• Τράπεζες

    Σε στεγαστική και καταναλωτική πίστωση στρέφουν την προσοχή τους οι τράπεζες


    To στοίχημα της πιστωτικής επέκτασης θα πρέπει να “κυνηγήσουν” οι τράπεζες αν θέλουν να βγουν μπροστά στην κερδοφορία όπως αναφέρουν έγκυρες τραπεζικές πηγές σημειώνοντας πως η πιστωτική επέκταση παρά τα δάνεια που χορηγούνται παραμένει αρνητική σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

    Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα τον Ιούλιο ήταν αρνητική κατά 532 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 517 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

    Την ίδια στιγμή οι καταθέσεις ενισχύονται κατά 1 δισ. ευρώ περίπου μηνιαίως πράγμα που δείχνει πως ο τρόπος με τον οποίον σκέφτονται οι καταναλωτές μετά την πανδημία δεν είναι ο ίδιος.

    Ο λόγος των αρνητικών ροών σε ότι αφορά τις χορηγήσεις είναι οι πολύ μεγάλες αποπληρωμές που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες στο πλαίσιο ομολόγων που λήγουν.

    Ετσι οι εκταμιεύσεις στο α εξάμηνο για μεν την Τράπεζα Πειραιώς ήταν 3,2 δισ. ευρώ, για την Alpha Bank 2,3 δισ ευρώ και για την Εθνική 2 δισ. ευρώ.

    Παρ’ όλα αυτά το στοίχημα ήταν και παραμένει η λιανική τραπεζική.

    Οι συνήθειες των καταναλωτών μεταβλήθηκαν αισθητά. Δεν ζητούνται κατοικίες υψηλού κόστους ενώ το μεγαλύτερο τμήμα των κεφαλαίων ο καταναλωτής τα έχει από την αποταμίευσή του.

    Ετσι τα δάνεια που ζητούνται είναι περιορισμένα.

    Σε αυτό θα πρέπει να αποδοθεί και το υψηλό κόστος προμηθειών που χρεώνουν στους αντίστοιχους φακέλους οι τράπεζες μιας και ο αριθμός και το ύψος των δανείων αφήνει αρκετά πίσω τα έσοδα των περισσότερων τραπεζών.

    Την ίδια στιγμή τα καταναλωτικά δάνεια περιορίζονται στις κάρτες με πολύ  υψηλά επιτόκια και σε κάποια κεφάλαια κίνησης νοικοκυριών τα περισσότερα λόγω προβληματικής ρευστότητας για την αποπληρωμή φόρων.

    Η εκτίμηση είναι πως όσο η οικονομία αναπτύσσεται η ζήτηση θα ενισχύεται ωστόσο αυτό μένει να φανεί διότι μέχρι στιγμής δεν έχει φανεί.

    Οι  καταθέσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 788 εκατ ευρώ τον Ιούλιο και κατά 4,9 δισ ευρώ από από τις αρχές του έτους σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και μάλιστα τη στιγμή που τα επιτόκια λίγο απέχουν από το να γίνουν αρνητικά.

    Η καταναλωτική δαπάνη θα αργήσει να φθάσει στα προ κορωνοϊού επίπεδα.

    Συγχρόνως αναμένεται το σύνολο της φορολογίας για φέτος και του χρόνου πριν τα νοικοκυριά απελευθερώσουν εισοδήματα προς κατανάλωση πολλώ δε μάλλον πριν οδηγηθούν σε άλλες πάγιες και διαρκείς δαπάνες που δεν έχουν επενδυτική λογική όπως η αγορά κατοικίας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    Παρευξείνια Τράπεζα: Στόχος χρηματοδοτήσεις πρότζεκτ 12 δισ. ευρώ

    Νέο ομόλογο Senior αναμένεται να εκδώσει η Alpha Bank

    Τράπεζα Πειραιώς: Έρχεται νέα εθελούσια – Εντός των ημερών η προκήρυξη



    ΣΧΟΛΙΑ