• Τράπεζες

    S&P: Υποβάθμισε την αξιολόγηση της First Republic Bank από Α- σε ΒΒ+

    s&p


    Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της First Republic Bank προχώρησε η  S&P Global Ratings εν μέσω ανησυχίας ότι οι πελάτες αποσύρουν τις καταθέσεις τους από αυτή, παρά τη δέσμευση των αμερικανικών ρυθμιστικών αρχών για υποστήριξη στον τραπεζικό τομέα.

    Η πιστοληπτική ικανότητα της τράπεζας με έδρα την Καλιφόρνια μειώθηκε σε BB+ από Α- με την προοπτική να παραμένει αρνητική, σύμφωνα με δήλωση της S&P την Τετάρτη. Περαιτέρω υποβαθμίσεις είναι πλέον πιθανές, καθώς ο οίκος ανέφερε κινδύνους σχετικά με πρόσθετες εκροές καταθέσεων, παρά τις πρόσφατες κινήσεις της τράπεζας να ενισχύσει τη δανειακή της ικανότητα.

    «Η επιχειρηματική θέση της τράπεζας θα υποφέρει μετά τις ασταθείς διακυμάνσεις της τιμής της μετοχής της και την αυξημένη προσοχή των μέσων ενημέρωσης γύρω από την αστάθεια των καταθέσεων», έγραψαν οι αναλυτές της S&P, Nicholas Wetzel και Rian Pressman. «Η επιχειρηματική της σταθερότητα έχει αποδυναμωθεί καθώς οι αντιλήψεις της αγοράς για την πιστοληπτική της ικανότητα έχουν μειωθεί».

    Οι μετοχές της First Republic σημειώνουν νέες ισχυρές απώλειες την Τετάρτη, τις μεγαλύτερες από κάθε άλλη μετοχή του S&P 500. Παράλληλα, πολλές ακόμα μετοχές από περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ υποχωρούν, στον απόηχο της κατάρρευσης της μετοχής της Credit Suisse στην Ευρώπη.

    Η S&P αναμένει ότι πως η τράπεζα θα αυξήσει τη  χρηματοδότηση από την αγορά (Wholesale funding) μετά τις καταρρεύσεις της Silvergate Capital, της Silicon Valley Bank της SVB Financial Group και της Signature Bank. Η κίνηση πρόκειται να χτυπήσει τόσο το περιθώριο επιτοκίου όσο και την κερδοφορία, έγραψαν οι αναλυτές.

    «Η συνολική κερδοφορία της First Republicς είναι περισσότερο σταθμισμένη προς το καθαρό εισόδημα από τόκους σε σχέση με τις περισσότερες περιφερειακές τράπεζες, καθώς τα έσοδα από προμήθειες (κυρίως αμοιβές που σχετίζονται με τη διαχείριση περιουσίας) είναι λιγότερα από το 20% του συνολικού κέρδους», πρόσθεσαν.

    Διαβάστε επίσης

    Wall Street: Ισχυρές πιέσεις στον απόηχο της κατάρρευσης της Credit Suisse – Βουτιά για πετρέλαιο, στον χρυσό στρέφονται οι επενδυτές

    Citi: Τι σημαίνει η κατάρρευση της SVB για την ΕΚΤ και τις ευρωπαϊκές τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ