• Business

    Αποκάλυψη: Το μυστικό ταξίδι του mr UniCredit στην Αθήνα – Τι είπαν Στουρνάρας, Ψάλτης και Orcel – Όλοι οι διάλογοι

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης - Γιάννης Στουρνάρας (ΤτΕ) - Andrea Orsel, (UniCredit) - Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank)

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης – Γιάννης Στουρνάρας (ΤτΕ) – Andrea Orsel, (UniCredit) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank)


    Ο πύργος της UniCredit στο Μιλάνο, ένας ουρανοξύστης 31 ορόφων, με ύψος 231 μέτρων, είναι το ψηλότερο κτίριο της Ιταλίας και η έδρα της ομώνυμης τράπεζας, η οποία από χθες απασχολεί την ελληνική τραπεζική αγορά, μετά το deal με την Alpha Bank.

    Από εκεί ο επικεφαλής της τράπεζας, Andrea Orcel, ετοιμαζόταν για το ταξίδι στην Αθήνα που θα έκλεισε μια σημαντική συμφωνία.

    Όταν πριν από μερικές ημέρες ένα αεροπλάνο από το Μιλάνο έφτανε στην Αθήνα, κανείς δεν γνώριζε τον «μυστικό επισκέπτη». Ή μάλλον ελάχιστοι γνώριζαν ότι ο διευθύνων σύμβουλος της μεγάλης ιταλικής τράπεζας, Andrea Orcel, θα έφτανε στην Ελλάδα για να ολοκληρωθεί η πολύπλευρη συμφωνία με την Alpha Bank.

    Tο Mononews αποκαλύπτει σήμερα το παρασκήνιο του ταξιδιού του Ιταλού τραπεζίτη στην Αθήνα, τις συναντήσεις που είχε και πώς έκλεισε η μεγάλη συμφωνία με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Alpha Bank για τις εταιρείες στη Ρουμανία και την απόκτηση του 9% που κατέχει το ΤΧΣ στην τράπεζα.

    Μια συμφωνία που εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1 δισ. ευρώ και είναι η μεγαλύτερη επενδυτική κίνηση από το εξωτερικό στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

    Την επίσκεψη του Andrea Orcel είχε οργανώσει με απόλυτη μυστικότητα ο Βασίλης Ψάλτης, διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank.

    Μετά τη συνάντησή τους οι δύο τραπεζίτες πήγαν στο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος.

    Και πάλι με απόλυτη μυστικότητα, καθώς λίγοι γνώριζαν ποιος είναι ο υψηλός προσκεκλημένος, συνάντησαν τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα.

    Συνάντηση τριών ωρών

    Η συνάντηση των τριών ανδρών κράτησε περίπου μία ώρα και σ’ αυτήν οι κ.κ. Βασίλης Ψάλτης και Andrea Orcel ξεδίπλωσαν στον Έλληνα κεντρικό τραπεζίτη το σχέδιο τους.

    «Έχουμε συμφωνήσει με τον Andrea Orcel να πάρει το 9% που έχει το ΤΧΣ στην τράπεζα η UniCredit», είπε ο Βασίλης Ψάλτης, στον Γιάννη Στουρνάρα.

    Και του ανέπτυξε το σχέδιο τους που περιελάμβανε βεβαίως και τις θυγατρικές στη Ρουμανία.

    «Οι δύο μας έχουμε δουλέψει πάνω στο σχέδιο, στις λεπτομέρειες του και έχουμε καταλήξει», είπε ο κ. Ψάλτης, υπογραμμίζοντας την απόλυτη εχεμύθεια που χαρακτήρισε τις κινήσεις των δύο CEO’s.

    Δούλεψαν για περισσότερο από δύο μήνες πάνω στη συμφωνία η οποία «πάτησε» πάνω στη συναλλαγή για τη Ρουμανία και «επεκτάθηκε»» στην απόκτηση του 9% που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Alpha Bank.

    Είναι χαρακτηριστικό –όπως οι ίδιοι ανέφεραν στον Διοικητή- ότι δεν είχαν ενημερώσει για το σχέδιο τους ούτε τα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών τους. Ούτε καν τον «ιδιοκτήτη» των μετοχών της Alpha Bank, το ΤΧΣ.

    Και οι δύο, αλλά και ο κεντρικός τραπεζίτης, ζήτησαν απόλυτη εχεμύθεια. Να μην διαρρεύσει το σχέδιο. Και φυσικά είχαν τη διαβεβαίωση ότι θα τηρείτο το μυστικό του σχεδίου μέχρι να το ανακοινώσουν οι ίδιοι, κάτι που έγινε χθες το πρωί.

    Εξάλλου ο Γιάννης Στουρνάρας ευθύς εξ’  αρχής, αντιλαμβανόμενος τις ανάγκες των καιρών, θεωρούσε πως θα ήταν προς τη θετική κατεύθυνση να ενδιαφερθούν μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες για τα ποσοστά του ΤΧΣ.

    Όπως και έγινε.

    Το ραντεβού στο Μαξίμου

    Το μεγάλο deal, βεβαίως έπρεπε να λάβει το τυπικό πράσινο φως και από την κυβέρνηση. Για το λόγο αυτό λίγες ώρες αργότερα στο Μέγαρο Μαξίμου έγινε η μυστική συνάντηση των τραπεζιτών με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

    Κοινωνοί των κινήσεων αυτών φέρεται να ήταν τόσο ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, όσο και ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης. Αργότερα πάντως τις σχετικές συζητήσεις πληροφορήθηκε και ο επικεφαλής του ΤΧΣ, Ηλίας Ξηρουχάκης.

    Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Πατέλης
    Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Πατέλης

    Η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου έγινε σε εξαιρετικό κλίμα και η αποδοχή μιας πρότασης από σημαντικό τραπεζικό παράγοντα του εξωτερικού, βρήκε ενθουσιώδη αποδοχή.

    Αλλωστε, ο Κ. Μητσοτάκης συνδύαζε αυτή τη μεγάλη τραπεζική κίνηση με την αναβάθμιση της Ελλάδας από την S&P που έγινε την Παρασκευή.

    Το timing ήταν ιδανικό. Μια μεγάλη συμφωνία με φόντο την επενδυτική βαθμίδα, θα έδινε σήμα στο εξωτερικό ότι η ελληνική οικονομία άλλαξε σελίδα.

    Κι αυτό ακριβώς τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης στο μυστικό αυτό ραντεβού.

    Οι εξελίξεις είχαν δρομολογηθεί. Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank δέχθηκε τα συγχαρητήρια όλων για τη δουλειά που είχε γίνει τις προηγούμενες εβδομάδες και μάλιστα σε κλίμα απόλυτης εμπιστευτικότητας.

    Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο Βασίλης Ψάλτης είχε ενημερώσει το ΤΧΣ –το προηγούμενο διάστημα- ότι υπάρχει ενδιαφέρον από το εξωτερικό για την απόκτηση του 9%, χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένα ονόματα.

    Τότε αυτή η πληροφορία είχε διαψευσθεί και από την Alpha Bank και από το ΤΧΣ. Ενώ από το βήμα της ΓΣ της τράπεζας είχε επίσης αναφερθεί στο ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για την απόκτηση του ποσοστού.

    Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, δύσκολα θα υπάρξει αντιπροσφορά από άλλον επενδυτή –δεδομένου ότι η διαδικασία είναι ανοικτή– για να αποκτήσει το 9%.

    Και υπογραμμίζουν πως «το μπαλάκι είναι στα χέρια του ΤΧΣ».

    «Είναι ένα μεγάλο deal αυτό με την Alpha Bank με την UniCredit», αναφέρει στο mononews.gr πηγή που παρακολουθεί τις εξελίξεις και σημειώνει με έμφαση: Είναι μία σημαντική συμφωνία, οι ελληνικές τράπεζες «σπάνε» τα σύνορα της επαρχίας και μπαίνουν και πάλι με αξιώσεις στα διεθνή τραπεζικά δρώμενα.

    Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι, όπως έλεγαν οι ίδιες πηγές, εξαιρετική εντύπωση άφησε στην Ελλάδα ο επικεφαλής της ιταλικής τράπεζας, Andrea Orcel. Πρόκειται για έναν από τους πιο γνωστούς ευρωπαίους τραπεζίτες. Γεννημένος στη Ρώμη πριν από 60 χρόνια, ήταν επί σειρά ετών στέλεχος στην UBS. «Πρόκειται για έναν κοσμοπολίτη banker, ένα ανοιχτό πνεύμα, που έρχεται να δώσει ευρωπαϊκό αέρα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα», έλεγαν χαρακτηριστικά.

    Διαβάστε επίσης:

    JP Morgan – UBS: Τι σημαίνει η συγχώνευση στη Ρουμανία και η στρατηγική συνεργασία στην Ελλάδα για UniCredit και Alpha Bank

    Andrea Orcel (Unicredit) για Alpha Bank: Είναι η καλύτερη συμμαχία που θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει

    Στουρνάρας για deal Alpha με UniCredit: Αντανακλά την αυξημένη αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας



    ΣΧΟΛΙΑ