• Τράπεζες

    Project Dory: Ποια είναι τα 4 funds που διεκδικούν τα ναυτιλιακά δάνεια των 650 εκατ. ευρώ από την Πειραιώς

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Project Dory: Ποια είναι οι 4 fund που διεκδικούν τα ναυτιλιακά δάνεια των 650 εκατ. ευρώ από την Πειραιώς


    Η Dory είναι ένα μπλε ψαράκι με κίτρινα πτερύγια και εξασθενημένη μνήμη, που το πρωτογνώρισαν οι σινεφίλ πριν από οκτώ χρόνια, στην ταινία κινουμένων σχεδίων της Disney «Ψάχνοντας τον Nemo». Ψαράκι κι αυτό… Mε τα δύο αυτά ονόματα «βαφτίστηκαν» τα «πακέτα» παραχώρησης (αθετημένων και μη) ναυτιλιακών δανείων της τράπεζας Πειραιώς. Το project με την κωδική ονομασία Nemo ολοκληρώθηκε πρόπερσι, ενώ από τις αρχές του περασμένου Ιουλίου τρέχουν οι διαδικασίες για την εκχώρηση του Dory.

    Πρόκειται για μια δεύτερη σειρά ναυτιλιακών δανείων, τα περισσότερα από τα οποία δεν εξυπηρετούνται, ενώ υπάρχουν και ορισμένα τα οποία θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως εξυπηρετούμενα. Η αρχική αξία των δανείων, που αφορούν 12 ναυτιλιακές εταιρείες, είναι 650 εκατ. ευρώ. Τα εν λόγω δάνεια που βγαίνουν «στο σφυρί» συνοδεύονται από ενέχυρα, των οποίων η αξία υπολογίζεται από ανεπίσημες πηγές ότι κινείται στην περιοχή των 250 εκατ. ευρώ ή και ακόμη χαμηλότερα.

    Μετά από την αρχική φάση διερεύνησης του ενδιαφέροντος, προκρίθηκαν τέσσερις «μνηστήρες» οι οποίοι και κατέθεσαν προ ημερών μη δεσμευτικές προσφορές για το project Dory. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι διεκδικητές του «πακέτου»  εκχώρησης των ναυτιλιακών δανείων είναι τα funds των Davidson Kempner (D.K), Fortress, Entrust και Cross Ocean.

    Στις 18 Νοεμβρίου οι δεσμευτικές προσφορές

    Aνάμεσα από αυτούς τους τέσσερις «μνηστήρες» θα προκύψει και ο νικητής του διαγωνισμού, στη διάρκεια της δεύτερης και τελικής φάσης. Η οποία θα αφορά την υποβολή δεσμευτικών, αυτή τη φορά, προσφορών που έχει οριστεί να κατατεθούν στις 18 Νοεμβρίου. Έτσι ώστε μέχρι το τέλος του έτους να έχει ολοκληρωθεί το deal.

    Ένα deal ενταγμένο στη στρατηγική της τράπεζας Πειραιώς, που υλοποιεί τη δραστική αντιμετώπιση των προβληματικών και «κόκκινων» δανείων. Στοιχείο συστατικό στην εν γένει αναπτυξιακή της πορεία, που έχει χαράξει για την «επόμενη μέρα».

    Το μεγαλύτερο κομμάτι από το προς πώληση «πακέτο» Dory έχει «κληροδοτηθεί» στην Πειραιώς από παλαιότερες απορροφήσεις τραπεζών. Ανάμεσα στα προς εκποίηση ναυτιλιακά δάνεια των 12 εταιρειών, συγκαταλέγονται σύμφωνα με πληροφορίες κι εκείνα των εφοπλιστών Πέτρου Παππά, Θόδωρου Βενιάμη και Δημήτρη Κροντηρά. Όπως επίσης και εταιρειών συμφερόντων των Αγαπητού και Θεοδώρου.

    Όλα αυτά όμως χωρίς να είναι κάτι επισήμως ξεκάθαρο για την «ταυτότητα» των οφειλών. Αν δηλαδή πρόκειται για αθετημένα δάνεια ή όχι.

    Πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, τα υπόλοιπα προς πώληση δάνεια αφορούν μικρότερου βεληνεκούς εταιρείες.

    Στο project Nemo το οποίο και προηγήθηκε η αξία των ναυτιλιακών δανείων που πουλήθηκαν ήταν 803 εκατ. ευρώ. Νικητής του διαγωνισμού ήταν τότε η Davidson Kempner με ένα τίμημα, που κατά πληροφορίες της αγοράς κινήθηκε στα επίπεδα του 40% της ονομαστικής αξίας των δανείων.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς): Χρηματοδοτήσεις άνω των 10 δισ. ευρώ σε τέσσερις τομείς της οικονομίας

    Χρήστος Σταϊκούρας: Πώς θα κάνουμε 100 χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις bankable ξανά

    Ράπανος: Επιδιώκουμε να δώσουμε δάνεια αλλά δεν μπορούμε να παραβούμε τους βασικούς κανόνες



    ΣΧΟΛΙΑ