• Τράπεζες

    Στα €16 δισ. ο στόχος για τα «κόκκινα» δάνεια το 2022 – Επέκταση του Ηρακλή και bad bank για να φτάσουμε στα ευρωπαϊκά επίπεδα

    Τάσος Πανούσης

    Τάσος Πανούσης, CEO της doValue και πρόεδρος του Συνδέσμου των Εταιρειών Διαχείρισης


    Στα 16 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα μειωθεί το στοκ των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τέλος του 2022, σύμφωνα με τα σχέδια που έχουν υποβάλει οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στον SSΜ. Από αυτά το 65%-70% θα προέλθει από τιτλοποιήσεις, ενώ το υπόλοιπο 30%-35% από ρευστοποιήσεις και διαγραφές δανείων, οδηγώντας σε μονοψήφιο επίπεδο το δείκτη NPEs στο τέλος της περιόδου.

    Τα στοιχεία παρουσίασε διευθύνων σύμβουλος της doValue και πρόεδρος της ΕΔΑΔΠ κ. Τάσος Πανούσης μιλώντας πριν από λίγο σε συνέδριο για το «NPL Investing and Management» που διοργάνωσε το DDC Financial Group.

    Με βάση τα σχέδια που έχουν υποβληθεί στον SSM, η κρίση θα αφήσει πίσω της μιας νέα γενιά κόκκινων δανείων ύψους 5-7 δισ. ευρώ, καθώς δάνεια ύψους 26 δισ. ευρώ 400.000 νοικοκυριών και επιχειρήσεων έχουν μπει σε καθεστώς αναστολής πληρωμών. Όπως υπογράμμισε ο κ. Πανούσης οι πρώτες ενδείξεις για την συμπεριφορά αυτών των δανείων είναι ενθαρρυντικές δημιουργώντας σχετική αισιοδοξία για τις επερχόμενες τιτλοποιήσεις.

    Το βάρος τόσο από την πλευρά των τραπεζών όσο και από την πλευρά των servicers θα δοθεί στην αξιοποίηση του προγράμματος «Γέφυρα», στο οποίο έχουν μέχρι σήμερα ενταχθεί 150.000 οφειλέτες για δάνεια ύψους 10 δις ευρώ καθώς και στη επάνοδο αυτών των δανείων σε καθεστώς πλήρους αποπληρωμής, μέσω της σταδιακής επαναφοράς της δόσης.

    Στο συνέδριο το σύνολο των ομιλητών συμφώνησε ότι η προοπτική δημιουργίας ενός σχήματος με τη μορφή Asset Management Scheme, δηλαδή μια bad bank, όπως έχει προτείνει η ΤτΕ μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά στο ήδη υπάρχον σχήμα του Ηρακλή, στο οποίο συνολικά θα ενταχθούν δάνεια 28 δις ευρώ. Η επέκταση του Ηρακλή έτσι ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν νέες τιτλοποιήσεις είναι στο τραπέζι και συζητείται με δεδομένη την αύξηση των NPEs λόγω covid αλλά και το γεγονός ότι ο δείκτης των NPEs παρά τις προσπάθειες των τραπεζών θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με το μέσο ευρωπαϊκό όρο.

    Ο κ. Ηλίας Πλασκοβίτης από την πλευρά της ΤτΕ εξήγησε ότι η πρόταση για τη δημιουργία μιας bad bank θα συμβάλλει στη μείωση των κόκκινων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό που είναι και ο στόχος για την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των ελληνικών τραπεζών. Στα καινοτόμα χαρακτηριστικά της πρότασης είναι ότι αντιμετωπίζει το πρόβλημα της υποχρέωσης που έχει το δημόσιο έναντι των τραπεζών σε σχέση με τον αναβαλλόμενο φόρο, επιτρέποντας στις τράπεζες να συμψηφίζουν σταδιακά την εγγύηση που θα λάβουν από το δημόσιο με το DTC σε βάθος πενταετίας.



    ΣΧΟΛΙΑ