• ΑΓΟΡΕΣ

    Citi: Τι σημαίνει η κατάρρευση της SVB για την ΕΚΤ και τις ευρωπαϊκές τράπεζες

    • NewsRoom
    Beata Manthey, Citi

    Beata Manthey, Citi


    Η χρεοκοπία της Silicon Valley Bank έχει διαχυθεί στην ευρωπαϊκή αγορά μετοχών, με τις τραπεζικές μετοχές να υποχωρούν κατά 9% από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, εξηγεί η Citi και η Beata Manthey. Μετά το πρόσφατο απότομο ράλι των ευρωπαϊκών μετοχών, υπήρχαν οι προϋποθέσεις για αποκόμιση κερδών.

    Οι τοποθετήσεις στον Euro Stoxx 50 έχουν ήδη διαλυθεί σε καθαρές βραχυπρόθεσμες θέσεις, αν και οι τοποθετήσεις στις ευρωπαϊκές τράπεζες παραμένουν καθαρές θέσεις αγοράς και είναι ευάλωτες σε περαιτέρω βραχυπρόθεσμη αδυναμία.

    Οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα συνεχίσουν λογικά να υπεραποδίδουν έναντι των ομοειδών τους στις ΗΠΑ μεσοπρόθεσμα, δεδομένου του discount με το οποίο διαπραγματεύονται και της άποψης των αναλυτών της Citi ότι τα θεμελιώδη μεγέθη παραμένουν σταθερά και καλά απομονωμένα από τους κινδύνους που σχετίζονται με τη SVB.

    Η μεταβλητότητα στον τραπεζικό κλάδο έρχεται ενόψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ αυτή την εβδομάδα, όπου συνεχίζουμε να αναμένουμε αύξηση κατά 50 μ.β., αναφέρει η τράπεζα.

    Η κρίση της SVB φτάνει στην Ευρώπη

    Η αποτυχία της Silicon Valley Bank (SVB) έχει πλήξει τις ευρωπαϊκές μετοχές. Ο Euro Stoxx 50 έχει υποχωρήσει κατά 3% από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, με τις τράπεζες να υποχωρούν σχεδόν 9%. Μετά από ένα ράλι 32% στις ευρωπαϊκές μετοχές από τα τέλη Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους, υπήρχαν ήδη οι προϋποθέσεις για την αποκόμιση κερδών.

    Η τοποθέτηση στον Euro Stoxx 50 έχει ήδη διαλυθεί σε καθαρές θέσεις πώλησης, αλλά η τοποθέτηση παραμένει σχετικά εκτεταμένη στις ευρωπαϊκές τράπεζες.

    Το σημερινό επίπεδο τοποθέτησης υποδηλώνει αμετάβλητες επιδόσεις στις ευρωπαϊκές τράπεζες κατά τους επόμενους 3 μήνες, αν και μια μετακίνηση σε ουδέτερη θέση θα σήμαινε άλλη μια πτωτική τάση κατά περίπου 5% βραχυπρόθεσμα.

    Εξακολουθεί να προτιμά τις ευρωπαϊκές τράπεζες έναντι των ομοειδών των ΗΠΑ

    «Παραμένουμε υπερεπενδεδυμένοι στις ευρωπαϊκές τράπεζες και πιστεύουμε ότι θα πρέπει να υπεραποδώσουν έναντι των ομοειδών των ΗΠΑ», εκτιμά η αμερικανική τράπεζα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι: (1) οι αναλυτές για τις ευρωπαϊκές τράπεζες βλέπουν περιορισμένο read through από την SVB, (2) οι ευρωπαϊκές τράπεζες συνεχίζουν να διαπραγματεύονται με discount σε σχέση με τις ομοειδείς των ΗΠΑ και (3) οι ευρωπαϊκές τράπεζες συνεχίζουν να βλέπουν ισχυρές ανοδικές αναθεωρήσεις των κερδών ανά μετοχή (EPS), ενώ τα κέρδη των ΗΠΑ θα μπορούσαν να υποστούν πιέσεις καθώς οι καταθέσεις αναζητούν εναλλακτικές λύσεις υψηλότερου εισοδήματος.

    Οι επιπτώσεις στις επιλογές της ΕΚΤ

    Η μεταβλητότητα στον τραπεζικό τομέα έρχεται ενόψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ αυτήν την εβδομάδα και της συνεδρίασης της Fed την επόμενη εβδομάδα, με τις αγορές να τιμολογούν χαμηλότερα τερματικά επιτόκια εν μέσω ανησυχιών για χρηματοπιστωτική αστάθεια.

    Οι οικονομολόγοι της Citi αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης και η Fed κατά 25 μονάδες βάσης.

    «Πιστεύουμε ότι η αγορά θα μπορούσε να επικεντρωθεί όλο και περισσότερο στους κινδύνους ύφεσης και στα θεμελιώδη μεγέθη. Ανησυχούμε για τις ακριβές κυκλικές μετοχές με επιδεινούμενη δυναμική EPS που δεν έχουν τιμολογήσει μια πτώση των κερδών», καταλήγει η Citi.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Σφυροκόπημα στις τράπεζες και βουτιά πάνω από 8% μετά την κατάρρευση της μετοχής της Credit Suisse



    ΣΧΟΛΙΑ