• Τράπεζες

    Pacific West-Western Alliance: Βουτιά 50% για τις μετοχές τους-Σενάρια πώλησης για τη διάσωση των αμερικανικών τραπεζών

    • NewsRoom
    Wall Street


    Σε αναζήτηση σωσιβίου βρίσκονται δύο περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ, οι οποίες είδαν τις μετοχές τους να βυθίζονται στο άνοιγμα της Wall Street.

    Η PacWest και η Western Alliance βρίσκονται στο μικροσκόπιο των επενδυτών, ύστερα από την κατάρρευση της First Republic πριν λίγες ημέρες. Το εξαντλητικό sell off στις μετοχές τους συνεχίστηκε και την Πέμπτη με τις τράπεζες να χάνουν πάνω από 50%.

    Σύμφωνα με τους FT, η Pacific West έδωσε εντολή στην επενδυτική τράπεζα Piper Sandler να τη βοηθήσει να διερευνήσει στρατηγικές επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης.

    Αντίστοιχα, η Western Alliance εξετάζει κι αυτή με τη σειρά της στρατηγικές επιλογές μεταξύ των οποίων και την πώληση μέρους ή του συνόλου των δραστηριοτήτων της, όπως ανέφεραν λίγο νωρίτερα οι FT.

    Η είδηση οδήγησε σε βαθύτερη πτώση τη μετοχή της Western Alliance, με την τράπεζα λίγο αργότερα να διαψεύδει και να περιορίζει σε μικρό βαθμό τις απώλειές της.

    Ο τραπεζικός δείκτης KBW BANK index που εξετάζει 20 μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ, υποχώρησε ακόμα και 5,3%.

    Η αγωνία των επενδυτών για την αντοχή του τραπεζικού συστήματος ξύπνησε τις μνήμες του περασμένου Μαρτίου, όταν μετά τη κατάρρευση τριών αμερικανικών τραπεζών, οι δείκτες βυθίστηκαν και ο αμερικάνικος τραπεζικός δείκτης έχασε πάνω από 10% μέσα σε μία εβδομάδα.

    Οι μικρότερες τράπεζες είναι αυτές που δέχονται ισχυρές πιέσεις υπό το βάρος της αλματώδους αύξησης των επιτοκίων και οι προσπάθειές τους να καθησυχάσουν επενδυτές και καταθέτες πέφτουν στο κενό. Οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι ακόμα και στις περιπτώσεις όπου οι τράπεζες δεν έχουν υποστεί σημαντικές εκροές στις καταθέσεις τους.

    Ούτε ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ κατάφερε να κάνει την ανησυχία να υποχωρήσει όταν είπε ότι οι ρυθμιστικές αρχές βρίσκονται κοντά στον περιορισμό της κρίσης. Αντίθετα, την τροφοδότησε καθώς παραδέχθηκε στην ομιλία του ότι δεν έχει λάβει ακόμα απόφαση αν θα συνεχιστεί ο κύκλος της νομισματικής σύσφιξης με νέες αυξήσεις επιτοκίων.



    ΣΧΟΛΙΑ