• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Ισχυρές πιέσεις στον απόηχο της κατάρρευσης της Credit Suisse – Βουτιά για πετρέλαιο, στον χρυσό στρέφονται οι επενδυτές

    • NewsRoom
    Χρηματιστές στη Wall Street


    Σε αρνητικό έδαφος επιστρέφει απότομα η Wall Street, παρασυρόμενη από το βαρύ κλίμα που επικρατεί στις ευρωαγορές μετά την κατάρρευση της μετοχής της Credit Suisse η οποία παρασύρει τον τραπεζικό κλάδο.

    Λίγο πριν τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας από το άνοιγμα της αγοράς, ο Dow Jones κινείται στις 31.708,29 μονάδες με απώλειες -1,39%,  ο S&P 500 στις 3.868,30 μονάδες με πτώση -1,30% ενώ ο Nasdaq υποχωρεί στις 11.308,98 μονάδες με απώλειες -1,04%.

    Η πτώση της μετοχής της Credit Suisse, η οποία αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για τον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό τομέα, ήρθε μετά τη δήλωση του Σαουδάραβα μεγαλομετόχου της ότι δεν θα παράσχει επιπλέον κεφαλαιακή ενίσχυση στην ελβετική τράπεζα. Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Credit Suisse Axel Lehmann δήλωσε ότι η κρατική βοήθεια «δεν είναι θέμα» για την τράπεζα, η οποία προσπαθεί να ενισχύσει την εμπιστοσύνη μεταξύ πελατών, επενδυτών και ρυθμιστικών αρχών μετά από μια σειρά σφαλμάτων.

    Οι επενδυτές ήταν ήδη επιφυλακτικοί με τον κλάδο μετά την πρόσφατη κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SIVB) και της Signature Bank (SBNY) και την βουτιά των μετοχών των μικρομεσαίων αμερικανικών περιφερειακών τραπεζών.

    Oι 1o από τους 11 κλάδους του S&P διαπραγματεύονταν στο κόκκινο, με αυτόν της ενέργειας να κινείται με απώλειες 4% ενώ αυτός του χρηματοοικονομικού τομέα με πτώση άνω του 3%. Μοναδικός δείκτης με οριακή άνοδο είναι αυτός των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.

    Πριν από το άνοιγμα της αγοράς στη Νέα Υόρκη, οι επενδυτές είδαν την έκθεση του δείκτη τιμών παραγωγού (PPI) για τον Φεβρουάριο να δείχνει  πτώση -0,1% σε επίπεδο μήνα, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο 0,3%. Σε ετήσια βάση, αυξήθηκε κατά 4,6%, πολύ χαμηλότερα από το 5,4% που ανέμεναν οι αναλυτές. Την ίδια ώρα, οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν ελαφρώς περισσότερο από το αναμενόμενο τον Φεβρουάριο κατά -0,4% σε επίπεδο μήνα, έναντι αναμενόμενης πτώσης -0,3%.

    Οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν την Τετάρτη. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου (US10Y) μειώθηκε κατά 17 μονάδες βάσης στο 3,47%, ενώ η απόδοση του 2ετούς (US2Y) ήταν χαμηλότερη κατά 37 μονάδες βάσης στο 3,86%.

    Ποιες μετοχές ξεχωρίζουν

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τις ισχυρότερες απώλειες σημειώνουν οι τραπεζικές Goldman Sachs (-4,72%) και  JPMorgan (-4,41%), ενώ στο -3,92% κινείται και η American Express. Στο -4,1% κινείται επίσης η μετοχή της Boeing.

    Οι τραπεζικές μετοχές στις ΗΠΑ σημειώνουν ξανά νέες απώλειες με την First Republic να είναι ξανά η μετοχή που δέχεται τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των τίτλων του S&P 500, υποχωρώντας κατά -13,26%. Η Wells Fargo  υποχωρεί κατά 3,36%, η Citi κατά 5% ενώ η BofA κατά 2,2%.

    Εμπορεύματα

    Η αδυναμία του τραπεζικού κλάδου και η πτώση των αποδόσεων των ομολόγων αλλά και του δολαρίου, στρέφει ξανά τους επενδυτές σε ασφαλέστερες κινήσεις, με το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσό να σημειώνει νέα άνοδο.

    Ειδικότερα, το συμβόλαιο Απριλίου του χρυσού κινείται στα 1,925,6 δολάρια η ουγγιά, σημειώνοντας άνοδο 0,77%.

    Αντίθετα, πτωτικά κινούνται για μια ακόμα ημέρα οι τιμές του πετρελαίου, με το WTI Απριλίου να υποχωρεί αυτή την ώρα κάτω από τα 70 δολάρια, στα 68,6 δολάρια το βαρέλι (-3,72%), ενώ το Brent Μαΐου να κινείται στα 74,74 δολάρια το βαρέλι, με απώλειες 3,5%.



    ΣΧΟΛΙΑ