• ΑΓΟΡΕΣ

    Με το ένα μάτι στις Κεντρικές Τράπεζες και το άλλο στις… δημοσκοπήσεις!

    • Δημήτρης Τζάνας, Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
    Δημήτρης Τζάνας, Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

    Δημήτρης Τζάνας, Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ


    Η S&P αναβάθμισε τις προηγούμενες ημέρες τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών σε θετικές για τις περισσότερες για να ακολουθήσει στη συνέχεια η Goldman Sachs με υψηλότερες τιμές στόχους, με την τελευταία να αναβαθμίζει και την τιμή στόχο του Γ.Δ. σε 1.200 μονάδες.

    Παράλληλα, στο Forum των Δελφών προσωπικότητες όπως ο Watsa, o Νταλάρα αλλά και ο Νουριέλ  Ρουμπινί αναγνώρισαν την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και τις θετικές προοπτικές της υπό την αίρεση ότι δεν θα διακοπεί η πορεία των μεταρρυθμίσεων, με αιχμή τους τομείς των φορολογικών εσόδων (περιορισμός φοροδιαφυγής) και της βελτίωσης της λειτουργίας της δικαιοσύνης.

    Τέλος, ο απολογισμός των μεγεθών για 107 μη τραπεζικές εισηγμένες  εταιρείες   στο Χ.Α. το 2022 είναι εξαιρετικός, καθώς η καθαρή κερδοφορία βελτιώθηκε κατά 68% διαμορφώνοντας προϋποθέσεις για υψηλότερες επιδόσεις στις χρηματικές διανομές.

    Ωστόσο, όλα τα παραπάνω δεν αντιρρόπησαν την ομιχλώδη εικόνα που έχει διαμορφωθεί εν μέσω της προεκλογικής περιόδου στο ελληνικό χρηματιστήριο. Με τις συναλλαγές να έχουν υποχωρήσει δραστικά με τους αγοραστές να τηρούν  στάση αναμονής και αρκετούς επενδυτές να επιδιώκουν την κατοχύρωση κερδών.

    Σαν αποτέλεσμα, οι πωλητές πετυχαίνουν καθημερινά «εύκολες νίκες» οδηγώντας τον  Γ.Δ. χαμηλότερα, με την προηγούμενη εβδομάδα να καταγράφει αρνητικές επιδόσεις μετά από 5 συνεχόμενες ανοδικές.

    Αυτό είναι και το αποτέλεσμα της διεθνούς τραπεζικής κρίσης που συντελείται στις ΗΠΑ και αναπόφευκτα οδηγεί τους διαχειριστές σε ρευστοποιήσεις και ελληνικών τραπεζικών τίτλων προσπερνώντας τις ελπιδοφόρες προοπτικές που αυτοί ενσωματώνουν.

    Σαν αποτέλεσμα, τα τεχνικά όρια κάτω από τις 1.100 μονάδες  υποχωρούν εύκολα, με τις 1.045 μονάδες να συνιστούν τώρα την πλησιέστερη στήριξη.

    Στις ΗΠΑ, οι μνήμες από την κατάρρευση της  Lehman Brothers το 2008 οδήγησαν το Σαββατοκύριακο στην αναζήτηση μιας πειστικής λύσης για την First Republic Bank (14η σε μέγεθος τράπεζα των ΗΠΑ το 2022) που είχε απωλέσει $100 δις καταθέσεις  τις προηγούμενες 45 ημέρες.

    Τη λύση έδωσε η J.P.Morgan που ανέλαβε καταθέσεις και δάνεια της FRB με το FDCI (Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων) να καταβάλει $13 δισ. και να εγκρίνει τη χορήγηση επιπλέον $50 δις. για την τράπεζα που έχει πάντα τον ελληνικής καταγωγής Jamie Dimon στη θέση του CEO.

    Πάντως, η επενδυτική κοινότητα θα αποφασίσει για τη στάση της μετά τις αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών, της Federal και της ΕΚΤ στις 3/5 και 4/5. Με τη Federal να αναμένεται να υλοποιήσει μια μικρή μόνο νέα αύξηση, ύψους 25 μ.β. και να διαμορφώσει ρητορική με την οποία θα εκτιμηθεί ότι ολοκληρώνεται ο ανοδικός κύκλος των επιτοκίων που θα έχουν φτάσει το 5,25% ξεπερνώντας τον πληθωρισμό (στο 5% το Μάρτιο).

    Πιο δύσκολο είναι το έργο της ΕΚΤ με τα παρεμβατικά επιτόκια στο 3,75% να υστερούν σε σχέση με το 7% του πληθωρισμού του Απριλίου, αλλά την πιστωτική επέκταση να φρενάρει ήδη μετά τις τελευταίες επιτοκιακές αυξήσεις!



    ΣΧΟΛΙΑ