Aν και δεν είναι εύκολο το copy paste από την ιστοσελίδα της AKO Capital, που μόλις χθες γνωρίσαμε στην Ελληνική αγορά από την θέση short που άνοιξε για το 0,69% επί της μετοχής της Metlen, προκειμένου να μεταφραστούν κάποια κείμενα, χρήσιμα για το παρόν άρθρο. 

Aλλά, όπως και να το κάνουμε σε βάζει σε υποψίες, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι οι ιδρυτές της, ήταν μέλη της… Νορβηγικής Υπηρεσίας Πληροφοριών!

1

Πρόκειται για τους κ.κ. Nicolai Tangen και ο Gorm Thomassen που το 2005 ίδρυσαν την AKO Capital στο Λονδίνο.

Προηγουμένως, ήταν μέλη της Νορβηγικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, όπου εκπαιδεύτηκαν σε γλώσσες και… ανακρίσεις.

Ο Nicolai απέκτησε επίσης πτυχίο από το Wharton School, ενώ απέκτησαν εμπειρία από τον χρηματο/οικονομικό χώρο, εργαζόμενοι από κοινού σε εταιρείες όπως η Cazenove και η Egerton Capital.

Μια αμερικανική εταιρεία επενδυτικών συμβουλών δήλωσε ότι η εμπειρογνωμοσύνη τους στη συλλογή πληροφοριών ήταν αναπόσπαστο μέρος της AKO, αν και κατά καιρούς υπήρξαν ζητήματα περί εσωτερικής ή καταχρηστικής πληροφόρησης από υπάλληλούς τους, οι οποίοι είχαν διάφορα τρεχάματα με την Λονδρέζικη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Πλέον διαχειρίζονται περί τα 17,7 δισ. Δολάρια και σύμφωνα με τον κ. Tangen, η AKO έχει μια επενδυτική φιλοσοφία που εστιάζει σε μακροπρόθεσμες συμμετοχές σε ποιοτικές εταιρείες με μια συστηματική προσέγγιση.

Προφανώς από την συνταγή της επιτυχίας τους δεν θα απουσίαζαν στοιχεία του ένδοξου παρελθόντος τους, καθώς η εταιρεία διαθέτει ομάδες που ειδικεύονται στη λογιστική εγκληματολογία, την ανάλυση συμπεριφοράς, την έρευνα αγοράς και την παραδοσιακή έρευνα μετοχών.

Ο Tangen αρέσκεται να προκαλεί τους διαχειριστές χαρτοφυλακίου του και απαιτεί να καταγράφουν τους λόγους για κάθε επενδυτική απόφαση που λαμβάνουν, ώστε να μπορούν να επανεξεταστούν αργότερα.

Η εταιρεία εξειδικεύεται στις μακροπρόθεσμες επενδύσεις αφενός, όπως διαβάζει κανείς στη διαφημιστική της μπροσούρα, αλλά και στις επενδύσεις short αφεταίρου, όπως αυτή που έγινε γνωστή χθες επί της Metlen.

Μέχρι το 2020, η AKO είχε αναπτυχθεί σημαντικά με 18 δισεκατομμύρια δολάρια σε διαχειριζόμενα περιουσιακά στοιχεία και 70 υπαλλήλους.

Το κύριο αμοιβαίο κεφάλαιο είχε αποφέρει αποδόσεις τρεις φορές καλύτερες από την αγορά από την έναρξή του τον Οκτώβριο του 2005 και για το λόγο αυτό έχει λάβει διάφορες τιμητικές διακρίσεις από το city.

To Νοrges

Το 2020, την περίοδο του κορωνοϊου, ο Tangen παραιτήθηκε από τον έλεγχο και όλα τα συμφέροντά του στην AKO, ώστε να αναλάβει τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Norges Bank Investment Management για τη διαχείριση του Κρατικού Ταμείου Συντάξεων της Νορβηγίας.

Κι αυτό διότι λόγω Covid, οι αποδόσεις είχαν μειωθεί αισθητά.

Πλην όμως, υπήρξε σκεπτικισμός από τις εποπτικές αρχές και την νορβηγική κυβέρνηση τότε με αποτέλεσμα ο Tangen να μεταβιβάσει σε ίδρυμα που δημιούργησε με την επωνυμία ΑΚΟ περί τα 550 εκατ. Δολάρια.

Το θέμα τακτοποιήθηκε και ο ίδιος ανέλαβε τη διαχείριση ενός από τα μεγαλύτερα συνταξιοδοτικά ταμεία του κόσμου, γνωστό από τις θέσεις τους στην Ελληνική αγορά σε τράπεζες και μετοχές από ολόκληρο το φάσμα του χρηματιστηριακού ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών.

Ιnside information

Η καχυποψία περίσσευε στο city του Λονδίνου για τους δύο fund managers, αφού τον Ιούνιο του 2010, ο Anjam Ahmad, ένας trader που εργάστηκε στην AKO, ομολόγησε την ενοχή του για την κατηγορία της εκμετάλλευσης εμπιστευτικών πληροφοριών από την Αρχή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών, η οποία αφορούσε 18 εισηγμένες μετοχές μεταξύ 15 Μαΐου 2009 και 22 Αυγούστου 2009.

Του επιβλήθηκε πρόστιμο 50.000 λιρών, αλλά γλίτωσε τη φυλακή συμφωνώντας να βοηθήσει τις αρχές στην έρευνα για έναν συνεργάτη του.

Συμφώνησε επίσης να καταβάλει 131.000 από τα κέρδη που είχε αποκομίσει.

Κατά τη διάρκεια της δίκης αποκαλύφθηκε ότι είχε διαβιβάσει πληροφορίες σχετικά με τις μετοχές που η AKO θα αγόραζε και θα πουλούσε σε μια συγκεκριμένη ημέρα στον Rupinder Sidhu, έναν σύμβουλο διαχείρισης και στενό φίλο του, ο οποίος κέρδισε περίπου 524.000 λίρες.

Πάντως, η AKO δεν κατηγορήθηκε για καμία παράνομη πράξη δηλώνοντας ότι θα παρέχει στοιχεία για τη δίωξη.

Για την ιστορία, η Βρετανική Sec.

Είχε ανακαλύψει ότι όταν ο Tangen έδινε εντολές συναλλαγών στον Ahmad, οι εντολές «κρατούνταν» ώστε ο Sidhu να μπορεί να τοποθετήσει τα δικά του στοιχήματα.

Στις 15 Δεκεμβρίου 2011, ο Sidhu καταδικάστηκε για 22 κατηγορίες εσωτερικής διαπραγμάτευσης.

Όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός όμως, όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά…

Διαβάστε επίσης

ΟΠΑΠ: Νέες αγορές μετοχών αξίας άνω των 8,17 εκατ. ευρώ από την Allwyn

UniCredit: Πώς μία δήλωση του Αντρέα Ορσέλ στους αναλυτές γκρέμισε την Alpha Bank στο -5,5%

Metlen: Νέα short θέση άνοιξε η ΑΚΟ Capital, με 0,69%