧΟΛΙΑ