• Τράπεζες

    Wood για Alpha Bank: Διαπραγμάτευση σε «ακραίο» discount – Διατηρεί «buy» και τιμή στόχο 1,5 ευρώ

    Alpha Bank

    Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank


    Η Alpha Bank συνεχίζει να διαπραγματεύεται σε επίπεδα που δεν συνάδουν με τους σαφείς στόχους μείωσης των NPE σε μονοψήφια επίπεδα τους επόμενους 12 μήνες, χωρίς να εξαντλεί τους κεφαλαιακούς δείκτες.

    Όπως αναφέρει η Wood σε ανάλυσή της  με ημερομηνία 30 Μαρτίου, η μετοχή διαπραγματεύεται με εκτιμώμενο δείκτη P / TBV για το 2021 στο 0,26x, περίπου 50% χαμηλότερα τόσο από την Eurobank όσο και την Εθνική Τράπεζα. Οι αναλυτές χαρακτηρίζουν «ακραίο» τον εν λόγω δείκτη, ενόψει της πολύ πιθανής ολοκλήρωσης των στόχων βάσει του προγράμματος «Ηρακλής II».

    Η Wood διατηρεί σύσταση «buy» για την τραπεζική μετοχή και τιμή στόχο στα 1,5 ευρώ.

    Μονοψήφιο NPE

    Πριν την τιτλοποίηση Galaxy τα κόκκινα δάνεια έφθαναν τα 11,4 δισ. ευρώ. Η Alpha Bank έχει ήδη ανακοινώσει συναλλαγές ύψους 3,3 δισ. εντός του 2021 (τιτλοποίηση 2 δισ. Ευρώ, 0,9 δισ. πωλήσεων NPL στην Ελλάδα και 0,4 δισ. πωλήσεων NPL στην Κύπρο). Επιπλέον, ο οίκος αναφέρει ότι η τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει σε μια επιπλέον συναλλαγή 4 δισ. εντός του 2021, για να μειώσει τον δείκτη NPE σε επίπεδα κάτω του 10% σε διάστημα 12 μηνών.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Wood, το απόθεμα NPE θα είναι πολύ κάτω από τα 3 δισ. μέχρι το τέλος του 2023, με τον δείκτη NPE να είναι μικρότερος του 7%.

    Υπενθυμίζεται ότι όπως δήλωσε πρόσφατα ο CEO της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, «η τράπεζά μας προχωρά με αποφασιστικά βήματα προς την οριστική αντιμετώπιση της κληρονομιάς των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας ύφεσης στη Ελλάδα».

    Όπως αναφέρουν οι αναλυτές του οίκου η πρόσθετη συναλλαγή 4 δισ. για κόκκινα δάνεια θα χρηματοδοτηθεί μέσω ενεργειών, που θα διατηρήσουν τους καφαλαιακούς δείκτες στα τρέχοντα επίπεδα. Αυτό για παράδειγμα, θα μπορούσε να επιτευχθεί με την πώληση των καρτών POS.

    «Πιστεύουμε ότι η αγορά δεν έχει εκτιμήσει ακόμη ότι η Alpha Bank μπορεί να μειώσει απότομα το απόθεμά της σε NPE, διατηρώντας παράλληλα το TCR της σε εύρος 16,5-17%» σημειώνουν οι αναλυτές.

    Aλλαγές σε προβλέψεις και αποτιμήσεις

    Οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης προχώρησαν σε ορισμένες αλλαγές στις βασικές εκτιμήσεις για τα κέρδη της τράπεζας. Κατά βάση, οι αποκλίσεις οφείλονται στις παραδοχές σχετικά με: 1) τα έσοδα από συναλλαγές, την πώληση μη βασικών περιουσιακών στοιχείων (υπολογίζονται σε 650 εκατ. ευρώ το 2021) και 2) απομειώσεις λόγω συναλλαγών (250 εκατ. ευρώ από τα projects Cosmos, Orbit και Sky, και άλλα 300 εκατ. ευρώ από τη νέα τιτλοποίηση στο μοντέλο τους).

    Οι βασικές προβλέψεις είναι:

    -απόδοση αγοράς 9%, με ποσοστό 4%  risk free rate και 5% risk premium

    – κόστος ιδίων κεφαλαίων 14%

    – βιώσιμη απόδοση στα ενσώματα κεφάλαια  (ROTE) 6,5% (100 μονάδες βάσης κάτω από ROTE 7,5% που αναμένουν το 2023)

    Σημειώνεται ότι στις αρχές Μαρτίου, η Alpha Bank ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση ομολόγου Tier ΙΙ, ύψους 500 εκατ., με διάρκεια 10,25 έτη και δυνατότητα ανάκλησης μεταξύ 5 και 5,25 ετών, με απόδοση 5,5%. Η συναλλαγή αυτή σηματοδοτεί τη δεύτερη κατά σειρά έκδοση ομολόγου της Alpha Bank, εξασφαλίζοντας για την Τράπεζα το χαμηλότερο κόστος για ομολογίες Tier ΙΙ μεταξύ των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

    Διαβάστε ακόμα:

    Wood: Η Αlpha Bank διατηρεί την υψηλή κεφαλαιακή της θέση

    Alpha Bank: Στα €103,7 εκατ. τα καθαρά κέρδη το 2020



    ΣΧΟΛΙΑ