• Τράπεζες

    Ποιοι ξένοι απογειώνουν τη μετοχή της Alpha και οι βλέψεις για επιστροφή στον MSCI


    Από τη στιγμή που η Alpha Βank, από «αουτσάιντερ» τον προηγούμενο μήνα, πέρασε σε κεφαλαιοποίηση πάνω από τα 1,7 δισ. ευρώ χθες, η συζήτηση έχει ανάψει στα γραφεία των διαχειριστών ότι πλέον βάζει σοβαρή υποψηφιότητα για την επιστροφή της στους δείκτες της Morgan Stanley.

    Το ενεργητικό management του Βασίλη Ψάλτη δεν αφήνει τίποτα στην τύχη. Οι επαφές με τους ξένους θεσμικούς είναι στενές περισσότερο από ποτέ. Robeco, Jo Hambro, Algebris, NN Investments, Moore Capital, State Street κ.ά. άκουσαν από πρώτο χέρι τη στρατηγική της Τράπεζας για την περαιτέρω μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων της (NPEs) μετά το Project Galaxy, διατηρώντας υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας -περί του 17%- χωρίς να χρειάζεται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, είτε άμεση, όπως κάνει τώρα η Πειραιώς, είτε έμμεση, όπως έκανε η Eurobank με την Grivalia.

    Στόχος της Τράπεζας, η οποία έχει επίσης τον χαμηλότερο αναβαλλόμενο φόρο ως ποσοστό των ιδίων κεφαλαίων, είναι να μειώσει τα NPEs της σε μονοψήφιο ποσοστό μέσα σε 2 χρόνια, προχωρώντας πάντα με ιδιαίτερα προσεκτικά και συντηρητικά βήματα.

    Παράλληλα, αναμένεται σημαντική ενίσχυση της κερδοφορίας του Ομίλου μετά και την ολοκλήρωση του Project Galaxy, λόγω της μείωσης των ζημιών από προβλέψεις επισφαλών απαιτήσεων.

    Η προοπτική κερδοφορίας πείθει τα funds, καθώς με τη μείωση των προβλέψεων, τον περιορισμό του λειτουργικού κόστους μετά την πώληση της CEPAL και την «απελευθέρωση» από τα έξοδα λειτουργίας της πλατφόρμας διαχείρισης NPEs αλλά και με την ενίσχυση των εσόδων λόγω της αυξητικής τάσης των χορηγήσεων, ιδίως στον επιχειρηματικό τομέα, ο αρχικός στόχος περί απόδοσης κεφαλαίων περί του 9%, δηλαδή κέρδη 500 εκατ. ετησίως, δύναται να ενισχυθεί περαιτέρω και να ξεπεράσει το 10% μέσα στα επόμενα 3 χρόνια.

    Τα αμερικανικά -και όχι μόνο- κεφάλαια έχουν αντιληφθεί ότι ο τραπεζικός κλάδος στην Ελλάδα επιστρέφει.

    Και δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης, από τη στιγμή μάλιστα που η διοίκηση της τράπεζας καθησύχασε τις αγορές, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

    Ωστόσο, όπως είχε γράψει πρώτο το mononews.gr, το αμερικανικό fund Capital Management είναι εκείνο που δίνει το τελευταίο διάστημα τον τόνο στη μετοχή, η οποία από τις 26 Μαρτίου και μετά έχει ασταμάτητη πορεία, αφού από τα 90 λεπτά διαπραγματεύεται πλέον στα 1,10 ευρώ. Το Capital Management, μαζί με τα συνδεδεμένα με αυτό κεφάλαια, σύμφωνα με πληροφορίες, ελέγχει το 4,24% της τράπεζας, δηλαδή έχει στην κατοχή του 65.464.041 μετοχές.

    Ήδη στην Alpha Bank ισχυρή θέση χτίζουν το Vanguard και η BlackRock. Ακολούθως, η Charles Schwab Investment Management, η T. Rowe Price Associates και το DFA. Θέσεις, επίσης, χτίζουν και ευρωπαϊκά  funds, όπως το γερμανικό DEKA Investment GmbH και οι Γάλλοι της Mirabaud Asset Management.

    Ακόμα, θέση αποκτούν το East Capital Asset Management, το Polunin Capital Partners και το Artemis Investment Management.

    Και δεν πρόκειται για τυχαία funds. Μόνο το Capital διαχειρίζεται κεφάλαια της τάξης των 2 τρισ. δολαρίων

    Η εικόνα για την τράπεζα έχει αλλάξει άρδην εδώ και 15 μέρες, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της χρήσης του 2020 και των νέων συναλλαγών Cosmos, Orbit και Sky, όταν μπήκε ουσιαστικά τέλος στην υφέρπουσα φημολογία περί αυξήσεως μετοχικού κεφαλαίου. Αναπόφευκτοι οι ψίθυροι, όταν έχουν προηγηθεί οι ανακοινώσεις από την Τράπεζα Πειραιώς, οι οποίες και ενεργοποίησαν τα αρνητικά αντανακλαστικά της αγοράς, η οποία είναι γνωστό ότι υιοθετεί με ευκολία πάσης φύσεως «τερατολογίες».

    Σχεδόν μία εβδομάδα μετά τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων (23/3), το «βαρύ πυροβολικό» των ξένων οίκων που παρακολουθούν την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, όπως η JPMorgan, η Wood και η Axia, εξέδωσαν ομοβροντία εκθέσεων για τη μετοχή με μπαράζ αναβαθμίσεων και συστάσεων για αγορά.

    Η αναβάθμιση από τον οίκο Moody’s των προοπτικών των ελληνικών τραπεζών (1/4), κάτι που ενδεχομένως μπορεί να αποτελέσει προάγγελο θετικών ειδήσεων για το σύνολο της οικονομίας, έδωσε την πνοή που χρειαζόταν η Τράπεζα, το management της οποίας ασκεί ο Βασίλης Ψάλτης, ώστε να εισέλθει σε καθαρή ανοδική τροχιά, με αυξημένο μάλιστα τζίρο, σαφή ένδειξη του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τη μετοχή. Είναι χαρακτηριστικό πως την εβδομάδα που πέρασε, για κάθε 100 ευρώ συναλλαγών στο Χ.Α., πάνω από τα 15 αφορούσαν την Alpha Bank.

    Παρά τις διακυμάνσεις στις τράπεζες, οι ξένοι βλέπουν ότι ο κλάδος εξυγιαίνεται και αλλάζει.

    Ειδικά σε ό,τι αφορά στην Alpha, οι αναλυτές της JPMorgan, όπως πρώτο παρουσίασε το mononews.gr, προβλέπουν πλέον απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) 7% για το 2023, κυρίως χάρη στην επαναφορά του κόστους κινδύνου σε κανονικά επίπεδα, ήτοι προς το 0,85%, από 2,60% που ήταν το 2020, μετά την ολοκλήρωση της τιτλοποίησης Galaxy, καθώς και την περαιτέρω εξυγίανση του χαρτοφυλακίου της από τα NPEs.

    Στην ίδια έκθεση τέλος, η οποία κυκλοφόρησε την προηγουμένη της έκθεσης της Wood & Company, oι αναλυτές βλέπουν το εγχώριο στοκ των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων να διαμορφώνεται στα 3,5 δισ. ευρώ το 2022, δηλαδή στο ίδιο επίπεδο με το καινούργιο guidance που έδωσε η διοίκηση Ψάλτη.

    Πλέον οι αναλυτές της JPMorgan αποτιμούν τη μετοχή της Alpha με βάση τις προβλέψεις για το 2023 (και όχι για το 2022), φτάνοντας στη νέα τιμή στόχο των 1,40 ευρώ ανά μετοχή, την ώρα που η Wood βάζει τον πήχη στο 1,50 και η Axia στα 2,40 ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Alpha Bank: Μπαράζ επαφών με πάνω από 20 ξένους θεσμικούς επενδυτές

    Σε ιστορικά υψηλά οι καταθέσεις της Alpha Bank – O ρόλος του Βασίλη Ψάλτη και όλες οι επιδόσεις των τραπεζών



    ΣΧΟΛΙΑ