• Τράπεζες

    AXIA: Τα οφέλη για την Alpha Bank από το deal με τη UniCredit

    Andrea Orcel (UniCredit), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank)

    Andrea Orcel (UniCredit), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank)


    Σημαντικά οφέλη για την Alpha Bank από τη στρατηγική συμμαχία με τη UniCredit τα επόμενα χρόνια «βλέπουν» οι αναλυτές της AXIA Ventures.

    Σε συνέχεια της ανακοίνωσης της πρότασης της UniCredit για την ελληνική τράπεζα, οι αναλυτές σημειώνουν πως, σύμφωνα με το μοντέλο τους, τα pro-forma κέρδη ανά μετοχή για την Alpha Bank αυξάνονται κατά +4%, με την απόδοση RoTE να αγγίζει το 11,3% το 2024, +52 μονάδες βάσης πάνω από τις προηγούμενες εκτιμήσεις τους.

    Παρότι η συναλλαγή προβλέπεται να μην έχει σημαντικό αντίκτυπο στην κερδοφορία, αναμένεται, σημειώνουν, να συνεισφέρει κατά προσέγγιση 75 μονάδες βάσης στον δείκτη CET1 του Ομίλου για το 2024, καθώς οι αναλυτές μειώνουν ταυτόχρονα τα σταθμισμένα ως προς τον κίνδυνο assets κατά περίπου 2 δισ., με περαιτέρω ανοδικό περιθώριο από την εμπορική συναλλαγή, ιδίως σε προμήθειες και άλλες συνέργειες που θα μπορούσαν να προκύψουν από την παρουσία που έχει η UniCredit σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Οι αναλυτές της AXIA επιβεβαιώνουν τη σύσταση αγοράς, με αμετάβλητη την τιμή στόχο στα 2 ευρώ.

    Τα οφέλη

    Κατά την άποψη των αναλυτών, η συμμαχία των δύο τραπεζών είναι μια στρατηγική κίνηση που αποφέρει βασικά οφέλη όπως:

    • Η δημιουργία του τρίτου μεγαλύτερου ομίλου στη Ρουμανία: Η συγχώνευση της Alpha Bank με τη UniCredit θα οδηγήσει στη δημιουργία του τρίτου μεγαλύτερου παίκτη στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά της Ρουμανίας, βάσει συνολικού ενεργητικού και δανείων 11% και 14% αντίστοιχα, σε μερίδιο αγοράς.
    • Περαιτέρω διείσδυση στις ασφάλειες και asset management: Η εμπορική συνεργασία μεταξύ της UniCredit και του κλάδου ασφάλισης ζωής της Alpha Bank, της AlphaLife, αντιπροσωπεύει μια πρόσθετη διείσδυση στους τομείς των ασφαλειών και της διαχείρισης περιουσίας, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση της Alpha Bank να εδραιώσει περαιτέρω την παρουσία και την ανάπτυξή της σε αυτούς τους βασικούς τομείς, δημιουργώντας παράλληλα νέες ευκαιρίες για δημιουργία αξίας.
    • Περαιτέρω γεωγραφική διαφοροποίηση: Η Alpha Bank θα επωφεληθεί από την παγκόσμια παρουσία της UniCredit, ιδίως στην παραγωγή προμηθειών, αλλά και από άλλες πιθανές συνέργειες που θα μπορούσαν να προκύψουν.
    • Αποεπένδυση ΤΧΣ: Η UniCredit ανακοίνωσε ότι υπέβαλε πρόταση στο ΤΧΣ για την απόκτηση του μεριδίου 9% που κατέχει αυτή τη στιγμή στην Alpha Bank. Εάν η διαδικασία δεν ολοκληρωθεί, η UniCredit έχει δεσμευτεί να αποκτήσει μερίδιο στην αγορά, έως και 5%. Αυτό δείχνει ότι η UniCredit βλέπει την Alpha Bank ως στρατηγικό εταίρο, σηματοδοτώντας την αρχή μιας μακροχρόνιας φιλίας.

    Η συμμαχία σε αριθμούς

    Αμετάβλητη κερδοφορία: Ο αντίκτυπος αυτής της συναλλαγής στα καθαρά έσοδα από τόκους είναι ελάχιστος, αλλά τα οδηγεί ελαφρώς χαμηλότερα καθώς αφαιρούνται τα καθαρά έσοδα από τόκους που θα συνεισέφερε η Alpha Bank Romania. Από την άλλη πλευρά, καθώς η Alpha Bank θα διατηρήσει μερίδιο 9,9%, οι αναλυτές υπολογίζουν σε ένα 10% των καθαρών εσόδων της νέας οντότητας ως έσοδα από συγγενείς εταιρείες, που ισοδυναμεί με 33-38 εκατ. ευρώ ετησίως. Υπολογίζουν επίσης σε κέρδη ανατίμησης της τάξης των 10 μονάδων βάσης (32 εκατ. ευρώ) που περιλαμβάνουν κεφαλαιακά κέρδη και κέρδη από συμφωνίες διανομής, καθώς και αρνητική ανακύκλωση συναλλάγματος και αρνητική απομείωση αξίας άυλων στοιχείων.

    Μείωση της κοστολογικής βάσης: Από την άποψη του κόστους, τα υποκείμενα κόστη, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αναλυτών, βελτιώνονται κατά 13% σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις τους, καθώς αφαιρείται το προσωπικό της Alpha Bank Romania και η αντίστοιχη επίδραση στα γενικά και διοικητικά έξοδα. Αυτό οδηγεί τους αναλυτές σε έναν βελτιωμένο λόγο κόστους προς εισόδημα pro-forma 39% (έναντι 43% προηγουμένως), ο οποίος είναι σαφώς εντός του guidance που δόθηκε στο Investor Day της Alpha Bank.

    Στρατηγική κίνηση που δείχνει περαιτέρω περιθώριο ανόδου: Η συγχώνευση των θυγατρικών στη Ρουμανία δημιουργεί τον τρίτο μεγαλύτερο παίκτη στην ταχέως αναπτυσσόμενη αυτή χώρα. Η εμπορική συνεργασία με την AlphaLife σηματοδοτεί ένα στρατηγικό βήμα μπροστά, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση της Alpha Bank για ανάπτυξη και δημιουργία αξίας και αποτελεί ευκαιρία για γεωγραφική διαφοροποίηση, με την παγκόσμια παρουσία της UniCredit να ανοίγει τον δρόμο για μια σειρά από συνέργειες.

    Η Alpha Bank διαπραγματεύεται για το 2024 με 0,55x P/TE, για RoTE που υπολογίζεται σε 10,9% για την ίδια χρονιά.

    Οι αλλαγές στις εκτιμήσεις των αναλυτών της AXIA

    Διαβάστε επίσης

    Επανέρχεται σε διαπραγμάτευση η μετοχή της Alpha Bank – Οι προβληματισμοί για το τίμημα και οι κινήσεις του ΤΧΣ

    Euroxx για Alpha Bank: Πώς είδε τη συμφωνία με UniCredit – Τα οφέλη για τις δύο πλευρές

    UBS: Τι αναφέρει για τις συμφωνίες UniCredit-Alpha Bank σε Ελλάδα και Ρουμανία



    ΣΧΟΛΙΑ