• Τράπεζες

    Τράπεζα Πειραιώς – Ψάχνοντας τον επενδυτή του Dory

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Τράπεζα Πειραιώς: Συμφωνία με την Blantyre Capital για τη διαχείριση επιλεγμένων μη κύριων συμμετοχών

    Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζας Πειραιώς


    Τη Δευτέρα αναμένονται οι δεσμευτικές προσφορές για το πακέτο των ναυτιλιακών δανείων «Dory» της Τράπεζας Πειραιώς.

    Αν και η τράπεζα έχει δεχθεί τέσσερις μη δεσμευτικές προσφορές από τον περασμένο Ιούλιο, το πιθανότερο είναι, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, το πακέτο των 600 εκατ ευρώ ναυτιλιακών δανείων να περάσει στην Davidson Kempner (D.K), η οποία απέκτησε και το πρώτο πακέτο ναυτιλιακών δανείων που έβγαλε προς πώληση η Τράπεζα Πειραιώς, το project Nemo.

    Ωστόσο μη δεσμευτικές προσφορές έχουν καταθέσει και οι Fortress, Entrust και Cross Ocean.

    Για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών δόθηκε μικρή παράταση, για τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου, αντί για σήμερα. Σε κάθε περίπτωση η  συναλλαγή της πώλησης, θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει γίνει προς τους επενδυτές.

    Το project Dory, με όνομα εμπνευσμένο από την ταινία κινουμένων σχεδίων «ψάχνοντας τη Ντόρι» που ήταν και η συνέχεια του «ψάχνοντας τον Νέμο», περιλαμβάνει –σύμφωνα με πληροφορίες- δάνεια 12 ναυτιλιακών εταιρειών ελληνικών συμφερόντων.

    Τα δάνεια αυτά που βγαίνουν «στο σφυρί» συνοδεύονται από ενέχυρα –σε πλοία-, των οποίων η αξία υπολογίζεται από ανεπίσημες πηγές ότι κινείται στην περιοχή των 250 εκατ. ευρώ ή και ακόμη χαμηλότερα.

    Όπως έχει γράψει το mononews,  το  μεγαλύτερο κομμάτι από το προς πώληση «πακέτο» Dory έχει «κληροδοτηθεί» στην Τράπεζα Πειραιώς από παλαιότερες απορροφήσεις τραπεζών. Ανάμεσα στα προς εκποίηση ναυτιλιακά δάνεια των 12 εταιρειών, συγκαταλέγονται σύμφωνα με πληροφορίες κι εκείνα των εφοπλιστών Πέτρου Παππά, Θόδωρου Βενιάμη και Δημήτρη Κροντηρά. Όπως επίσης και εταιρειών συμφερόντων των Αγαπητού και Θεοδώρου.

    Το «Dory» είναι το δεύτερο πακέτο ναυτιλιακών δανείων που έχει βγάλει προς πώληση η Πειραιώς. Είχε προηγηθεί το project Nemo με ναυτιλιακά δάνεια αξίας 803 εκατ. ευρώ. Νικητής του διαγωνισμού ήταν τότε η Davidson Kempner με ένα τίμημα, που κατά πληροφορίες της αγοράς κινήθηκε στα επίπεδα του 40% της ονομαστικής αξίας των δανείων.

    Και το project Dory είναι  ενταγμένο στη στρατηγική της τράπεζας Πειραιώς, που προχωρά στην δραστική αντιμετώπιση των προβληματικών και «κόκκινων» δανείων.

    Στόχος της τράπεζας είναι να περιορίσει τον  δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων  της στο  10% στο τέλος του πρώτου τριμήνου 2022 και υλοποιεί σειρά ενεργειών, με τιτλοποιήσεις και πωλήσεις καθυστερούμενων οφειλών, προκειμένου να το πετύχει.

    Διαβάστε επίσης

    Project Dory: Ποια είναι τα 4 funds που διεκδικούν τα ναυτιλιακά δάνεια των 650 εκατ. ευρώ από την Πειραιώς

    Μεγάλου: Η Τράπεζα Πειραιώς διευρύνει το πρόγραμμα Project Future σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου

    Τραπεζα Πειραιώς: Υπογράφηκαν οι οριστικές συμφωνίες με Intrum και Serengeti για τις ομολογίες του Sunrise II



    ΣΧΟΛΙΑ