• Τράπεζες

    Andrea Orcel (UniCredit): Ένας πλούσιος τραπεζίτης – Σταθερά στο top 5 των πιο καλοπληρωμένων στην Ευρώπη

    Andrea Orcel, CEO UniCredit Bank

    Andrea Orcel, CEO UniCredit Bank


    Ο Andrea Orcel απασχολεί συχνά τους μετόχους αλλά και τα διεθνή μέσα λόγω των υψηλών μισθολογικών του απαιτήσεων. Από το 2021 ηγείται της Unicredit, της δεύτερης μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας με βάση τα έσοδά, και έχει φέρει ήδη σε δύσκολη θέση αρκετές φορές τους μετόχους με τις συχνές του αναφορές σε νέες αυξήσεις μισθού. Στο τέλος πάντως επικρατεί η πεποίθηση ότι ο διευθύνων σύμβουλος με τις ακριβές απαιτήσεις πρέπει να παραμείνει ικανοποιημένος.

    O Ιταλός βετεράνος τραπεζίτης με προηγούμενη εμπειρία στην UBS,  αν και έχει αναλάβει πάνω από δύο χρόνια τη διοίκηση της ιταλικής τράπεζας, παρουσίασε την πρώτη συμφωνία με την υπογραφή του τη Δευτέρα, με την εξαγορά του 9% που διατηρεί το TXΣ στην  Alpha Bank και του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της μονάδας της στη Ρουμανία.

    Νέα ώθηση στη μετοχή

    Ο Orcel σύμφωνα με το παρασκήνιο που μετέδωσαν οι FT βρισκόταν εδώ και αρκετό καιρό υπό πίεση να παρουσιάσει μία συμφωνία. Ο ίδιος πριν μερικούς μήνες είχε γνωστοποιήσει ότι βρίσκεται σε αναζήτηση ευκαιριών για να επεκτείνει την παρουσία της Unicredit σε αγορές που έχει επενδύσει ήδη.

    Ο ίδιος άλλωστε έχει συνδέσει το όνομά του με τον τομέα των συγχωνεύσεων και των εξαγορών κατά τη θητεία του στη UBS και την Merrill Lynch.

    Το πρώτο deal με την υπογραφή του έχει την ιδιαιτερότητα να είναι και η πρώτη επένδυση από άλλη ευρωπαϊκή τράπεζα σε ελληνική, εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια.

    H ανακοίνωση συνοδεύτηκε από τη θέση του Orcel να αυξήσει τα μερίσματα, θέτοντας ως στόχο της ιταλικής τράπεζας να διανείμει πάνω από 6,5 δισ. ευρώ στους μετόχους τους.

    Η μετοχή της τράπεζας εκτοξεύτηκε κάποια στιγμή πάνω από 2% στο χρηματιστήριο του Μιλάνου.

    Τον τελευταίο ένα χρόνο η μετοχή της Unicredit έχει εκτοξευτεί κατά 95% και κινείται στα 22 ευρώ από τα 11,42 ευρώ τον Νοέμβριο του 2022 με η τιμή της μετοχής της τα τελευταία δύο χρόνια να έχει υπεραποδόσει σε σχέσεις με τις άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες. Αυτό έπεισε και όσους μετόχους αντιδρούσαν στο να στηρίζουν τη νέα αύξηση στην αμοιβή του CEO κατά 30% για το 2023, εφόσον πετύχει τους στόχους.

    Ακριβές απαιτήσεις

    Οι μισθολογικές του απαιτήσεις έχουν απασχολήσει συχνά τους μετόχους αλλά και τα διεθνή μέσα, καθώς ο Ιταλός τραπεζίτης φημίζεται για την επιμονή του σε υψηλά μπόνους ως κίνητρο για τον ίδιο.

    Τον πρώτο χρόνο στη Unicredit οι συνολικές αποδοχές του ήταν 6,7 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου κι ενός μπόνους εγγραφής 4,8 εκατ. ευρώ, ένα από τα υψηλότερα πακέτα στην Ευρώπη και υπερδιπλάσιο του προκατόχου του Jean Pierre Mustier. Ο μισθός του τον κατέταξε στην πέμπτη θέση μεταξύ των πιο ακριβοπληρωμένων τραπεζιτών, με πρώτο τον Ralph Hamers, πρώην CEO της UBS.

    Οι συνολικές αποδοχές του για το 2022 ανήλθαν στα 7,5 εκατ. ευρώ, με τον Orcel σύμφωνα με το Bloomberg να κατατάσσεται στην τρίτη θέση, πίσω από την Ana Botin της ισπανικής Santander στη 1η θέση και τον Christian Sewing της Deutsche Bank στη 2η θέση.

    Για το 2023, ο Orcel αναμένεται να λάβει σταθερή αμοιβή 3,25 εκατ. ευρώ έναντι 2,5 εκατ. ευρώ πέρσι και αποζημίωση έως και 6,5 εκατ.. ευρώ εάν η τράπεζα υπερβεί τους στόχους του 2023.

    Αν όμως δεν ικανοποιήσει τις προσδοκίες,  η αποζημίωσή του για το τρέχον έτος θα περιοριστεί στα 4,25 εκατ. ευρώ.

    Ο σκληροτράχηλος τραπεζίτης

    Ο Andrea Orcel έχει αφήσει το δικό του αποτύπωμα στον τραπεζικό κλάδο ως ένας βετεράνος των συγχωνεύσεων και των εξαγορών. Κατά το πέρασμά του από τη Merrill Lynch και τη UBS αυξήθηκε η δραστηριότητα των M&A και οι ίδιες προσδοκίες υπήρχαν κι όταν ανέλαβε την Unicredit.

    Με τους μετόχους να είναι ήδη σε αναταραχή όταν ανακοινώθηκε το όνομά του αλλά και ο μισθός που ήταν διατεθειμένη η ιταλική τράπεζα να δώσει, προκαλώντας αντιδράσεις.

    Για αρκετό καιρό οι φήμες για μία εξαγορά της Monte dei Paschi οργίαζαν ως μία προφανή πρώτη κίνηση από την πλευρά του νέου διευθύνοντος συμβούλου.

    Ο Orcel είχε συγκεντρώσει όλα τα βλέμματα πάνω του όταν ανέλαβε τη Unicredit, καθώς το αγγλοσαξονικό του στυλ ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με την φιλοσοφία της ιταλικής τράπεζας.

    Σύμφωνα με τους FT, ο Orcel φημίζεται για τα εντατικά ωράρια τα οποία δουλεύει αυτός και οι υπάλληλοί του. Ξυπνούσε στις 5 το πρωί για να γυμναστεί και από τι 6 και μετά ξεκινούσε επίμονα τηλέφωνα στους υφιστάμενούς του.

    Από τη UBS, αποχώρησε από το 2018 με σκοπό να αναλάβει θέση στελέχους στην ισπανική Santander. Οι μισθολογικές του απαιτήσεις και η ευθεία σύγκρουση με την επικεφαλής Ana Botin τον άφησαν εκτός του τραπεζικού κλάδου για λίγα χρόνια μέχρι να αναλάβει την Unicredit.

    Πάντως ο Orcel δεν βγήκε χαμένος από την αποτυχία του deal με τη Santander. Έχει αποδείξει ότι διεκδικεί με πάθος τα χρήματα που του ανήκουν, με την υπόθεση να τρέχει ακόμα στα δικαστήρια και τον Ιταλό τραπεζίτη να διεκδικεί το 2019 112 εκατ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Euroxx για Alpha Bank: Πώς είδε τη συμφωνία με UniCredit – Τα οφέλη για τις δύο πλευρές

    ΤτΕ: 22,6 εκατ. τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα στο 8μηνο

    JP Morgan – UBS: Τι σημαίνει η συγχώνευση στη Ρουμανία και η στρατηγική συνεργασία στην Ελλάδα για UniCredit και Alpha Bank



    ΣΧΟΛΙΑ