• Τράπεζες

    Νέο ομόλογο Senior αναμένεται να εκδώσει η Alpha Bank

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Βασίλης Ψάλτης

    Βασίλης Ψάλτης, CEO Alpha Bank


    Στις ελάχιστες απαιτήσεις για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL) εστιάζουν οι τράπεζες αυτό το διάστημα στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που έχουν αναλάβει αλλά και του πλουραλισμού των αγορών που εκτιμά πως η ανάκαμψη των οικονομιών θα φέρει εκ νέου τον κλάδο διεθνώς στο προσκήνιο.

    Έτσι μετά την Πειραιώς  και η Alpha Bank χθες στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων της συγκαταλέγει την έκδοση ενός νέου ομολόγου.

    Τα ομόλογα αυτά, ας σημειωθεί,  αποτελούν επιταγή της Βασιλείας και αφορούν την ενίσχυση των πιστωτικών ιδρυμάτων ώστε να μην κινδυνέψουν μέτοχοι σε περιπτώσεις resolution.

    Νέο ομόλογο λοιπόν, Senior αυτή τη φορά ετοιμάζει η Alpha Bank όπως προέκυψε από την παρουσίαση που πραγματοποίησε για τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου του τρέχοντος έτους.  Η τράπεζα μέχρι στιγμής έχει εκδώσει δύο ομόλογα Tier 2 και ετοιμάζεται για την έκδοση Senior ομολόγου το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους επί τη βάση των υποχρεώσεων των MREL τις οποίες το πιστωτικό ίδρυμα τηρεί κατά γράμμα.

    Τα ομόλογα που εκδίδουν τα πιστωτικά ιδρύματα μπορεί να αφορούν περιβάλλον ή άλλη στόχευση.

    Οι εκτιμήσεις της αγοράς μιλούν για ένα ομόλογο το οποίο θα διαμορφώνεται σε 500 εκατ. ευρώ χωρίς ωστόσο η τράπεζα να έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά της ούτε για το ύψος του ομολόγου ούτε ασφαλώς για την ταυτότητά του.

    Η τράπεζα με βάση τους σχεδιασμούς της αναμένεται να είναι εξαιρετικά ενισχυμένη κεφαλαιακά το το 2024 με συνολικό δείκτη CET 1 να φθάνει στο 18,3% έναντι 16,7% το 2021, 16,9% το 2022 και  17% το 2023 .

    Η τράπεζα συνεχίζει να μειώνει τα καταστήματά της ενώ η παραγωγικότητα των υπαρχόντων καταστημάτων της τράπεζας ενισχύεται.

    Στο τέλος του πρώτου εξαμήνου τα καταστήματα είναι 501 (στην Ελλάδα 318) ενώ 549 ήταν τα καταστήματα στο τέλος του Ιουνίου του 2020.

    Τα έξοδα αναδιάρθρωσης το α’ εξάμηνο 2021 περιλαμβάνουν κυρίως έξοδα του Προγράμματος Οικειοθελούς Αποχώρησης Προσωπικού, ύψους  97,2 εκατ. και αντικατάστασης υποδομών του Ομίλου ύψους ευρώ 19,2 εκατ., ενώ τα Άλλα Έκτακτα Έξοδα περιλαμβάνουν κυρίως  απομειώσεις υπεραξίας και άυλων περιουσιακών στοιχείων ύψους  26,8 εκατ.

    Διαβάστε επίσης

    Alpha Bank: 2,3 δισ. νέες εκταμιεύσεις δανείων το α’ εξάμηνο
    Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): 5 δισ. κόκκινα δάνεια στο τέλος του 2021
    15 δισ. νέα ομόλογα από τις ελληνικές τράπεζες ως τέλος του 2025



    ΣΧΟΛΙΑ