• Τράπεζες

    Alpha Bank: Μπαράζ επαφών με πάνω από 20 ξένους θεσμικούς επενδυτές

    • NewsRoom
    O Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος Alpha Bank

    Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος Alpha Bank


    Συνεχίζονται οι επαφές της Alpha Bank με ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια καθώς αυτή την εβδομάδα πραγματοποιήθηκε παρουσίαση της στρατηγικής της Τράπεζας για την περαιτέρω μείωση των NPEs σε επίπεδα κάτω του 10%.

    Παράλληλα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η τράπεζα, αναλύθηκαν οι προοπτικές αύξησης της κερδοφορίας του Ομίλου, η οποία και ενισχύεται σημαντικά μετά την ολοκλήρωση του Project Galaxy λόγω της μείωσης των ζημιών από προβλέψεις επισφαλών απαιτήσεων.

    Στην παρουσίαση συμμετείχαν διαχειριστές από περισσότερα από 20 ξένα μεγάλα χαρτοφυλάκια, όπως Robeco, Jo Hambro, Algebris , NN Investments, Moore Capital, State Street κ.ά.

    Κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεων, το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε:

    Α. Στη στρατηγική της Τράπεζας να μειώσει περαιτέρω τα NPEs μετά το Project Galaxy, διατηρώντας υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας – περί του 17% – χωρίς να χρειάζεται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου είτε άμεση, όπως κάνει τώρα η Πειραιώς, είτε έμμεση όπως έκανε η Eurobank με τη Grivalia, ζημιώνοντας το ποσοστό των παλαιών μετόχων.

    Β. Στο καινούργιο πλάνο μείωσης NPEs που καταθέτει η Alpha Bank στις εποπτικές αρχές τέλος Απριλίου, με νέες συναλλαγές NPEs και περαιτέρω χρήση του Ηρακλή 2.

    Γ. Στις προοπτικές κερδοφορίας της Τράπεζας, καθώς με τη μείωση των προβλέψεων, τον περιορισμό του λειτουργικού κόστους μετά την πώληση της CEPAL και την «απελευθέρωση» από τα έξοδα λειτουργίας της πλατφόρμας διαχείρισης NPEs αλλά και με την ενίσχυση των εσόδων λόγω της αυξητικής τάσης των χορηγήσεων, ιδίως στον επιχειρηματικό τομέα, ο αρχικός στόχος περί απόδοσης κεφαλαίων περί του 9% ήτοι κέρδη 500 εκατ. ετησίως, δύναται να ενισχυθεί περαιτέρω και να ξεπεράσει το 10% μέσα στα επόμενα 3 χρόνια.

    Το ενδιαφέρον των επενδυτών για τη μετοχή της Τράπεζας είναι έκδηλο, καθώς η τιμή της μετοχής μετά την παρουσίαση των Aποτελεσμάτων Έτους 2020 στις 23 Μαρτίου και την ανακοίνωση των νέων συναλλαγών (Cosmos, Orbit και Sky) έχει ενισχυθεί κατά 20%, από τα Ευρώ 0,90 στα Ευρώ 1,08, ενώ οι αναλυτές που καλύπτουν τη μετοχή προχώρησαν σε μπαράζ αναβαθμίσεων και συστάσεων για αγορά (JP Morgan Ευρώ 1,40, Wood Ευρώ 1,50, Axia Ευρώ 2,40).

    Ενδεικτικός του επενδυτικού ενδιαφέροντος για την Alpha Bank ΑΛΦΑ -1,21% 1,63 είναι ο τζίρος που κάνει η μετοχή της Τράπεζας στο Χρηματιστήριο. Από την Τρίτη (Δευτέρα ήταν αργία λόγω του Πάσχα των Καθολικών) έως την Πέμπτη ο όγκος συναλλαγών της μετοχής στο ταμπλό του Χ.Α. ανήλθε σε Ευρώ 45 εκατ. (43,5 εκατ. μετοχές) επί συνολικού τζίρου Ευρώ 297 εκατ. του Χ.Α για αυτές τις 3 ημέρες. Δηλαδή για κάθε Ευρώ 100 συναλλαγών τα Ευρώ 15 αφορούσαν την Alpha Bank, ενδεικτικό της αυξημένης ζήτησης για τη μετοχή.



    ΣΧΟΛΙΑ