• Τράπεζες

    Πειραιώς: Μείωσε τη short θέση η Lansdowne- Τι θα κοστίσει στους Έλληνες επενδυτές η συμμετοχή στην ΑΜΚ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Τράπεζα Πειραιώς: Ενεργός συμμετοχή στις διεργασίες που πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία του ΟΗΕ για την προώθηση των Αρχών Ενδυνάμωσης των Γυναικών

    Τράπεζα Πειραιώς


    Μπροστά στην επικείμενη κεφαλαιακή αύξηση της Πειραιώς και εν μέσω των βίαιων διακυμάνσεων στην τιμή της μετοχής, το λονδρέζικο fund της Lansdowne μειώνει τις short θέσεις του στην τράπεζα.

    Προχθές και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που κοινοποιούνται στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η καθαρή αρνητική θέση της Lansdowne διαμορφώθηκε στο 0,73% των μετοχών της Πειραιώς. Με την κίνησή του αυτή το fund που επί μακρόν «παίζει» με την πτώση της μετοχής, απομείωσε τα short «στοιχήματά» του.

    Και τούτο, γιατί η τελευταία αναφορά της Lansdowne είχε γίνει στις 14 του μηνός του περασμένου Ιανουαρίου, όταν και έγινε η μετατροπή των CoCos σε μετοχές, για λογαριασμό του Τ.Χ.Σ. Τότε λοιπόν και καθώς διαφοροποιήθηκε ο μετοχικός συσχετισμός δυνάμεων, η καθαρή αρνητική θέση του fund είχε πάει στο 1,17% της Πειραιώς.

    Τα νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι η short θέση μειώθηκε κατά 0,44% ( στο 0,73% από το 1,17%). Ποσοστό το οποίο μεταφράζεται σε περίπου 3,65 εκατ.  μετοχές της Πειραιώς. Οι οποίες με τον έναν ή τον άλλον τρόπο αγοράστηκαν, προκειμένου να περιορίσουν την έκθεση στο πτωτικό «στοίχημα». Και μάλιστα οι αγορές έγιναν στο διάστημα του τελευταίου διημέρου- τριημέρου, που προηγήθηκε της επισημοποίησης των στοιχείων ( στις 22 Μαρτίου).

    Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι η Lansdowne συνέχισε και χθές να αγοράζει μετοχές, προκειμένου να περιορίσει κι άλλο τη short θέση της στην Πειραιώς. Εξηγώντας έτσι ώς ένα βαθμό τη ζήτηση που «εκφράζεται» στο χρηματιστηριακό «ταμπλό».

    « Άλλαξε χέρια « το.. 50% του free float

    Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 5 τελευταίες χρηματιστηριακές συνεδριάσεις που έχουν γίνει μετά από τις 16 Μαρτίου( όταν  και ανακοινώθηκαν τα…προκαταρκτικά της Α.Μ.Κ. μαζί με το επιχειρησιακό σχέδιο sunrise)  ο συναλλακτικός όγκος στην Πειραιώς έχει φτάσει στα 161,16 εκατ. μετοχές. Τεράστιος ως τάξη μεγέθους, αφού δείχνει ότι οι μετοχές που έχουν «αλλάξει χέρια» αντιστοιχούν στο…50% της ελεύθερης διασποράς ( free float). Εξαιρουμένου δηλαδή του 61,34% που βρίσκεται «κλειδωμένο» στο χαρτοφυλάκιο του Τ.Χ.Σ.

    Πέραν των μετοχών που αγοράζονται για το «κλείσιμο θέσης» της Lansdowne, ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του συναλλακτικού όγκου στη μετοχή αποδίδεται σε ενδοσυνεδριακές κινήσεις (intraday) κάθε είδους γρήγορων «παικτών». Στους οποίους φαίνεται ότι το ελληνικό στοιχείο υπερτερεί… Είτε με στόχο να αγοράσει χαμηλά και να πουλήσει άμεσα ψηλότερα, αν βρεθεί η ευκαιρία, είτε και για άλλους λόγους που ποικίλουν ανά περίπτωση.

    Απαιτούνται 2,5 φορές επιπρόσθετα κεφάλαια

    Όπως και να ’χει ,το ισχυρό intraday και ο τρόπος με τον οποίο «μεταφράζει» η αγορά τις εκάστοτε πληροφορίες για την Α.Μ.Κ. μεταδίδουν την αίσθηση οι έντονες διακυμάνσεις στην τιμή της μετοχής της Πειραιώς θα συνεχιστούν.

    Πρακτικά και σε ότι αφορά τους Έλληνες επενδυτές, το ουσιώδες είναι πώς όσοι τώρα αγοράζουν μετοχές, θα πρέπει να συνυπολογίσουν ότι θα χρειαστεί να καταβάλουν περίπου 2,5 φορές επιπρόσθετα κεφάλαια για να μετάσχουν στην επικείμενη Α.Μ.Κ της Πειραιώς.

    Οι μέχρι τώρα πληροφορίες λένε ότι στην κεφαλαιακή αύξηση οι Έλληνες μέτοχοι θα έχουν τη δυνατότητα να διατηρήσουν το ίδιο ποσοστό και μετά την Α.Μ.Κ. Από τη στιγμή που αυτό θα πιστοποιηθεί και επισήμως, τότε η εικόνα έχει ως εξής: Αν κάποιος αγόρασε χθες 1.650 μετοχές της Πειραιώς στην τιμή κλεισίματος ( 0,481 ευρώ) τότε θα  είχε κόστος κτήσης 793,65 ευρώ. Με το reverse split που θα ακολουθήσει ( συνένωση 16,5 μετοχών σε 1) οι 1.650 μετοχές που αγοράστηκαν θα γίνουν 100.

    Με τη διαδικασία της δημόσιας προσφοράς που θα γίνει στην Ελλάδα, ο επενδυτής αυτός θα μπορεί να λάβει μέρος στην Α.Μ.Κ. Εγγραφόμενος όχι για 100 νέες μετοχές, αλλά για το ποσοστό που αυτές εκφράζουν στο σύνολο των υφιστάμενων.

    Δηλαδή 50.367.222 μετοχές μετά από το reverse split. Στις οποίες οι 100 μετοχές αποτελούν ποσοστό 0,0001985418%. Σε αυτό το ποσοστό με τα 10 δεκαδικά ψηφία αντιστοιχεί και η συμμετοχή στην Α.Μ.Κ. Αν αυτή είναι ακριβώς στο 1 δισ. τότε το κόστος συμμετοχής για τον επενδυτή των 100 μετοχών μετά από το reverse split, θα είναι 1.985,41 ευρώ. Ήτοι 2,5 φορές μεγαλύτερο από το κόστος αγοράς.

    Τα κεφάλαια που θα βάλλει ο επενδυτής στην Α.Μ.Κ είναι «ανεξάρτητα» από το πόσες νέες μετοχές θα πάρει και σε ποια τιμή. Τα οποία βεβαίως θα επιμερίσουν το τελικό κόστος (ανά μετοχή αυτή τη φορά) το και θα συγκρίνεται με τις μελλοντικές υπεραξίες.

    Με τον ίδιο τρόπο μπορούν να υπολογίσουν το κόστος συμμετοχής στην Α.Μ.Κ. και όσοι έχουν από παλαιά μετοχές της Πειραιώς. Ενώ με τα νέα κεφάλαια που χρησιμοποιήσουν, θα μειωθεί το συνολικό κόστος κτήσης. Το πόσο, θα το κρίνει η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών.

    Διαβάστε επίσης:

    – ISS για Τράπεζα Πειραιώς: Θετική για την αύξηση του 1 δισ. – Όλη η ατζέντα και οι προτάσεις της 7ης Απριλίου

    – Τράπεζα Πειραιώς: Το story της «καθαρής» τράπεζας, ο πόνος των μετόχων και οι τιμές που θέλουν τα funds για την ΑΜΚ

    – Τράπεζα Πειραιώς: Πού οδηγεί το σχέδιο Sunrise του Χρήστου Μεγάλου

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ